• Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 14 yıl önce detay tarafından güncellenmiştir.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17996

    · Güney Amerika kökenlidir.xvı. yüzyılda avrupaya gelmiştir.Daha sonra labaratuvar muayeneleri için kullanılmaya başlamıştır. Bunun yanında bazı hayvan severler tarafından evde de beslenmektedir. Barışçıl, tatlı sakin bir hayvandır. Bu küçük hayvan hamster ile tavşan arasında bir canlıdır.Bu nedenle farklı renkte birçok çeşiti vardır. Beslemesi çok kolaydır. Yalnız hava akımlarından korumak gerekir.

    Kobay 3 haftalık olduğu zaman beslemek olasıdır. Çünkü bu yaşta anasını emmeyi bırakır. Tahtadan yapılmış bir sandıkta beslenebilir. Bunun uzunluğu en azından 80 cm. olmalı dır. Hamster’in aksine tahtayı kemirmeye çalışmaz. Yuvanın tabanında bataklık kömürü veya kum karışımı ayrıca kuru ottan oluşturulmuş küçük bir yer bulundurulmalıdır. Sndığının içinde yiyecek ve içecek kaplarını devirmemesi için bunların tespit edilmesi gerekir. Yiyecek içecek kaplarının sürekli temiz olması önemlidir. Çünkü kobaylar pisliğe vebunun sonucu olarak enfeksiyonlara karşı çok duralıdır.Hamster’in tersine bizim gibi geceleri uyur. Gündüzleri hareketlidir ve atlayıp sıçrar oyun oynamayı çok severler. Bir köpek kadar size bağlanır. Kobayın sağlıklı olması için yemeklerini belirli bir saatte olması gerekir. Günde iki kez yiyecek verilir. Hemen hemen vejeteryandırlar. Bu küçük kemiriciye zaman zaman hayvansal orjinli gıdalarda verilebilinir. Örneğin süt veya katı yumurta gibi. İhtiyacı olan vitaminleri sağladığından emin olmakiçin , onun menüsünü çoğunlukla tane şeklindeki gıdalardan oluşturmak gerekir. Ayrıca arasıra ayçekirdeği ( özellikle tüylerin güzelliği için) yulaf tanesi, pişmiş patetes parçaları,havuç,elma parçaları verilebilir.Bu arada kobayın kullanımı için yumuşak tahta parçaları veya gerekirse iyice bayatlamış ekmek kabuğu koymayı ihmal etmemelidir. Bunlar hayvan dişlerini törpülemesine yardım eder.
    Kobaylar için C vitamini çok önemlidir. C vitaminin gıdalar ile karşılanması zorunludur bunun için taze sebzeye ihtiyaçları vardır. Biber, ¼ portakal veya vitamin C tabletleri verilmelidir. Vitamin C yetersizliğinde gençlerde kıkırdak oluşumunda yetersizlikler, çarpık kemikleşme ve eklem bölgelerinde kanama şekillenir.
    Kobayın sessiz ve sakin bir yaşam şekli vardır. Bu hayvanlar rekabete ve kıskançlığa neden olmamak şartıylaaynı kafeste iki erkek,bir dişi olarak yaşayabilirler. 1.5 aydan itibaren üremeye yetenekli olmasına karşın 4 aydan önce çiftleşmeye bırakmak doğru değildir. Kobayların genellikle 7 yıldan fazla yaşarlar . Dişi ve erkeğibirbirinden ayırmak kolaydır. Seksüel deliğin her tarafını hafifce parmaklarla bastırırsanız, erkeklerde deri altında yuvarlanan testisleri hissedersiniz. Bu işlemi birazdaha sürdürürseniz,penisin dışarıya çıkmasına neden olursunuz. Dişilerde özel bir durum yoktur. Dişi erkeğini 15 gün aralıklarla 1 gün boyunca kabul eder. Bununla birlikte bu günün dışında erkeğine kötü davranmaz. Eğer iyi anlaşabiliyorlarsa aynı kafeste çiftleşme oluncaya kadar birlikte kalabilirler.

    Çiftleşmeden 65 gün sonra dişi yavrularını meydana getirir. Ana karnında uzun süre kalan yavrular doğumdan sonra kendi kendilerine yetebilirler. Hayatlarının ilk 3 haftasını annelerinbi emmekle geçirmelerine rağmen dişleri tüyleri vardır ve gözleri tamamen açıktır.Bu arda azda olasa katı besinlerde yiyebilirler. Tamamen bilinçli olarak doğumun ertesi günü dişi erkeği ile aşk oyunlarına girebilir.Eğer bu hayvanlardan kısa zamanda çok sayıda sahip olmak istemiyorsanız, erkeği devamlı olarak dişinin yanında tutmamak gerekir

    #97370
    detay
    Üye

    Yukarıdaki bilgilerden bir kısmı hatalıdır. Guinea Pig (kobay) hamster’la tavşan arasında bir hayvan değildir. Nev-i şahsına münhasır bir hayvandır. Bilimsel ası cavia porcellus’tur.

    Yumurta ve süt bilgisi de hatalıdır. Her hengi bir özel durum yoksa hayvansal gıdalardan kaçınmak gerekir.

    İki erkek bir dişi şeklinde bir sistem de mümkün değildir. Erkekler liderlik mücadelesine girer, dişiyi de yaplaşamazlar. Kötü yaralanmalar oluşur.

    Belirli zamanda beslenmeleri gerektiği de yanlıştır. Kuru ot ve kuru yem sürekli bulunmalıdır kafeste. Dikkat edilmesi gerekn konu sebze ve meyvelerdir.

    saygılar.

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.