4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #21510

    Eczema (Ekzema)
    Hastalığın nedeni nedir?

    Derinin epidermis yani yüzlek katının yangısı olarak bilinen ekzemanın oluşumunda derinin duyarlılığı önemli bir faktördür. Bazı literatürlere göre ise ekzama, allerjik derinin yangısı olarak tanımlanmaktadır.

    Ekzemanın oluşumunda, allerjen maddelerin deriye içten veya dıştan olan etkisi söz konusudur. Ekzamanın şekillenmesine neden olan bu etkenler

    Endojen (iç) etkenler
    Eksojen (dış) etkenler olarak tanımlanabilir.

    Endojen etkenler; toksik metabolizma artıklarının deri yolu ile dışarı atılması esnasında doğrudan ekzamaya neden olabileceği gibi derinin duyarlı hale gelmesine neden olan, tek yönlü beslenme, iç parazitler, üremi, sarılık, karaciğer hastalıkları, hormon yetersizlikleri, vitamin ve bazı iz elementlerin noksanlığı gibi durumlar da ekzamaya neden olabilir.

    Eksojen etkenler; deriyi etkileyerek duyarlı hale gelmesine neden olan kimyasal, mekanik ve paraziter nedenlerdir

    Deride kir birikimi, yetersiz banyo ve tarama, tüylerin ıslak bırakılması, tuzlu deniz suyu gibi deride tahrişe neden olan durumlarda ekzama oluşabileceği gibi aşırı sıcak ve soğuk, kimyasal maddeler, derinin koruyucu yağ tabakasına zarar veren deterjanlar ve alkali sabunlar ile yıkama, aşırı kaşınmaya bağlı sürtünmeler ve tasmanın tahrişe neden olması sonucunda da ekzama şekillenebilir.

    Ekzama oluşumunda etken olan ve en sık karşılaşılan dış etken ise uyuz, kene, pire gibi parazitlerdir.

    Özellikle pire ısırıkları sonucunda görülen ve deride allerjik reaksiyon dolayısıyla hassasiyet oluşturan F.A.D (Flea Allergy Dermatitis-Pire Alerjisi) nedeniyle de oldukça sık olarak ekzama görülebilir.

    Hastalığın gelişimi nasıldır?

    Yavaş bir gelişim gösteren hastalık akut ve kronik olarak gelişebilir. Deride şekillenen değişimlere bağlı olarak eczema erythematosum, eczema papulosum, eczema vesikulosum, eczema pustulosum, eczema exudativa, eczema squamosum gibi farklı isimlendirilebilirler ancak genel olarak ekzama olarak adlandırılırlar.

    Etkene bağlı olarak başlangıçta deride oluşan hassasiyet nedeniyle kızarıklık ve ödem şekillenir. Daha sonra papüller ve içleri sıvı dolu değişik büyüklükte veziküller oluşur. Veziküllerin patlaması sonucu ortaya çıkan sulu ve kırmızı bir alan hastalık için karekteristikdir. Daha sonra zamanla kuruma ve kabuklaşmalar görülür.

    Tedavi edilmeyen olgular kronik hal alır ve deri esnekliğini kaybederek sertleşir ve kalınlaşır.

    Hastalığın belirtileri nelerdir?

    Ekzemanın başlangıç evresinde görülebilecek karakteristik bulgu kızarıklık, ödem ve kaşıntıdır. Lezyonun olduğu noktada tüyler yapışık ve ıslak bir görünüm alır ve çoğunlukla kaşıntıya bağlı olarak tüy dökülmesi de görülebilir.

    Veziküllerin şekillenmesi ve daha sonra patlaması ile deri nemli bir görünüm kazanır ve bazen iltihaplanmalar olabilir. Hastalık ilerledikçe sulu ve kızarık alanlarda kurumalar ve kabuklanmalar oluşur. Oluşan bu kabukların yaptığı irkiltiye bağlı olarak çevrede yeni lezyonlar şekillenebilir ve yaygın bir hal alabilir. Etkenin şiddetine bağlı olarak derinin alt tabakalarının etkilenmesi ve dermatitis şekillenmeside mümkündür.

    Kulak kiri, pisi otları veya kulak yangısına bağlı olarakta ekzema şekillenebilir ve böyle bir durumda kulak yolunda kızarıklık, ağrı, pis kokulu bir akıntı, kaşınma ve buna bağlı olarak kulağı sallama veya bir yerlere sürme isteği gibi belirtiler görülebilir.

    Genellikle burun üzeri, yanaklar, ağız çevresi ve inguinal bölgede şekillenebilen lezyonlar vücudun her yerindede oluşabilir.

    Kronikleşen durumlarda, deride pürüzlenme, renk değişimi, kepeklenme ve tüy dökülmeleri gibi belirtiler görülebilir. Zamanla kılsız alanların çoğalarak derinin hassasiyetini ve elastikiyetini kaybetmesi nedeniyle ilerleyen bir kalınlaşmanın görülmesi de mümkündür.

    Hastalıkdan nasıl korunulur?

    En önemli korunma yöntemi özellikle ekzemaya hassas ırklarda (Golden Retriever, German shepherd Dog, Collie, Saint Bernard) dış parazit mücadelesinin düzenli yapılmasıdır.

    Özellikle hassas olan ırkların beslenme düzenine dikkat edilmeli ve alerjiye neden olabilecek gıdalardan uzak tutulması gereklidir.

    Yazın denize sokulan köpekler bol suyla durulanmalı, hassas bir cilde sahip olan köpekler koruyucu nitelikli şampuanlarla yıkanmalıdır.

    Köpeklerin günlük fırçalanmaları sırasında deri dikkatlice gözden geçirilmeli ve en küçük şüphede hemen veteriner hekimle görüşülmelidir.

    Sonuç

    Köpeklerde, özellikle derinin birbirine sürtünmesi ve hassasiyet oluşumu kolay olan testislerde, koltuk altında ve özellikle uzun sarkık kulaklı köpeklerin kulak içi ve çevresinde ekzemaya daha sık rastlanılır.

    Genellikle uzun tüylü köpekler daha hassastır ve lezyonların şekillenmesi daha kolay olur.

    #91036
    rek35
    Üye

    tesekkurler.

    #94820
    chasi34
    Üye

    guzel bilgiler hatirlatici

    #95910
    lionteam
    Üye

    Kurt kopegimi buyuk 4 yasinda yeni aldim on ayak eklem yerlerinde egzama oldugunu ogrendigim odemler var.. ilaç olarak ne tavisye dersiniz ??

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.