İsrail’de 3 bin yıllık arı kovanları bulundu
Arkeologlar, İsrail’in kuzeyindeki Rehov şehrinde yürüttükleri kazı çalışmalarında dünyanın en eski arı kovanlarını gün ışığına çıkardı.

İSRAİL – İsrail’de 3 bin yıllık arı kovanları bulundu. İbrani Üniversitesi’nden Arkeolog Prof. Amihai Mazar’ın yaptığı açıklamaya göre, arı kovanları M.Ö. 900 yılına uzanıyor. Prof. Mazar, arıkovanlarının, İsrail’in İsa Peygamber’in yaşadığı zamanlarda ileri bir bal endüstrisine sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.
Balın tıbbi ve dini sebeplerle olduğu kadar, beslenme ve ticaret için de önemli olması, arıcılığın eski çağlara dayanan popülerliğinin en büyük sebebi olarak biliniyor. Fakat Prof. Mazar, bugüne kadar Rehov şehrindeki gibi bir bulguya rastlanmadığını söylüyor.
İncil’de İsrail’den sıkça “süt ve bal yurdu” olarak söz edilse de, bugüne kadar bu balın incir ve hurmadan yapılan bal olduğu sanılıyor, ve bölgede arıcılığın yapıldığına ihtimal verilmiyordu. Fakat yeni buluntular, İsrail’in 3 bin sene önce önemli bir arıcılık merkezi olduğunu kanıtlıyor.
Prof. Mazar, arı kovanlarının ait olduğu düşünülen M.Ö. 900’lü yıllarda, Rehov’un organize bir sanayi ve endüstriye sahip olduğuna da işaret ediyor