1. Anasayfa
  2. Veterinarium
  3. Veteriner Hekim Mesleki
  4. Ete Kanserojen Madde Enjekte Ediyorlar
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16715

    et.jpg Teknolojiyi Kötüye Kullanıp Ete Kanserojen Madde Bile Enjekte Ediyorlar

    Karı Artırmaya Yönelik Gıda Ürünlerinde Yapılan Hilelere Kırmızı Et de Eklendi.

    Karı artırmaya yönelik gıda ürünlerinde yapılan hilelere kırmızı et de eklendi.

    Islatılan ete enjekte edilen Bradmix adlı kimyasal ile tüketiciler hem aldatılıyor hem de sağlık açısından büyük tehdit ile karşı karşıya kalıyor. Sektör temsilcileri, yıllık tüketimin 750 bin tona ulaştığı Türkiye’de kırmızı ete kanserojen madde katıldığını iddia ediyor.

    GIDA ürünlerinin imalatı sırasında kárı artırmak için yapılan hilelere kırmızı et de eklendi. Kırmızı et terbiye edilirken su ile birlikte enjekte edilen “Bradmix” adlı kimyasal etin ağırlığını artırıp parlak bir görüntü veriyor. Islatılan ete enjekte edilen bu kimyasal madde etin ağırlığını yüzde 35 oranında artırıyor. Bu kimyasalın son üç yıldır Türkiye’de bazı et üreticileri tarafından kullanıldığını söyleyen uzmanlar Bradmix’in kanserojen olduğunu da iddia ediyor. Türkiye, Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan ise bazı üreticilerin teknolojiyi insan sağlığını tehdit edecek şekilde kullandığını belirterek “Yapılan hileleri artık hayal bile edemiyoruz. Maalesef kırmızı ete yönelik yapılan bu haksızlığı son zamanlarda bizde duymaktayız” dedi.

    SU ETİN AĞIRLIĞINI ARTIRIYOR: Bradmix kimyasalının yurtdışından yasal olmayan yollarla Türkiye’ye getirildiğini söyleyen Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği (VGHD) Başkanı Can Demir, kırmızı ette yapılan hileleri ise şöyle anlattı: “Önce eti iyice ıslatıyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasalı enjekte ediliyor. Su gözle görülmeyecek şekilde etin üzerinde fiziksel değişeme uğruyor ve etin ağırlığı artıyor. 10 kilogram diye alınan bir et aslında 7 kilogram civarında. Bunun yanında kimyasal madde etin rengini de değiştiriyor. Daha canlı kırmızı bir renk görünümüne kavuşuyor. Bradmix tüm kimyasal maddeler gibi insan sağlığını da tehdit ediyor.”

    FARK EDİLMİYOR: İstanbul Ticaret Odası Gıda Komitesi Üyesi ve Keyveni Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik’te son yıllarda kırmızı ete yapılan hilelerin tüketici sağlığını önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekerek, “Et piştiği zaman çeker ve hacmi küçülür. Ancak bu kimyasal nasıl bir etki yapıyorsa et piştikten sonra da aynı boyutta kalıyor” dedi. “Eti kimyasal maddelerle şişiriyorlar” diyen Çelik şöyle devam etti: “Biz yıllardır bu işin içindeyiz. Ancak son dönemlerde sektör çalışanlarından aldığımız bilgiler kırmızı etin kalitesinin düşük olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmalar sonucunda ette yapılan hilelere ulaşıldı. Haksız kazanç peşindeki firmalar etin ağırlığını artırıyor. Bunu tüketicilerin fark etmesi ise mümkün değil.” Bradmix adlı kimyasal maddeyi Türkiye’nin birçok bölgesindeki et üreticisinin kullandığını iddia eden Şalvarlı Et’in sahibi Abuzer Göktaş, ise bu etlerin daha çok turistik bölgelerde kullanıldığına dikkat çekti.

    Rakamlarla Türkiye’de kırmızı ve beyaz et pazarı

    Türkiye’nin yıllık kırmızı et tüketimi 750 bin ton.

    Kişi başı tüketim ise 11 kilogram.

    Beyaz et tüketimi ise 1 milyon ton.

    Beyaz ette kişi başı tüketim 14 kilogram.

    Baharatlı su etin lezzetini artırıyor

    BRADMİX adlı kimyasal maddenin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasak olduğunu ancak etin lezzetini artırmaya yönelik yapılanların insan sağlığını tehdit etmediğini söyleyen Abuzer Göktaş şöyle konuştu: “Et işleyen şirketlerin bir kısmı etin daha lezzetli olmasını sağlamak için baharatlı su ile eti terbiye ediyor. Ancak bizde ete yüzde 20-25 su basıyorlar. Dünyanın her yerinde kullanımı yasak olan Bradmix etin içinde su ile birlikte jel haline geliyor ve ağırlığı artıyor.”

    Tüketici, sahtekarları fiyattan yakalayabilir

    TÜKETİCİLERİN Bradix maddeli ürünleri ayırabilmesi için fiyatı göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirten Erdal Bahçıvan, “Eğer etin fiyatı piyasadan ucuz ise tüketici bu ete ilgi göstermesin” dedi. Kırmızı etin Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini savunan Bahçıvan, “Denetim çalışmaları artırılmalı ve laboratuarlarda test edilmeli” dedi

    Kaynak:sondakika.com

    #44892

    ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN….

    #45006
    ali-Ozsu@hotmail
    Katılımcı

    Ette aroma ve lezzet vermek için yapılan bu işleme MARİNASYON deniyor. Malesef et sektöründeki büyük firmalar bu çeşit hileler yapabiliyor..

    #45012

    Tam anlamıyla Akredite Veteriner Vekimliğin bilincine varsalardı siyasetciler bunların önüne böylelikle geçilebilir diye düşünüyorum

    #45013

    arkadaşlar düşünün bi inege senkronizasyon amaçlı PGF2alfa kullanıldıgını bu normal ve yerinde bir uygulma,, bu hayvanın sütünden yada olduya denk geldi hayvan kesime sevk edildi ette ve sütteki arınma süresi dolmadan enjeksiyon edilen kısımdan hamile bir kadının yediğini sizce sonuç ne olur???

    #47188
    vetkdkpk
    Üye

    hile olsun da nasıl olursa olsun,bazıları işin hep ticaretini düşünüyor,
    insanlık nereye gidiyor,acaba bizim çocuklarımıza bırakabileceğimiz
    hormonsuz etler,kanserojen olmayan gıdalar,oksijeni bol havalar
    olacak mı?hiç sanmıyorum.teşekkürler arkadaşım.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.