1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Gıda denetimleri yetersiz
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #20945
    dilara
    Üye

    Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Satıl, Gaziantep’te gıda üreten, satan, depolayan veya toplu tüketim yerlerinin sayısının 20 bin civarında olduğunu ve 25 gıda denetçisi ile denetim yapmaya çalışan Tarım İl Müdürlüğü’nün bir işyerini denetlemesinin en iyi ihtimalle 3 yılda bir gerçekleşebileceğini söyledi.

    Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Satıl, 2004 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren 5179 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun’un üzerinden 5 yıl geçmiş olmasına rağmen; Tarım Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasındaki yetki ve sorumluluk karmaşası tam olarak giderilemediğinden hala etkin olarak uygulanamadığını ve 2008 yılında Tarım Bakanlığı’nca çıkarılan ortak yönetmelik ile ‘mutabakat sağlandı’ diye düşünülürken gelinen son noktada Kanun’un tamamen sahipsiz kaldığının görüldüğünü bildirdi.

    Sağlık Müdürlüğü’nün yasanın uygulanması ile ilgili hiçbir icraatı olmazken, yeteri kadar araç-gereç, personel ve altyapısı bulunmayan Tarım Müdürlüğü tarafından da olması gerektiği gibi yürütülemediğini kaydeden Satıl, “Belediyeler tarafından hala bu işyerlerinin önemli bir kısmı ruhsatlandırılamamıştır. Gıda üreten, satan, depolayan veya toplu tüketim yerlerinin sayısının 20 bin civarında olduğu şehrimizde, 25 gıda denetçisi ile denetim yapmaya çalışan Tarım İl Müdürlüğü’nün yasayı uygulamadan ziyade bu işletmelere sadece yasayı anlatmakla yetindiği görülmektedir. Mevcut personel sayısı ile bir işletmenin denetleme sıklığı; en iyi ihtimalle 3 yılda bir olarak hesaplanabilmektedir” dedi.

    Türkiye’de nüfus açısından 6. sırada bulunan, hele de mutfağıyla ve sanayisiyle markalaşmış olan Gaziantep’teki gıda keşmekeşliğinin yetkili ve sorumlularınca artık sahiplenilerek vatandaşlara güvenilir gıdanın sunulması için gerekli çalışmaları yapması gerektiğine dikkat çeken Satıl, “Üretim izni olmayan, denetlenmeyen, merdiven altı ürünler, en büyük marketlerde bile rahatlıkla satılabilmektedir. Tarım İl Müdürlüğü tarafından 3 yılda bir denetlenme olasılığı olan bir satış noktasında da bu tür ürünler raflarda kolayca yerini almaktadır.

    Vatandaşımızın aldığı gıdayı önce kendisinin denetlemesi, en azından varsa (!) üzerindeki etiket ve son kullanma tarihlerini dikkatli bir şekilde incelemesi gerekmektedir.

    Sağlığımız açısından zihniyet ve bakış açıları değişinceye, birileri bu işi sahipleninceye kadar en azından bir müddet daha bu şekilde idare edelim. Zaten Tarım Bakanlığı da yeni sloganında bunu söylüyor: ‘Yediğine, içtiğine dikkat et!’ Gıdalarımız hala bize emanet” diye konuştu.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.