- Bu konu 4 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 13 yıl önce Murat KUTAY tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
29 Kasım 2011: 06:49 #27961ImraHorÜye
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik’in BUGÜN gazetesine yaptığı “Dışarıda satılan yiyeceklerin denetimi zayıf. 30 milyon insan ne yediğini bilmiyor” açıklamalarının ardından gıdada yaşanan sorun laboratuvar sonuçlarıyla da ortaya kondu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2009 yılında yetkilendirilen Uzman Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Genel Müdürü Seyfettin Parıldar, sadece İstanbul’da faaliyet gösteren 60 binden fazla gıda işletmecisi olduğunu ve bunları denetleme konusunda devletin yetersiz kaldığını söyledi.
EŞEK VE DOMUZ ETİ VAR
Özellikle et, süt, salça ve yoğurt gibi çok tüketilen ürünlerde taklit ve tağşişler (karıştırma) yapıldığına dikkati çeken Parıldar şöyle konuştu: “Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde bu çok sık oluyor. İçlerine bağırsak, akciğer, karaciğer karıştırıyorlar. At, eşek, domuz gibi hayvanların etleri de bazı ürünlere katılıyor.” Parıldar tüketicilere, kıyma alırken ambalajlı ürün almamalarını, kıymayı parça etten yaptırmalarını tavsiye etti. Raf ömrünü uzatmak için salçalara koruyucu madde katkısı yapıldığını, yoğurtlara domuzdan yapılan toz jelatin ilave edildiğini belirten Parıldar, özellikle koruyucu maddelerin sağlığa zararlı olduğunu vurguladı.
Sütte büyük tehlike
En büyük sıkıntılardan birinin de sütte yaşandığını kaydeden Parıldar “Sütlerde antibiyotik bulgusuna rastlıyoruz. Hayvanlar da rahatsızlandığında antibiyotik alıyor. Bu dönemde hayvanın sütünün boşa sağılması gerekiyor. Bu da antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanmamızı sağlıyor. Ayrıca bazı ürünlerde de Aflatoksin M1’e rastlandı. Bu maddenin uzun süre alınması karaciğer kanseri, sarılık ve siroza yakalanma riskini artırıyor.”
En basit test 80 lira
Seyfettin Parıldar, Türkiye’de toplam 60 gıda laboratuvarı olduğunu, bunun 20’sinin İstanbul’da bulunduğunu söyledi. Vatandaşların şüphe duydukları gıda ürünlerini laboratuvarlara götürebileceklerini belirten Parıldar, “Bir sucukta domuz katkısı olup olmadığını test etmek 80-90 lira. Bir gıda ürününün tüm testlerini yapmak 400 liraya mal oluyor. Ancak biz, duyarlı vatandaşlarımıza indirim uyguluyoruz” dedi.
Ucuz eti alan da satan da suçlu
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sadık Çelik, özellikle et ürünlerinde istismara gidildiğini kaydetti. Kırmızı etin kilosunun ortalama 25 lira olduğunu hatırlatan Çelik, “Bu durumda 10 liraya alınan sucuk, 5 liraya alınan sosis sağlıklı olmaz. Bunu sadece satan değil alan da suçludur” diye konuştu.
29 Kasım 2011: 06:53 #101837ImraHorÜyeMerak ettiğim şöyle de bir yanı var.Geçende de birisi çıkmış vay sütte eşek sütü var.Yahu Türkiye de kaç tane eşek var da onları buldun da sağdın da süte karıştırdın.
Şimdi burada da domuz Türkiye de ne kadar yoğunlukta var acaba?Ülkemizde domuz yetiştiren yerler var mı?
Hadi cevabınız var oldu ama elle sayılırdır muhtemelen.Bu kadar az populasyonu kontrol altında tutamıyor muyuz merak ediyorum.29 Kasım 2011: 09:26 #101840Murat KUTAYÜyeImraHor wrote:Merak ettiğim şöyle de bir yanı var.Geçende de birisi çıkmış vay sütte eşek sütü var.Yahu Türkiye de kaç tane eşek var da onları buldun da sağdın da süte karıştırdın.
