Ülkemizde batılı ülkelerde olduğu gibi gerçek bir sınıflandırma yapılmamaktadır.
Ancak ülkemizde büyük ve küçük baş kasaplık hayvanların genç olanlarına, yaşlılara oranla daha yüksek fiyat ödenmektedir.
Et balık kurumunda ödenecek fiyat karkas randımanına göre belirlenmektedir.
Özel sektör ise karkas ağırlığı üzerinden et almaktadır.
Batı ülkelerinde büyük ve küçük baş hayvanlarda gövde etleri; kalite etlilik ve yağlılık yönünden 4 sınıfa ayrılır.
Sınıflar Kalite Etlilik Yağlılık
Extra pekiyi tam etli tamyağlı
1.kalite pekiyi etli yağlı
2.kalite iyi etli yağlı
3.kalite yenebilir diğer etler
Kasaplık hayvanlarda canlı ağırlığa göre safi et miktarı %19-24 arasındadır ve besi durumlarına göre büyük farklılık göstermez
Canlı ağırlığa göre en yüksek kemik oranı öküzlerdedir.
Randıman bütün hayvanlarda ortalama %50 civarındadır. Protein miktarı ise %21-26 arasındadır.
Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz