[size=x-large]İngiltere’de yapılan bir araştırma, ülkede satılan dönerlerin aşırı yağ, tuz ve bazen de domuz eti içerdiğini ortaya koydu.[/size]
Araştırma kapsamında 494 kebapçıda satılan dönerler incelendi.
Bu örneklerde ortalama bir porsiyon dönerin bin kolori içerdiği belirlendi. Bu, kadınların bir günlük kalori ihtiyacının yarısına karşılık geliyor. Dönerdeki tuz ve yağ miktarları uzmanları alarma geçirdi.
Salata ve sos hariç tutularak yapılan tahlile göre, bir porsiyon döner bir yetişkinin günlük tuz ihtiyacının yüzde 98’ini, doymuş yağ oranının da yüzde 148’ini içeriyor.
Dönerin besin değerini belirlemek için yapılan araştırmada, altı örnekte, domuz eti tespit edildi.
Bunlardan ikisinin “Helal” damgasıyla satıldığı belirlendi.
Uzmanların karşılaştığı en aşırı örnekte, bir porsiyon dönerde, yine sos ve salata ayrı tutularak 1990 kalori ölçüldü.
Bu bir kadının günlük kalori ihtiyacının yüzde 95’ine denk düşüyor.
Aynı örnekte, bir yetişkin kadın için tavsiye edilen günlük doymuş yağ oranının 346’sı, oranında doymuş yağ ve bir yetişkinin tuz ihtiyacının yüzde 277’si kadar tuz çıktı.
Gıda Standartları Dairesinin 2006 yılında yaptığı araştırma, ülkede yenen dönerlerin yüzde 18,5’inin kamu sağlığına “önemli”, yüzde 0,8’inin de “yakın” tehdit oluşturduğunu ortaya koymuştu.