- Bu konu 6 yanıt içerir, 7 izleyen vardır ve en son 14 yıl önce bahadir60 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
14 Şubat 2009: 11:02 #20497ziuwÜye
GURM-(SU SAKAĞISI- STRANGLES)
Laboratuvar Tanı Notlarıİnceleme örneği:
Gurm hastalığından şüphelenilen hayvanlardan laboratuvara, burun akıntısı (nasal swab) ya da apse içeriğinden örnek gönderilir.1- BAKTERİOSKOPİ
İnceleme örneğinden preparat hazırlanıp, Gram boyama yapıldığında Gram pozitif koklar görülebilir. Kesin tanı için yeterli değildir.2- İZOLASYON
İnceleme örneğinden kanlı agara ve serumlu buyyona ekim yapılır. 37 ºC de 24-48 saat süreyle ve mikroaerobik ortamda inkubasyona bırakılır. İnkubasyon süresi sonunda öncelikle makroskobik inceleme yapılır. S. equi subs equi, kanlı agarda β- hemolitik koloniler oluşturur. Serumlu buyyonda ilk bakışta üreme olmamış gibi görünür, ancak kültür hafifçe çalkalandığında dipten zincir şeklinde bir tortunun kalktığı gözlenir.
Kültürlerden Gram boyama yapılır. Amaç üreyen bakterinin mikroskobik morfolojisini saptamak ve kültürün saf olup olmadığını anlamaktır. S. equi subs equi mikroskop altında uzun zincirler oluşturan Gram pozitif koklar şeklinde görülür (Zincir oluşumu özellikle sıvı kültürlerden hazırlanan preparatlarda daha iyi görülür).
Bu aşamadan sonra inceleme örneğinden izole edilen etkenin identifikasyonuna geçilir.
İdentifikasyon
A- Katalaz testi
Hidrojen peroksit hücrede biriktiğinde öldürücü etkiye sahip olan bir üründür. Katalaz enzimi, hidrojen peroksidi oksijen ve suya parçalayan bir enzimdir. Bakteri invivo koşullarda katalaz enzimi sayesinde, bu toksik maddeden korunmaya başarmaktadır. İnvitro koşullarda da bakterinin katalaz enzimine sahip olduğunu anlayabiliriz.
Testin yapılışı:
1- Temiz bir lam üzerine bir damla %3’ lük H2O2 damlatılır.
2- Öze yardımı ile şüpheli koloniden alınır ve H2O2 üzerine bırakılır.
3- Su kabarcıklarının oluşması (POZİTİF reaksiyon) bakterinin katalaz enzimine sahip olduğunu gösterir.
Katalaz testi Gram pozitif kokların identifikasyonunda yapılan ilk biyokimyasal testtir. Bakteri katalaz pozitif ise Staphylococcus sp., katalaz negatif ise Streptococcus sp. olarak sınıflandırılır.
B- Serogruplandırma
Streptokoklar kanlı agarda hemoliz özelliklerine göre sınıflandırıldığı gibi (S. equi subs equi beta- hemolitik streptekoktur), hücre duvarlarındaki karbonhidrat antijenlerine dayanarak serolojik olarak da gruplara ayrılmaktadır (Lancefield serolojik grupları). Lancefield sero grupları A’dan T’ye kadar isimlendirilmiştir.
İzolatın hangi serogruba ait olduğunu saptamak için aglutinasyon testi yapılır. Günümüzde bu test için ticari kitler hazırlanmıştır. Bu kitler özellikle insanlarda infeksiyona neden olan serogrupların (A, B, C, D, F, G serogrupları) saptanması amacıyla hazırlanmış kitlerdir. Hayvanlarda da infeksiyona neden olan streptekokların çoğu bu gruplara dahil olduğundan veteriner mikrobiyolojide de güvenli olarak kullanılabilmektedir.Testin yapılışı:
1- Bakterinin hücre duvarını parçalamak amacıyla, kit içerisinde bulunan ekstraksiyon enzimi ile emülsiyon hazırlanır. Enzimin etki etmesi için 37 ºC’de 15 dakika süreyle inkubasyona bırakılır.
2- Kit içerisinde bulunan 6 serogruba karşı hazırlanmış antikorlardan ayrı ayrı birer damla, temiz bir zemin üzerine damlatılır.
3- Her antikor üzerine bir damla bakteri süspansiyonundan damlatılır ve karıştırılır.
4- 1 dakikalık bekleme süresi içerisinde aglutinasyonun olduğu grup, bakterinin hangi serogruba ait olduğunu gösterir.S. equi subs equi Lancefield serogruplandırmasına göre, C grubu streptekoktur. Bu grupta yer alan ve hayvanlarda infeksiyona neden olan 3 cins bulunmaktadır. Bunlar; S. equi subs. equi, S. dysgalactia subs. equisimilis, S. equi subs. zooepidemicus’ tur ve ayrımları biyokimyasal testlerle yapılmaktadır. Bu üç bakterinin ayrımında özellikle trehaloz ve sorbitol fermentasyon testlerinin yapılması gerekmektedir
Kit içerisnideki 6 serogruba ait olmayan streptekokların identifikasyonunda ya da serogruplandırmanın yapılamadığı durumlarda aşağıdaki tabloda verilen biyokimyasal testler yapılmaktadır.1 Kasım 2009: 16:02 #83305buyukustadÜyeçok teşekkürler
2 Aralık 2009: 23:18 #85699erdalkÜyeteşekkürler
12 Aralık 2009: 08:47 #86521onnumaraonÜyepaylaşım için teşekkürler
4 Şubat 2010: 01:24 #90746relaxineÜyeteşekkürler
15 Şubat 2010: 15:51 #91487shaguar69Üyeeline sağlık
19 Ocak 2011: 20:33 #97942bahadir60Üyetesekkürler
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.