1. Anasayfa
  2. Veterinarium
  3. Veteriner Sağlık Teknikerleri
  4. HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI PROGRAMI
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17706
    LabVet
    Üye

    HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI PROGRAMI

    I.YARIYIL

    MORFOLOJİ

    Hücrenin tanımı ve özellikleri, Doku çeşitleri (Bağ doku, Kas doku, Kemik doku v.b.), Sistemler (Sindirim sistemi, Solunum sistemi), Hareket sistemi (Kas, Kemik ve Eklemler)

    BİYOLOJİ

    Biyoloji biliminin tarihsel gelişimi, Biyoloji bilim dalının alt dalları ve canlıların temel özellikleri, hücrenin organik ve inorganik bileşikleri: proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, enzimler, inorganik bileşikler, Canlıların sınıflandırılması, canlılar alemine giriş, Monera Alemi: Virüsler, bakteriler, mavi-yeşil algler, protista, mantarlar, bitkiler, hayvanlar alemi, Hücre ve hücre zarının yapısı, Hücre zarından madde geçişi, Sitoplazma ve sitoplazmik organeller, Nükleik asitler ve protein sentezi, Hücre Bölünmesi, Metabolizma (Anabolizma, Katabolizma), Ekoloji ve ekosistem, populasyon ekolojisi, ekosistemdeki beslenme düzeyleri ve madde döngüsü, Biyoteknoloji ve kullanıldığı alanlar, Mendel genetiği.

    ENFEKSİYONLARA GİRİŞ

    Mikroorganizmaların özellikleri (üreme v.b.), Mikroorganizmaların ekimi, boyanması ve incelenmesi, Epizootiyolojinin tanımı, Enfeksiyon kaynakları, bulaşma ve enfeksiyon çeşitleri, Enfeksiyon hastalıkların kontrolü, İmmunizasyon

    HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNE GİRİŞ

    Dünya’da ve Türkiye’de hayvancılığın genel durumu. Tarımsal üretimde hayvancılığın önemi, Hayvanların evciltilmeleri, Hayvan türleri, Türlerin oluşumu, Irklar, Irkların oluşumu ve sınıflandırılmaları. Morfolojik ve fizyolojik ırk özellikleri, Döl verimi, Laktasyon, Büyüme, Çevreye uyum, Seleksiyon.

    TEMEL BİLGİSAYAR

    Windows işletim sistemi, Bilgisayar virüsleri, İnternet nedir? Web sayfası nasıl hazırlanır? Elektronik posta işlemleri.

    II.YARIYIL

    YEM BİLGİSİ VE TEKNOLOJİSİ

    Yemlerin tanımlanma ve sınıflandırılması, Kaba yemlerin- hazırlama teknikleri ve hayvan beslemede kullanılmaları (Kuru kaba yemler, Yeşil kaba yemler, Silaj), Konserve yemler, hazırlanma teknikleri ve hayvan beslenmede kullanılmaları (Enerji konserveleri, Protein konserveleri, Ticari yemler, Yem katkı maddeleri), Yemlerin depolanması ve korunmaları

    ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KORUNMA

    Bakteriyel enfeksiyonlar hakkında genel bilgiler ve korunma, Viral enfeksiyonlar hakkında genel bilgiler ve korunma, Zoonozlar ve korunma, Aşılar ve uygulamaları

    SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

    Dünya da ve Türkiye de sığır yetiştiriciliğinin genel durumu, Türkiye sığır ırkları, Kültür sığır ırkları, Yetiştirme metodları, Seleksiyon, Meme sistemi, Reprodiksiyon, Gençlerin bakım ve büyütülmesi, İneklerin bakımı, Tip puvantajı, Sığır eti üretimi, Kesim ve karkas

    ÜREME SAĞLIĞI VE HİJYENİ

    Dişi genital sistemi morfoloji, histoloji ve endokrinolojisi, Dişi genital sistem hastalıkları hakkında genel bilgiler, Doğum ve İnfertilite, Erkek genital sistemi morfoloji, histoloji ve endokrinoloji, Erkek genital sistem hastalıkları hakkında genel bilgiler, Hijyenik tedbirler ve korunma

    KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

    Kuluçkahaneler, Kuluçkalık yumurta kalitesi, Kuluçka sonuçlarını etkileyen faktörler, Kuluçkahane yönetimi, Yumurta tavukçuluğu , Ticari yumurtacı hibritler ve performansları, Yetiştirme sistemleri, Kümesler ve kümes ekipmanları, Kafes sistemi ve kafes tavukçuluğu, Kümesi hazırlama ve civcivlerin kümese yerleştirilmeleri, Aydınlatma, Havalandırma, Yemleme ve yemleme programları, Gaga kesimi, Zorlamalı tüy dökümü, Etlik piliç yetiştiriciliği, Tavukçuluk işletmelerinde tutulan kayıtlar

    ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ

    Yurdumuzda yem bitkilerinin tarımının bugünkü durumu. Baklagil yem bitkilerine giriş, Yonca (Medicago) ve Üçgül (Trifolium) türleri. Buğdaygil yem bitkilerine giriş, Ayrık (Agropyron), Brom (Bromus),Çim (Lolium) ve Domuz Ayrığı (Dactylis) türleri. Sorgum (Sorghum) türleri ve Mısır (Zea mays). Diğer familyalardan yem bitkileri. Çayır, mera kültürünün tarihçesi, tanımı ve önemi. Dünya ve Türkiye’de çayır meraların durumu. Çayır meraların önemi. Çayır meraların sorunları ve çözüm yolları. Çayır meralarda yabancı ot mücadelesi ve gübreleme. Mera kanunu ve gelişmeler.

