1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Veteriner Hekimlere Sorun
  4. Hamster
  5. Hamsterlerden Bulaşabilen Hastalıklar
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #21023

    Leptospirozis (Weil’s disease)

    İnsan enfeksiyonu için doğal rezervuarlar ve etkenler değişiklik gösterir.
    Leptospira interrogans tek türü içindeki L. canicola (köpek), L. pomona (domuz), L. hardjo (sığır), L icterohameorrhagiae (sıçan) gibi serotipler bulunmaktadır.
    Sıçan, fare, köstebek, kobay, gerbil, sincap, tavşan, hamster, sürüngen, nonhuman primatlar, çiftlik hayvanları ve köpekler kaynak hayvanlardır
    Enfekte hayvanları el ile tutarak, bu hayvanların idrarları ile temas ederek, kafes temizliği esnasında kontamine toza maruz kalarak etken bulaşır.

    …………………………………………

    Kampilobakterozis
    (Vibrionic abortion)

    Sorumlu etken Campylobacter fetus jejuni’nin alt serotipleridir. Dünyada yaygın olarak bulunur. Laboratuvar hayvanlarının yanı sıra kedi köpek gibi evcil hayvanlar da etkenin kaynağıdır. Fekal-oral bulaşma söz konusudur. Özelikle hamster, gelincik, tavşanlar, domuzlar ve nonhuman primatlar bulaşmada önemli rol oynar. Fakat insanlar için ana kaynak süt sığırları ve kümes hayvancılığıdır.
    Çocuklar da enfeksiyonun yayılmasında önemli rol oynar. Enfekte bir çocuk etkeni kedi-köpek yavrularına bulaştırır. Hasta hayvanlar da diğer çocuklara etkenin geçmesine neden olur. Etken dış ortamda haftalarca canlı kalabilir. Gaita da 6 haftaya kadar yaşadığı tespit edilmiştir.
    Gelincik ve nonhuman primatlarda asemptomatiktir. İneklerde abort, hamsterlerde proliferatif ileitis diğer evcil hayvanlarda ise ishal ile seyreder.
    İnsanlarda akut gastrointestinal sistem hastalığı
    ve gebe kadınlarda abort görülür.

    ……………………………………

    Tularemi
    (Francis’ disease, deer-fly fever, rabbit fever, O’hara disease)

    Etken Francisella tularensis’tir.
    Tavşan, Hamster ,sincap, geyik, boğa yılanı, koyun, kedi ve köpekler için yaygın ve sıklıkla öldürücü, septisemik bir hastalıktır. En önemli kaynak tavşan, kene ve misk sıçanlarıdır. Doğal laboratuvar enfeksiyonu ve haliyle laboratuvar kaynaklı zoonotik bir bulaşma henüz rapor edilmemiştir.
    Enfekte hayvanların organlarına çıplak elle temas (derinin bütünlüğünün bozulmuş olması gerekli değildir) kedi ısırığı, sıyrığı ve insekt ısırığı ile insanlara bulaşır.

    …………………………….

    Pseudotuberculosis
    Yersinia pseudotuberculosis ve Y. enterocolitica

    Kobay, tavşan, ve hamster gibi laboratuvar hayvanları enfeksiyonu takiben performans düşkünlüğü, lenf düğümlerinde büyüme gibi klinik bulgular gösterir. Hastalıkta genellikle ishal ve kilo kaybı ile seyreden subakut klinik bulgular hakimdir. 2-3 hafta içinde ölümle son bulur. Şinşilalar bu hayvanlara nazaran daha hassastır. Enfeksiyon daha sert geçer. Histopatolojik olarak lezyonlar ileitis ile birlikte mezenterik lenfadenitis görülür. Bazen karaciğer dalak ve akciğerde apseler gelişir.
    İnsanlarda akut sulu bir ishal ve mezenterik lenfadenitis meydana gelir ve sıklıkla apandisitle karıştırılır. Ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, kusma; post enfeksiyöz dönemde artritis, iritis, deride ülserleşmeler, hepatosplenik apseler, osteomyelitis ve septisemi görülür.

    …………………………………….

    ALERJİ

    Evlerde bulunan hamster de aleriye neden olabilmektedir.

    ………………………………………..

    Fare ve Hamster Kaynaklı Tifus
    (Murine Typhus, Flea-borne Typhus fever, Endemic Typhus fever, Urban Typhus)

    Etken Rickettsia typhi’dir. Doğal kaynaklar sıçan ve farelerdir. Diğer memelilerde ve onların dış parazitlerinde de tespit edilmiştir. Halen salgınlar amerikanın Teksas eyaletinde ortaya çıkmaktadır. Doğal laboratuvar enfeksiyonu rapor edilmemiştir.
    Etken bit ve pirelerle taşınmaktadır. Bu hayvanların ısırığı, pire dışkısının yara ya da konjuktivaya teması ile insanlar enfekte olur.
    Etken hayvanlarda beyin ve bir çok organda lokalize olur fakat bilinen bir semptom oluşturmaz.
    İnsanlarda: 2 hafta süren ani değişken ateş, şiddetli baş ağrısı, kaslarda sertlik, generalize ağrı, kuru öksürük (bazen bronkopnömoni gelişebilir) vardır. Gövdede 5 gün kadar kalan maküler kızarıklık belirir ve 6. günde kaybolur. Tüm bu bulguların oluşmasının nedeni etkenin damar endotellerini yıkımlamasıdır. Trombozlar, hemorajiler görülebilir. Vaka ölüm oranı yüzde %1-2’dir.

