- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 13 yıl 11 ay önce ImraHor tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
31 Ocak 2008: 12:52 #17179vetkdkpkÜye
KEDİLERDE SALDIRGANLIK PROBLEMLERİ
Kedinizin sinirli bir kedi olduğuna karar vermeden önce, kedinizi takip eden veteriner hekimle görüşmelisiniz. Kedinizin sinirli hali bazı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Tiroit bezi hastalıklarında bu tip durumlarla karşılaşılabilir. Bu tip durumlarda hastalığın tedavi edilmesi gerekir.
OYUNLA KARIŞIK SİNİRLİLİK:
Normalde, kedi yavruların on iki haftalık olmalarından itibaren sekiz aylık oluncaya dek geçen süre içersinde oyunlarına saldırgan öğeler katması bir problem sayılmamalıdır. Bu durum onun sınırlarını nasıl koruyacağını ve nasıl avlanacağını öğrenmesi için gereklidir. Yavru kediler bu sert oyunlarını evdeki bireylere yöneltebilir ki bu durum pek istenmez. Kedinizin ellerinize veya ayağınıza saldırmak üzerine kurulan oyunlarına izin vermemelisiniz. Bunun için kedinize enerjisini yöneltebileceği oyuncaklar vermelisiniz. Buna rağmen kediniz elinize veya ayağınıza saldırma üzerine oyun kurmaya çabalıyorsa onunla bu oyunu oynamayı reddedin.
YETİŞKİNLERDE SİNİRLİLİK:
Yetişkinlikteki saldırganlık probleminde ilk akla gelen hormonal kaynaklı olabileceğidir. Bazı kediler sadece kızgınlık zamanlarında daha sinirli ve saldırgan davranışlar gösterebilir. Eğer çiftleşmesi, dışarı çıkması engellenirse bu durum ciddi bir hal alabilir. Belirsiz aralıklarla tekrarlayan bu asabi kızgınlık zamanları ciddi problem halini alabilir. Sadece böyle dönemler için veterinerinizden kedinizi daha sakinleştirecek ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Bu ilaçlar kedilerin çeşitli mekanizmalarla beyin kimyasını değiştirmek suretiyle etkilerler. Her ilaç gibi bunların da yan etkileri olmakla birlikte bazı durumlarda kullanmak zorunlu hale gelebilir.
KEDİLER ARASI SALDIRGANLIK:
Eğer komşunuzun kedileri bahçenizde eşkiyalık yapıyor, çiçeklerinizi düzlerken arada kedinizi de dövüyorlarsa ilk düşüneceğiniz şey bahçenizi komşunuzun kedilerine hiçte cazip olmayan bir hale getirmek olmalıdır. Bunun için bahçenize reppet® marka repellent sprey sıkabilirsiniz. Bu komşunuzun kedilerine hiçbir zarar vermezken onlar için bahçeyi cazip olmaktan çıkaracaktır. Bir başka öneri olarak çiçeklerinizi spreylediğiniz pompanın içine çeşme suyu koyarak üzerlerine sıkabilirsiniz. Ancak zor bir yöntemdir.
HIRÇIN EGZERSİZLER:
Kediler doğada avlanarak geçinen hayvanlardır. Bu yüzden alıştırmaları ve tecrübeleri hayatta kalabilmek için avını yakalamaya yöneliktir. Evdeki yiyecekleri yakalamaya gerek olmadığı için günün büyük bir bölümünü uyumaya harcarlar. Ama fazla enerjilerini oynayarak harcamak zorundadırlar. Fazla enerjilerini harcamak için oynadıkları oyunlar doğadaki gibi biraz yırtıcı ve can sıkıcı olabilir. Cezalandırmak fazla enerjiden kaynaklanan hırçın oyunlarını durduramaz.
Öyleyse size daha uygun gelen bir şekilde enerjilerini atabilecekleri oyunlara yöneltmelisiniz. İçine hışırtılı şeyler sokulmuş çorap önerebilirsiniz. Sert yer kaplaması olan yerde oynaması için ona bir pinpon topu verebilirsiniz. Tabii ki ona kurmalı oyuncaklar vb şeyler alabilirsiniz. Yerine alternatifler sundukça eski sert oyunlarını unutmaya başlayacaktır. Eğer hala ısrarlıysalar oyuncakları ile birlikte boş bir odaya bırakabilirsiniz.