    III.YARIYIL

    HAYVAN BESLENME (I)

    Süt sığırlarının beslenmesi, Besi sığırlarının beslenmesi, Koyun ve keçilerin beslenmesi. Beslenme bilgilerinde bu hayvanların deişik dönemlerde besin maddeleri gereksinimleri ve farklı dönemlerde beslenme metodları ve beslenmeye balı oluşabilecek bozukluklar anlatılmaktadır.

    SUNİ TOHUMLAMA

    Genital organların anatomisi ve fizyolojisi, Kızgınlık, kızgınlık siklusu ve en uygun tohumlama zamanı, Kızgınlık siklusunun hormonal mekanizması, Spermanın alınması ve yenesi, Spermanın sulandırılması ve saklanması, Dondurulmuş spermanın sun’i tohumlama uygulaması için hazırlanması, Sun’i tohumlama teknikleri, İnek, koyun ve kısrakların tohumlanması

    SÜRÜ SAĞLIĞI VE HİJYENİ (I)

    Muayene şeması (Anemnez) Sistemleri, Klinik muayene yöntemleri, Evcil hayvanları tutma ve bağlama yöntemleri, Asepsi-Antisepsi, Punksiyon ve enjeksiyonlar, Aşı-test uygulama yöntemleri, Kanama ve kanamayı durdurma,

    KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

    Koyun ve keçi yetiştiriciliğine giriş, Dünya ülkelerinde ve Türkiye de Koyun ve keçi yetiştiriciliği, Koyunların sınıflandırılması, Koyun ve keçi ırkları ve koyun tipleri, Koyunlarda genetik ıslah, Kuzu üretim teknikleri, Yetiştirme işleri, Koyunların ve keçi beslenmesinde temel ilkeler, Koyunların otlatılması

    YEMLERİN LABORATUVAR ANALİZLERİ (S)

    Yem laboratuvar cihazlarını tanıtılması, Laboratuvar cihazlarının kullanımında dikkat edilecek noktalar, Yemlerde örnek alma metodları, Yemlerin besin maddeleri bakımından analiz metodları

    KLİNİK LABORATUVAR UYGULAMALARI (S)

    Froti hazırlama (Kan, süt), Kan hücreleri boyama ve hücre sayımı, Sütte somatik hücre sayımı.

    KARMA YEM TEKNOLOJİSİ VE PAZARLAMASI (S)

    Karma yemlerin tanımı ve çeşitleri, Karma yem üretiminde kullanılan cihazlar, üretim şeması, Karma yem üretiminde karşılaşılan problemler, Karma yem kalitesini etkileyen faktörler, Hayvan türlerine göre ticari yem çeşitleri, Ticari yem hazırlanması ile ilgili mevzuatlar, Ticari yemlerin satış alanları ve satış ağları.

    KULUÇKAHANE ÜRETİM TEKNOLOJİSİ VE HİJYENİ (S)

    Kuluçkahane yapımı ve teknik özellikleri, kuluçkahane ekipmanları, kuluçkahane yönetimi, kuluçkalık yumurta kalitesi, yumurtaların nakli, depolanması, kuluçka sonuçlarını, etkileyen faktörler, kuluçkahanelerde hijyen.

    HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜNCEL GELİŞMELER(S)

    Ülkemiz ve dünya hayvansal ürün taleplerin katşılanması amacıyla gelişmekte olan hayvan türlerinin yetiştirme metotlarını takibi örnein tavşan yetiştiriciliği, organik tarım ve organik tarımda hayvansal ürünlerin önemi vs.

    IV.YARIYIL

    HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ UYGULAMALARI

    -Büyükbaş , Koyun ve keçi yetiştiriciliği hayvancılık işletmelerinde uygulamalı eğitim
    * Barınaklar *Yemleme *Aşılama *Hijyenik Tedbirler *Kayıt sistemleri *Sağım
    -Kümes hayvanları işletmelerinde uygulamalı eğitim
    *Barınaklar *Yemleme *Aşılamalar *Hijyenik Tedbirler *Kayıt sistemleri *Gaga kesimi

    KANATLI HAYVAN HASTALIKLARI VE KORUNMA

    Tavuk ve hindilerde bakteriyel hastalıklar hakkında genel bilgiler, aşı ve ilaç uygulamaları, Tavuk ve hindilerde viral hastalıklar hakkında genel bilgiler, aşı ve ilaç uygulamaları

    HAYVAN BESLEME (II)

    Yumurta ve etlik tavukların beslenmesi, Köpek ve kedilerin beslenmesi, Hindilerin beslenmesi, Atların beslenmesi. Bu hayvanlara ait maddeleri gereksinimleri ve besleme metodları ile hatalı besleme sonucu oluşabilecek bozukluklar anlatılmaktadır.