Şimdi burada da domuz Türkiye de ne kadar yoğunlukta var acaba?Ülkemizde domuz yetiştiren yerler var mı?
Hadi cevabınız var oldu ama elle sayılırdır muhtemelen.Bu kadar az populasyonu kontrol altında tutamıyor muyuz merak ediyorum.Bugün ülkemizde ne acıdır ki 80’nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermektedir. Ülke coğrafyasında dağılımı ise şöyle: Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Bursa (Karacabey,Ertuğrul köy, Hançerli Köy, Çınarlı Köy) Burdur, Gökçeada, ızmir (Menemen, Kısıklı Köyü) Balıkesir, Afyon(Emirdağ), Kütahya, ıstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Acımaşlı köyü, Habibler, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Cendere, Halkalı, Polonezköy, Zeytinburnu, Çorlu) vs.
Bu çiftliklerde yılda 1 milyonun üzerinde (yanlış duymadınız) domuz, kesimhanelere gitmektedir. Kesimhanelere gelince,bir çoğu sucuk,salam, sosis imalat hanelerinin bünyesinde bulunmakta bir kısmı kaçak kesimhanelerde, çok azı da Belediyelerin kontrolunda olan kesimhanelerde kesiliyor. ıstanbul’da Sütlüce Belediyesinin kesim hanesi en meşhurlarındandır.
29 Kasım 2011: 21:40 #101847crying.mÜyeGösterdiğiniz kaynağın tarihi 2003 yılı olması dikkatinizi çekmedi sanırım…
Şu an ülkemizde bildiğim kadarıyla ruhsatlı bir tek domuz çiftliği yok kalan ruhsatsız olan çiftlikler de elindeki hayvanı eritme çabası içerisinde diye biliyorum.Malumunuz AB ülkelerinde ve tüm dünyada en çok tüketilen et domuz etidir.Bu sebeple AB uyumluluk sürecinde ülkemiz veteriner fakültelerinde domuz yetiştiriciliği ve domuz hastalıkları gibi konularda eğitim verilmesi için baskı yapılmaktadır.Ayrıca domuz etinin ülkemizde en onemli ekonomik yönü turistik beldelerde otellerde yabancı misafirlere sunulmasıdır.Birazcık düşünürsek yasal olarak oralara pazarlamak varken kimse el altından vatandaşına bunu yedirmeye çalışmaz diye düşünüyorum.Ayrıca diğer gıda ürünleri ile alakalı düşüncelerin tamamına katılıyorum.
30 Kasım 2011: 06:48 #101848Murat KUTAYÜyecrying.m wrote:Gösterdiğiniz kaynağın tarihi 2003 yılı olması dikkatinizi çekmedi sanırım…
Şu an ülkemizde bildiğim kadarıyla ruhsatlı bir tek domuz çiftliği yok kalan ruhsatsız olan çiftlikler de elindeki hayvanı eritme çabası içerisinde diye biliyorum.Malumunuz AB ülkelerinde ve tüm dünyada en çok tüketilen et domuz etidir.Bu sebeple AB uyumluluk sürecinde ülkemiz veteriner fakültelerinde domuz yetiştiriciliği ve domuz hastalıkları gibi konularda eğitim verilmesi için baskı yapılmaktadır.Ayrıca domuz etinin ülkemizde en onemli ekonomik yönü turistik beldelerde otellerde yabancı misafirlere sunulmasıdır.Birazcık düşünürsek yasal olarak oralara pazarlamak varken kimse el altından vatandaşına bunu yedirmeye çalışmaz diye düşünüyorum.Ayrıca diğer gıda ürünleri ile alakalı düşüncelerin tamamına katılıyorum.
Dediğinizde haklı olabilirsiniz ama işte 2009 habari :
http://www.giresunvho.org.tr/haber_detay.asp?haberID=280
tamamı ruhsatsız 87 çiftlik ve 1 milyon domuz …
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.