Bronchitis (Bronşit)
Hastalığın nedeni nedir?
Akciğerde bronş ve bronchiollerde şekillenen yangı bronşitis olarak adlandırılır. Oluşumunda üst solunum yollarında yangıya neden olan etkenler rol oynar. Çoğunlukla üst solunum yolları yangılarını takiben veya birlikte görülür.
Uzun süre toz, duman, soğuk hava, kimyasal maddeler ve gazların solunması, bakteriyel, viral enfeksiyonlar ve allerjik nedenler ile oluşabilir.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
Hastalığın gelişimi akut veya kronik olabilir. Akut şekillenen olaylarda genellikle iyileşme kısa sürede olabilmesine karşın tedavide gecikildiği taktirde kronikleşen olaylarda hastalığın belirtilerini aylar ve yıllarca görmek mümkündür.
Ayrıca pnömoni ile komplike olan vakalarda daha ağır seyirli olabileceği gibi kronikleşerek akcigerlerde amfizeme neden olabilir.
Hastalığın akut formu daha çok 2 yaşından küçük köpeklerde gözlenirken, kronik formu genellikle 8 yaşından büyük köpeklerde görülür.
Poodle, Sheltie, Pomeranian ırkı köpekler hastalığa karşı daha hassas olabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Klinik olarak gözlenebilecek en belirgin bulgu öksürüktür. Ağrılı olan öksürük nöbetleri özellikle istirahat halinde artış gösterebilir. Solunum sayısında artış ve burun akıntısı da gözlenebilen belirtilerdendir.
Bronşitisin ilerleyerek kronikleşmesi halinde sürekli bir öksürük, beden ısısında artış, daha kıvamlı ve sarımsı bir renkte burun akıntısı görülebilir.
Diğer akciğer hastalıkları ile komplike olan kronik bronşitisler de solunum güçlükleri de gözlenebilir.
Akciğerlerin dinlenmesi halinde akut veya kronik devrelerde farklı bulgular elde edilir. Bazı durumlarda akut evrede herhangi bir akciğer sesi dinlenemezken bazen hafif hırıltılı solunum duyulabilir. Kronikleşen vakalarda akciğerler dinlendiğinde sert ve çıtırtılı sesleri duymak mümkündür.
Sonuç
Özellikle birlikte barındırılan köpek populasyonlarında solunum yolu ile hızlı bir şekilde yayılan hastalığın tespit edilmesi halinde hastalığın akut belirtilerini gösteren köpeklerin ayrılması alınabilecek en önemli tedbirdir.
Yaşlı köpeklerde kalp hastalıkları yönünden gerekli muayenelerin yapılması ve öksürüğün nedeninin tam olarak tanımlanması ayırıcı tanı için şarttır.