KEDİNİZİ KIZDIRIYOR OLABİLİRSİNİZ:
Kedinizin hoşlanmadığı şekilde seviyor olabilirsiniz. Bazı kediler kuyruğunun sevilmesinden hoşlanmazken kimisi patisinin altından gıdıklanır. Eğer onun hoşlanmadığı şekilde seviyorsanız önce kulaklar geriye yatar, bazen sesle sizi uyarır. Hala ısrarlıysanız pati geliyor demektir. Böyle durumlarda ısrarcı olmamalısınız.
MEDİKAL UYGULAMALARA KARŞI HIRÇINLIK:
Veteriner evde içirmeniz için hap veya şurup gibi şeyler verebilir. Bunları kedinize içirmek oldukça zor olabilir. İlacı verdikten sonra onu en sevdiği şeyle ödüllendirebilirsiniz. Yinede problem çoğalıyorsa veteriner hekiminize danışmalısınız.
kaynak:vethek.com31 Ocak 2008: 13:06 #47141dilaraÜye[size=medium]Kedi sahipleri, kedilerini okşamaktan çok hoşlanır. Fakat bazı kediler sık sık okşanmayı keserek sahibini ısırır ve kaçarlar. Bu durum, okşanma tarafından başlatılan, okşanmayla bağlantılı ya da durumla bağlantılı saldırganlık olarak tanımlanabilir.
Saldırgan Davranışın Nedenleri
Normalde kediler ne köpek kadar sosyaldir ne de kendi türleriyle yakın fiziksel temas içindedir. Kediler diğer kedileri yalayıp temizleyebilir, birlikte uyuyabilir fakat bunun dışında birbirleriyle pek az etkileşimde bulunurlar. Okşanmak, kedilerin normal içgüdüsel davranışlarının dışında bir şeydir. Okşanma sonucu ortaya çıkan saldırganlığı açıklayan bir çok kuram bulunmaktadır.
Uygun olmayan sosyalleşme: Kediler sosyalleşmek için yaşamlarının çok erken dönemlerinde insanlarla sosyal kontak kurmak ihtiyacındadır. Her gün sadece beş dakika insanlarla etkileşim içinde olan kediler yedi haftalık olduklarında insanlara, yedi haftalık olana kadar insanlarla hiç teması olmamış kedilerden daha çok güvenirler. Uygun biçimde sosyalleşen kedilerde de okşanmaya bağlı saldırgan davranışlar gözlendiği için bu kuram saldırgan davranışları tam olarak açıklamaktan uzaktır.
Duyarlılık eşiği: Bu kurama göre kediler ilk başta insan temasından hoşlanır, fakat okşanmanın devam etmesi kedide sinirliliğe yol açar. Bu durumda kedi ısırarak “bu kadarı yeter” demek istemektedir. Bunu insanlardan bir örnek vererek açıklarsak; biri sizin sırtınıza hafifçe vurursa bundan hoşlanırsınız. Ancak o kişi vurmaya devam ederse bu can sıkıcı olmaya başlar ve ya oradan uzaklaşır ya da o kişiye yapmamasını söylersiniz.
Acı- ağrı : Bu kurama göre, sürekli okşama yalnız kediyi sinirlendirmekle kalmaz aynı zamanda statik elektriklenmeye ya da kedinin kendine özgü sinir sisteminde ağrıya neden olabilir. Eğer kedinin ağrı veren bir hastalığı varsa, ağrı veren bölgeye dokunma kedinin saldırgan davranışına yol açabilir.
Aniden uyanma: Kediler okşanmaktan çok hoşlanabilir ve gözleri açık bile olsa okşanırken uykuya dalabilirler.Bu sırada aniden uyanırlarsa okşandıklarını anlamayabilirler.Aksine onu hapsettiğinizi, zorla tuttuğunuzu sanabilirler. Ne olduğunu anlamadan, okşanmaya bağlı saldırgan davranış göstererek ısırır ve kaçarlar.