    ……………………………..

    Riketsial Çiçek (Rickettsial Pox)

    Etken Rickettsia akari’dir. Ev fareleri ve hamsterler etkenin en önemli kaynağıdır. Diğer kemiricilerde de etkene rastlanabilir. Allodermanyssus sanguineus isimli bir akar (mite) tarafından farelere ve insanlara taşınır. Solunum yolu ile insanlarda laboratuvar enfeksiyonu rapor edilmiş olmasına rağmen kene ısırığı ile oluşan bir laboratuvar enfeksiyonu rapor edilmemiştir.
    Yabani hayvanlarda enfeksiyonun gelişimi bilinmemektedir. Deneysel olarak fareler pnömoniyi takiben ölürler.
    İnsanlarda hastalık; etken taşıyan vektör tarafından ısırıldıktan sonra 1-4 gün içinde ekstremitelerde veziküler kızarıklıklar oluşur. Genellikle hemorajik bir görünüm alır ve sıklıkla karbunkel ile karıştırılır.
    Isırık bölgesinde skar oluşumu ile sonlanan bu hastalıkta bölgesel lenfadenopati ve yüksek ateş de meydana gelir.

    ………………………
    Sıçan Isırığı Ateşi
    (Rat Bite Fever, Streptobacillary fever, Haverhill fever, epidemic arthtic erythema, Sodoku)

    İki farklı etken bu hastalığa sebep olur.
    Streptobacillus moniliformis (Haverhill Fever) İlk kez 1926’da USA’nın Haverhill adlı şehrinde ortaya çıkan bir salgında ortaya konmuştur.
    Spirillum minus (Sodoku)
    Etkenler ağız ve respiratorik pasajlarla asemptomatik kemiricilerden, özellikle sıçan ve farelerden rahatlıkla elde edilebilir. Hastalığın görünme insidensi düşüktür. Geçmişte vahşi sıçan ısırıkları sonucunda çoçuklarda görüldüğü saptanmıştır. İnsanlar enfekte kemiricilerin ısırığının yanı sıra bulaşık süt veya besinle hasta olabilirler. Nitekim 1926’da Haverhill’de çıkan ilk salgında bulaşık süt rol oynamıştır.

    ……………………………
    Hantavirus Pulmoner Sendrom

    Enfeksiyon kaynağı kemiricilerdir. Enfekte hayvanların idrar ve gaitası temas ve bunlarla bulaşık laboratuvar kıyafetleri ile hastalık insanlara geçer.
    Hayvanlarda subklinik seyreder.
    İnsanlarda öldürücüdür. Enfeksiyonun ilk günlerinde ateş, kas ağrısı, peteşiyel kanamalar, karın ağrısı, baş ağrısı gibi klinik bulgular görülür. Bunu takiben aniden akut solunum yetmezliği sonucunda ölüm meydana gelir. Akciğerlerin histopatolojik incelemesinde şiddetli pulmoner ödem ve interstisiel pnömoni saptanmıştır.

    ……………………

    Renal Sendromlu Kanamalı Ateş
    (Hemorrhagic Fever with Renal Syndrome, HFRS, Korean Hemorrhagic Fever, Nephropatia Epidemica, Epidemic Hemorrhagic Fever, Hemorrhagic Nephrosenephritis)

    Etken Hantaan virus’tur. Dünyada oldukça yaygındır. Virus asemptomatik kemiricilerin idrarında, dışkısında, salyasında bulunur. Bu eksekretlerden insanlara hava yolu ile bulaştığı kabul edilir. Yoğun olarak bu hayvanların akciğerlerinde lezyonlara rastlanır. İnsandan insana bulaşma gerçekleşmez.
    Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak akciğer, dalak ve böbreklerde bulunur. Virusa karşı antikor gelişir fakat, bahsedilen organlardaki virus yoğunluğunun azalmasını sağlamaz.
    İnsanlarda 1-2 haftada ortadan kalkan ani yüksek ateş görülür. Buna iştahsızlık, halsizlik, konjunktivitis, proteinüri, hipotansiyon eşlik eder. Bu genel durum bozukluklarını böbrek yetmezliği ile sonuçlanan çeşitli hemorajiler ve hematüri izler. Hastalığa yakalananlarda ölüm oranı % 7’dir.

    …………………………………………

    Dermatophytosis
    (ringworm, Dermatomycoses, tinea, Trichophytosis, Microsporosis, Jock Itch, Athlete’s foot)

    Bulaşma doğrudan veya dolaylı olarak asemptomatik hayvanlara, mantarın oluşturduğu deri lezyonuna ya da enfekte hayvanın temas edebileceği yüzeylere temas ile bulaşır.
    Kemiricilerde genelde asemptomatiktir. Bu hayvanlarla temas eden insanlarda hastalık ortaya çıkıncaya kadar fark edilmez.
    İnsanlarda sınırlı yüzük şeklinde kızarık deri lezyonları meydana gelir. Vücutta görüldüğü yere göre kategorize edilir.
    Tinea capitis (baş bölgesi)
    Tinea corporis (gövde; bacaklar, kollar, eller – bu form genellikle laboratuvar hayvanlarından bulaşandır)
    Tinea pedis (ayaklar)
    Tinea unguium (tırnaklar)

    #89913

    tşkr edrz

    #102185
    ozgur30m
    Üye

    geçen kızım uyrken ellemiş ve elini ısırmış.Ben de kızımın elini yıkadım acaba başka bir sorun olabilir mi?

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.