1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Veteriner Hekimlere Sorun
  4. Köpek
  5. Bronchopneumonia (Akciğerlerin Yangısı)
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #21526

    Bronchopneumonia (Akciğerlerin Yangısı)
    Hastalığın nedeni nedir?

    Akciğer alveolleri ve bronşiollerin birlikte yangılanması olan bronkopnömonilerin oluşumunda bronşitise neden olan tüm etkenler rol oynayabilir.

    Uzun süre toz, duman, soğuk hava, kimyasal maddeler ve gazların solunması, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar ve allerjik etkenler nedeniyle şekillenebilir.

    Hastalığın gelişimi nasıldır?

    Genellikle bronşitis ile başlayan yangının ilerleyerek akciğer alveollerine yayılması sonucu alveol ve bronşlarda exudat birikimi oluşur.

    Köpeklerde çoğunlukla kataral bronkopnömöni karekterinde gözlenen hastalığın akut formunda fazla miktarda sıvı toplanması, solunum güçlüğü ve buna bağlı ani ölümler görülebilir. Ancak akut formun seyri genellikle daha olumlu olarak sonuçlandırılabilir.

    Kronikleşen olaylarda genel durumun bozulması, akciğerde şekillenen hasarın fazlalığı ve akciğer abselerinin şekillenmesi sonucunda ölümler olabilir.

    Hastalığın belirtileri nelerdir?

    Bronkopnömonilerde karekteristik bulgu öksürüktür. Akciğerlerde biriken sıvıya bağlı olarak şekillenen sesler öksürükle beraber rahatlıkla dinlenebilir.

    Burun akıntısı ve vücut ısısında artış, yüzlek ve ağızdan yapılan solunum görülür ve solunum sayısı oldukça artmıştır. Halsizlik, keyifsizlik ve iştahsızlıkta görülebilecek klinik bulgulardandır.

    Kronikleşen durumlarda genel durum bozuklukları görülebileceği gibi kuru ve ağrılı bir öksürük sürekli olarak gündemdedir.

    Sonuç

    Köpeklerde genellikle ilkbahar ve sonbahar gibi ani ısı değişimlerinin yaşandığı mevsimlerde sık rastlanılan bir durumdur.

    Hastalığın erken teşhisi edilmesi, tedavinin başarı oranı yönünden önemlidir.

    Gecikilen durumlarda diğer enfeksiyonlarla komplikasyon olasılığı veya hastalığın kronik hale geçmesi riskinden dolayı, bulgularının görüldüğü ilk andan itibaren hemen veteriner hekiminize danışmalısınız.

    #91024
    rek35
    Üye

    tesekkurler..

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.