- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 13 yıl 5 ay önce delimolla08 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
23 Temmuz 2011: 19:38 #27012hikmet343434Üye
karkaslarda cinsiyet dana düve inek boğa ayrımı yapabileceğimiz notlara ihtiyacım var.
paylaşırsanız sevinirim arkadaşlar.23 Temmuz 2011: 19:55 #100286Murat KUTAYÜyedişi erkek ayrımı
23 Temmuz 2011: 20:06 #100287Murat KUTAYÜyeDana eti: Sığırların yavrularına dana adı verilir. 2-3 aylık henüz süt emen yavrular “süt danası” denir. Eti, açık pembe renkli yağsız, sindirimi kolay, çok lezzetli ve besleyicidir. Daha yaşlı dana etlerinin rengi pembe-kırmızı olur. Dana etinin değeri, rengi ve semizliğinden anlaşılır. Üstün kaliteli danalarda, gövdenin ve böbreklerin üstü beyaz bir yağ tabakası ile kaplıdır
……………………
Sığır etinin yapısal özelliği hayvanın yaşı ve cinsiyetine göre belirgin farklılıklar göstermektedir.
Dana etinin rengi açık kırmızı-grimsi kırmızıya kadar değişik renklerde olup, lifleri sığır eti liflerine göre son derece ince ve narindir. Kaslar arasında yağ dokusu görünmez. Genç sığırların etleri ince lifli, solgun kırmızı renkte, oldukça yumuşak kıvamda, az sulu ve bağ dokusunda az miktarda yağ vardır.
Sığır etleri ise dikkati çekecek derecede kaba lifli, koyu kırmızıdan bakır kırmızısına kadar değişen renkte, oldukça sert ve az yağlıdır. Etin üzerindeki sinir tabakasında hafif mavimsi-morumsu parlaklıklar görülür.
Sığır etinin kokusu ile dana etinin kokusu da birbirinden farklı olup, dana etleri ekşimsi aromatik yapıdadır.
………………………….
Namık Kemal Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. M. İhsan Soysal AA muhabirine manda etinin farkı ve Türkiye’ki konumu hakkında açıklamalarda bulundu.
Manda eti sığır etiyle karşılaştırılırsa besin değeri ,tadı , kimyasal yapısı bakımından hiç bir farkı yoktur . Hatta manda eti sığır etine göre %55 daha az kalori içerir, %40 daha az kolestrol içerir, %11 ise daha fazla protein ve mineral madde içerir.…………………….
İstanbul Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Bülent Nazlı at ve eşek eti ile dana eti arasında farklıları ve tüketicilerin bilmesi gereken noktaları anlattı:
Lop et yani kemiksiz etler ayırmak oldukça zor. At ve eşek etinin özellikleri var ancak uzman veya deneyimli olmak lazım. Aksi takdirde ayırt etmek çok zor.
1) AT-EŞEK ETİ CİĞERE YAKIN RENKTEDİR
Mesela at ve eşek eti koyu kırmızı renkte olur, dana eti ise daha açık kırmızıdır. At eti özellikle hava ile temasa geçtiği zaman neredeyse ciğere yakın renk alır.2) LİFLERİ ÇOK SERTTİR
Mesela at etinin lifi çok serttir. Çiğnendiğinde sertliği anlaşılır. Ancak bazı sığır etleri de sert olabilir.3) YAĞI SARIDIR
At etinin yağı bayağı sarıdır. Ama buna paralel yine çok yağlı sığır ve dana etleri de sarı renk alabilir.4) TADINDA FARK YOK
Tadında ise herhangi bir fark yoktur. Yemeklerde sos ve baharatlarla hazırladıkları için ayırt etmek daha zor. Mesela Avrupa’da at eti çok değerli ve pahalı.Türkiye’de ise öyle bir alışkanlık yok. Dolayısıyla tüketicilerin böyle bir ayrıma varmaları çok sınırlı.
…………………….
26 Temmuz 2011: 10:00 #100344delimolla08ÜyeBendende bir iki soru gelsin,dondurulmuş sığır karkasında yaş tespiti nasıl yapabiliriz?(histolojik*,symphisis p. gelişimi ,kıkırdak gelişimi ,kas ve kemik iliği gibi rengi bi değişkenler hariç)
Ayrıca dondurulmuş karkas muayenesinde çok fazla tesbit yapamıyoruz fakat özellikle üzerinde durulmasını tavsiye ettiğiniz noktalar varmı? ( yabancı madde ,yağ ve doku rengi ,gözle rahatlıkla görülebilecek patolojik lezyonlar dışında) -
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.