Kontrol : Bu kuramda saldırgan davranış, kedinin okşamanın ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini kontrol etme gereksinimi olarak açıklanır.Bu davranış, kedinin ilişkide baskın taraf olduğunu ifade etme biçimidir.
Okşanmaya bağlı saldırganlık nasıl kontrol edilebilir?
Veteriner hekimi incelemesi : Kedinizde okşanma sırasında ağrıya neden olacak bir durum olup olmadığını belirlemek çok önemlidir. Örneğin; boyun, sırt ya da kalça eklemlerinde romatizmal durumlar olması, ağrıyan bir diş, ağrılı kulak enfeksiyonu okşanma sırasında ağrı verici olabilir. Okşama ağrıyı daha da artırabilir ya da ağrılı bölgelere dokunulduğunda kedi sinirlenebilir.
Bazı kedilerin kucaklanmaktan hoşlanmadıklarını kabul etmek : Bazı kediler insanlarla temas halinde olmayı, okşanmayı, severler; buna doyamazlar. Öte yandan bazıları, sebep her ne olursa olsun, insanlara yakın olmaktan hoşlanmalarına rağmen (kucakta oturmak gibi) insan tarafından yapılan temas girişimlerinden hoşlanmazlar. Kedinizin temel kişiliğini değiştiremeyeceğinizi anlamanız ve onu olduğu gibi kabul etmeniz gerekecektir.
Uyarı işaretlerini anlamak : Kedi sahipleri, kedilerinin aniden dönüp ısırdığını anlatır. Ancak, eğer kedi sahipleri biraz daha iyi gözlem yaparlarsa kedinin saldırgan davranış göstermeden önce bazı ipuçları verdiğini göreceklerdir.
* Kulaklar arkaya yatabilir
* Deri ya da kuyruk seğirmeye başlayabilir
* Gözbebekleri genişleyebilir
* Kısık sesle homurdanabilir
* Tırnaklarını çıkarabilir
* Bedeni kasılabilir
Bu işaretlerden birini görürseniz, okşamayı bırakın ve kedinizin kucağınızdan inmesine izin verin.Zamanı tahmin etmek: Eğer uyarı işaretlerinin farkına varırsanız, kedinizi ne kadar süreyle okşayacağınızı belirleyebilirsiniz. Eğer kediniz iki dakika okşandıktan sonra işaretler beliriyorsa, kedinizi asla yarım veya bir dakikadan fazla okşamayın. Fakat okşadığınız süre içinde işaretleri gözlemeye devam edin.
Kediyi okşama biçimini değiştirmek: Bazı kediler başka bir kedinin onu yalarken yaptığı gibi kısa küçük dokunuşlardan hoşlanır. Bazıları bütün vücutları yerine, çenelerinin altının veya kulaklarının arasının kaşınmasından hoşlanır.
Kedinizin davranışını fiziksel olarak düzeltmeyin: Dönüp sizi ısırdığında kedinizin davranışını fiziksel olarak düzeltmeyin. Bu onu daha da saldırgan yapabilir.
Karşıt koşullanma kullanın: Isırmadığı zaman kedinizi ödüllendirerek okşanmaya bağlı saldırgan davranışlarını azaltabilirsiniz. Örneğin, her okşamadan sonra, kediye hoşlandığı yiyecekten bir minik parça vermek. Bunu gün içinde bir çok kez tekrarlayın. Kedinin uyarılma eşiğine (okşanmayı tolore edemediği eşik) yaklaşmamak için her seferinde çok az okşayın. Eğer kedi sinirleniyorsa okşamayı kesin. Okşanmanın arkasından sevdiği bir yiyecek kazandıkça kediniz okşanmayı hoşlanılan bir şeyle (yiyecekle) ilişkilendirecektir.
[/size]3 Şubat 2008: 11:26 #47239vetkdkpkÜyeteşekkürler beni tamamlamışsın.
1 Ocak 2011: 12:01 #97686ImraHorÜyeKeşke kedimizi sahiplenmeden önce okusaydım ama zararın neresinden dönülse kardır.Çok faydalı bir yazı olmuş.Teşekkürlerimi sunarım.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.