3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25416

    Merhaba

    7,5 aylık erkek kangalım var. Benim sorunum köpeğimin ağresif davranışları. Bana geldiğinde 1,5 aylıktı. Yazın bahçeli evimizde özgürce eşimle birlikte 3 ay geçirdi. Şimdi çalıştığım yerde bakıyorum. Gündüzleri 9 metre bir iple bağlıyorum akşam olunca düzenli olarak eşimle 1 saat yürüyüş yaptırıyoruz. ancak hayır dediğimiz veya kızdığımız durumlarda sakince yürüyorken birden bire ya bana ya eşime direk atlıyarak kollarımızı ısırıyor. Kolumuzu bir sağa bir sola salayarak da çekiyor.Yani birden bire çok sinirleniyor.Eşim yiyecek bir şey vererek dikkatini dağıtmaya çalışıyor. bu durum en az 5 dakika sürüyor. Bir saatlik yürüyüşte bu olay 2-3 defa tekrar ediyor. Köpeğim geldiği günden beri hiç bir köpekle teması olmadı. Acaba insan hayvan ayrımını yapamıyormu?. Bu konuda kendi hatalarımızı nasıl anlayacağız. ne yapacağız. ayrıca kangal köpeğinin davranışları konusunda sizinle irtibata olan uzman bir arkadaş varmı özellikle
    Kayseri veya bize yakın illerde bizat görüşebileceğim birileri varmı. Köpeğimizi çok seviyoruz ancak bu davranışları bizi endişelendiriyor. İlginize teşekkür ederim Saygılar…. Nihat Nakiboglu

    #98035
    avatar of tommy35Tommy35
    Üye

    Sayın Nakipoğlu,
    Yaşadığınız sorunun analizini yapmak uzun uğraş gerektirecek. Yaşadığınız sorunu oluşturabilecek çok fazla sebep mevcut. Köpeğinizin sergilediği Agresif davranışı biyolojik,nörolojik yada psikolojik sebeplerle mi gelişmiş önce bunu anlamak gerekiyor. Ben size “OLMASI GEREKEN” leri anlatayım, siz imkanlarınız doğrultusunda tavsiyelerimi uygulamaya çalışın.
    Öncelikle kuçunuzu bir hekimin muayene etmesini sağlayın. Onun gerekli gördüğü tahlilleri yaptırın. Hekimin verdiği cevap “Agresyonun sebebi biyolojik,nörolojik veya fizyolojik değildir” olana kadar her talebini yerine getirmekten kaçınmayın. Bu faktörleri ortadan kaldırdıktan sonra yine hekimizle koordineli olarak profesyonel bir eğitimciden destek ve rehabilitasyon talep edebilirsiniz.
    Agresyonun sebepleri yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla birden fazla olasılığı aklıma getiriyor. Kuçunuz size 1.5 aylık geldiğine göre yavru iken kötü tecrübe yaşamış olma ihtimali düşük. Ancak sizin bu süreçte yaptığıklarınız onun algısında yanlış sonuçlara varmasına neden olmuş olabilir.
    Örneğin siz ona HAYIR derken olması gerektiğinden daha yüksek ses çıkarmışsınızdır ve o da bunu bir şiddet olarak yorumlamıştır. Kuçunuz o zaman kendine güvenmediğinden zamanını kollamış ve yeni yeni tepki vermeye başlamış olabilir.
    Gündüzleri 9 metrelik bir tele bağladığınızı yazmışsınız. Belki kuçunuz bağlıyken birinden ya da birşeylerden olumsuz etileniyor ve sürekli stress yüklenerek agresifleşiyor olabilir.
    Yada Siz dışarı çıkardığınızda hayır diyerek onu uyarmak istediğinizde kolunuza saldırıyor ve eşiniz onu mamayla sakinleştirmeye çalışıyormuş. Belkide ona ” biz sana hayır dediğimizde eğer sen kolumuzu ısırmaya başlarsan bizde sana bu davranışın sonucunda mama veririz” demiş olabilirsiniz.
    Çünkü bizler davranışları pekiştirmek için edimsel şartlanmayı çok sık kullanırız.
    bunun formülü basitçe;
    amaç olan edim+ödül = öğrenilmiş davranış
    (hayır dediğimde koluma saldır+ eşim sana mama versin = hayır dediğimde koluma saldır.)
    Kuçunuzun sosyalizasyon eksiğinin olduğunu siz de farketmişsiniz. Oysaki 7 ila 14. haftalar bu durum için belirleyicidir. Siz bu süreyi çoktan kaçırdınız. Agresyonun artmasında bunun da önemli bir rolü olacağı malumunuzdur. Ama yinede meraklanmayın onlar bizleri bizlerin onları anladığından çok daha iyi anlarlar. Kim insan kim hayvan sorusuna cevapları hayal edemeyeceğimiz kadar derindir.

    Kangallar diğer köpeklerden çok daha farklı yapıdadırlar. Onların kendilerine has özellikleri vardır. Bunlara açıklık getiren yazılar sitemizde mevcuttur. Ayrıca, kangallarla ilgili birçok bilgiyi Bozkırın Gözcüsü Türk Çoban Köpeği:KANGAL adlı kitapta bulabilirsiniz. Yazarı Doğan KARTAY’ dır.
    Yazdıklarıma cevaben yazmak istedikleriniz olursa buraya yazın. Ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım ama şunu kesinlikle söylemeliyim ki çok kısa zamanda profesyonel destek almalısınız.
    Saygılarımla,

    #98040
    avatar of tommy35Tommy35
    Üye

    Bu konuyla ilgili olarak Hekim arkadaşımızın tavsiyesini buraya alıntılıyorum
    “Benzer davranış bozuklukları iç parazit rahatsızlığı bulunan ve sinirsel defektlere yol açan hastalığı bulunan hayvanlarda görülmektedir.Bu nedenle dışkı analizi,hemogram,aşıları hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir.”

    Bu konuda başka fikri olan hekim arkadaşımız varsa lütfen O da bir bilgilendirmeyle katkıda bulunursa sevinirim.

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.