Boğa Spermasının Sulandırılması ve Dondurulması Aşamaları
Giriş
Spermanın ilk dondurulup saklanması 1945 de bildirildikten sonra, birçok memeli türünden sperma başarılı bir şekilde dondurulmuştur. O zamandan beri dişilerin dondurulmuş spermayla yapay döllenmesinden milyonlarca buzağı üretilmiştir.Genetik olarak üstün ırkların yaygınlaşması için boğa spermasının dondurulması ve çözülmesi ile yapılan suni tohumlama uygulamasının yapılması gereklidir. Böylelikle binlerce sığır üreticisinin boğa/genetik sistemine girmesi sağlanmış olur. Aksi takdirde maliyetleri karşılamaları olanaksınızdır.
Suni tohumlama merkezleri, dondurma ve çözme işleminde canlı spermatozoa sayısını yüksek tutulmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Ayrıca tohumlama için, yüksek sayıda viable (canlı) spermalar sağlıklı boğalardan doğru şekilde alınarak doldurulmaktadır.
Sperma dondurulmasında spermatozoaların depolanması sıfırın altındaki sıcaklıklarda yapılmaktadır. Bu sıcaklığı sağlayan kriyojen genellikle sıvı azottur (-196 °C). Eğer spermatozoa dondurma ve çözme sürecinin ardından hayatta kalırsa, sıvı azotun içinde çok uzun süre saklanabilir. Çünkü spermatozoanın bu derecedeki metabolik aktivitesi yok denecek kadar azdır.
Dondurma ve çözme sürecinde spermatozoanın fertilitesini en yüksek düzeyde tutmak için için dondurarak saklamada en iyi şartların sağlanması gerekmektedir. Son elli yıldaki çalışmalar yüzlerce türden alınan spermaların dondurma ve çözme şartlarını optimize etmiştir. Bununla birlikte çeşitli türlerden alınan spermalar, spesifik sperma büyüklüğü, şekil, membran lipidi, protein yapısı ve metabolik ihtiyaçları gibi hücrelerin dondurulup saklanması için kendi eşşiz özelliklerine göre özel şartlara ihtiyaç duymaktadır.
Dondurarak saklamayı geliştirmek için yapılan başarılı araştırmalara rağmen bazı spermatozoalar dondurma ve çözme aşamalarında ölmektedirler. Dondurma ve çözme sırasındaki hücre ölümlerinin sebepleri tamamen anlaşılamamıştır. İki bilinen sperma ölümü ve zarar görmesi şunlardır: a) Spermatozoada buz kristalleri oluşumu (hücre içi buz oluşumu), hızlı soğutma yapılırken sperm membranına geri dönüşümü olmayan zararlar verilmesi. b) Yüksek konsantrasyonlu çözücü kullanıldığında, düşük oranlarda soğutma ve çözme yapılması sonucunda hücreye su kaybettiren katmanların oluşumu (çözücü etkileri).
Devamı:
http://hotfile.com/dl/127290026/789c1ab/Vtr-306.rar.html
şifre : veterinerhekimiz.com