blank
  1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  4. Gıda
  5. GÖVDE ETLERİN SINIFLANDIRILMASI
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16124

    Ülkemizde batılı ülkelerde olduğu gibi gerçek bir sınıflandırma yapılmamaktadır.
    Ancak ülkemizde büyük ve küçük baş kasaplık hayvanların genç olanlarına, yaşlılara oranla daha yüksek fiyat ödenmektedir.
    Et balık kurumunda ödenecek fiyat karkas randımanına göre belirlenmektedir.
    Özel sektör ise karkas ağırlığı üzerinden et almaktadır.

    Batı ülkelerinde büyük ve küçük baş hayvanlarda gövde etleri; kalite etlilik ve yağlılık yönünden 4 sınıfa ayrılır.
    Sınıflar Kalite Etlilik Yağlılık

    Extra pekiyi tam etli tamyağlı
    1.kalite pekiyi etli yağlı
    2.kalite iyi etli yağlı
    3.kalite yenebilir diğer etler

    Kasaplık hayvanlarda canlı ağırlığa göre safi et miktarı %19-24 arasındadır ve besi durumlarına göre büyük farklılık göstermez
    Canlı ağırlığa göre en yüksek kemik oranı öküzlerdedir.
    Randıman bütün hayvanlarda ortalama %50 civarındadır. Protein miktarı ise %21-26 arasındadır.

    Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz

    #85778
    pilin
    Üye

    teşekkürler

    #86010

    tesekkurler[hr]
    cok guzel elıne saglık

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.