    RASYON DÜZENLEME

    Rasyon düzenlemenin temel ilkeleri, Süt sığırlarının rasyon düzenlenmesi, Besi sığırlarına rasyon düzenlenmesi, Koyun ve keçilere rasyon düzenlenmesi, Kanatlı hayvanlar için rasyon düzenlenmesi

    SÜRÜ SAĞLIĞI VE HİJYENİ (II)

    Pansuman, Anestezi, İç ve dış parazitler ve kontrol yöntemleri.

    ÇİFTLİK YÖNETİMİ (Z)

    Çiftlik hayvanları üretim sistemlerinin sınıflandırılması. Türlere ve yetiştirme amacına balı olarak; kızgınlık, tohumlama ve doumların takibi. Büyüme dönemlerinin özelliklerinin belirlenmesi. Üretim amacına yönelik kayıtların tutulması ve kayıtların değerlendirilmesi. Büyüme dönemleri ve büyüme özelliklerine bağlı olarak bakım-besleme gereklilikleri. Çiftlik girdi-çıktılarının düzenlenmesi. Elde edilecek ürünlerin saklanması ve pazara sevkleri.

    AT YETİŞTİRİCİLİĞİ (S)

    Genel Yapısı, At Irkları, At Beslenmesi, At Yetiştirme Şekilleri, Barınak ve Kayıt Tutma

    KANATLI DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HİJYENİ (S)

    Kümesler, Kümes içi iklim koşulları, Gaga, ibik, tırnak kesimi, Yataklık, Yerleşim sıklığı, Aydınlatma, Suluklar, yemlikler ve folluklar, Damızlık hatlarda canlı ağırlık, ilk yumurta yaşı, canlı ağırlık kontrolleri, Döllülük, Damızlık işletmelerde seleksiyon ve ayıklama, Damızlık sürülerde zorlamalı tüy dökümü, Damızlık işletmelerde kayıt sistemi

    MARAZİ MADDE VE NUMUNE ALMA TEKNİKLERİ (S)

    Laboratuvara gönderilecek materyaller (kan, idrar, organ vb.), marazi madde kutuları, şüphe edilen hastalıklara göre marazi madde gönderme prosedürü.

    KLİNİK VE RADYOLOJİ TEKNİKERLİĞİ (S)

    Cerrahi ve klinik alet ve ekipmanının bakımı ve sterilizasyonu. Asepsi-Antisepsi, operasyona hazırlık ve operasyon setlerinin hazırlanması. Anestezi ile ilgili temel bilgiler. Operasyon hastalarının bakımı. Radyoloji ile ilgili temel bilgiler. Röntgen cihazları. Hayvanlarda pozisyonlar, film banyo edilmesi ile ilgili teknik bilgiler.

    #48727
    LabVet
    Üye

    Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Programından mezun olan öğrenci aşağıdaki bilgi ve becerileri kazanarak “Tekniker” ünvanı ile mezun olur.

    Programın Amacı: Ülkemiz hayvan sayısı bakımından Dünyada ilk sıralarda yer almasına rağmen bu hayvanlardan elde edilen verimler dünya ortalamalarının çok altındadır. Bununda en büyük sebebi özellikle kırsal alanda üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli teknik bilgiden yoksun olmalarıdır. Programımızın amaçlarından biri; insanımızın doğduğu yerde doymasını hayvancılıktan nasıl sağlayacağını öğretmektir. Özellikle Ege ve Marmara başta olmak üzere son yıllarda hayvancılıkta önemli gelişmelerde görülmektedir. Bu işletmeler en büyük sorunu kaliteli ara teknik eleman bulmada yaşamaktadır.1993-1994 yılında eğitime başlayan programımızdan mezun olan pek çok öğrencimiz bu tip büyük işletmelerde çalışmakta yada kendi işlerini kurmuş bulunmaktadır.

    İnsanın gıda ihtiyacı olduğu müddetçe var olacağına inandığımız bu programda öğrencilere; büyükbaş-küçükbaş hayvan yetiştirme, kanatlı yetiştirme, çiftliklerin kurulması, hayvanın ihtiyacı olan yemlerin yetiştirilmesi ve uygun rasyonların hazırlanması konularında bilgiler verilmektedir.

    İş İmkanları: Mezun öğrencilerin bir kısmı Tarım Bakanlığına bağlı İl ilçe Müdürlükleri ve uygulama çiftliklerinde görev almaktadır. Özel İşletmeler saha elemanı olarak, yem fabrikaları öğretim faaliyetlerini koordine etmede, özel veteriner hekim klinikleri ise yardımcı eleman olarak mezunlarımızı tercih etmektedir. Veteriner ve Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerine dikey geçiş yapılabilmektedir.

    İkinci yarıyıl sonundan itibaren 40 işgünü mecburi staj yaparak, bu bilgileri piyasada uygulama imkanına sahip olur

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.