1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Veteriner Hekimlere Sorun
  4. Köpek
  5. Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)
10 yazı görüntüleniyor - 1 ile 10 arası (toplam 10)
  • Yazar
    Yazılar
  • #2427
    sfenks
    Üye

    Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)

    Her yaştaki köpekte görülebilmesine rağmen özellikle yavru köpeklerde daha sık rastlanılan, virütik ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. Özellikle iç parazitler gibi ikincil hastalıklar da varsa çok daha şiddetli seyredebilmektedir. Distemper insanlara geçmez fakat yavru köpekler arasında özellikle solunum yoluyla çok hızla bulaşır. Genellikle klinik bulgular başlamadan önce köpekte genel bir durgunluk, iştahsızlık ve ateş vardır. Köpeğin, hastalık etkeni virüsü aldıktan sonra 1 hafta 10 gün içinde klinik bulgular başlar. Hastalık 5 ayrı klinik formda seyreder ve her her form arasında 1 hafta kadar sürebilen iyileşme periodu görülebilir.

    Klinik formları:
    1- Mide-barsak formu: Şiddetli kusma, ishal ve iştahsızlıkla seyreder.

    2- Göz formu: Gözde sarı-yeşil bir akıntı vardır ve göz kapaklarını kısarak bakmaya çalışır.

    3- Akciğer formu: Kuru bir öksürük ile başlar, artarak yaş forma döner, burun kurumuştur, sarı yeşil akıntı gelir.

    4- Deri formu: Patilerin yastık bölümününde (ayağın alt kısmı) erozyonlar dikkati çeker ,vücüdün değişik yerlerinde de sivilce benzeri görüntüler olabilir.

    5- Sinirsel form: Bu form genellikle klinik seyrin en sonunda yaşanır. Vücudun değişik kaslarında seyirmeler (artarak devam edip bütün bedeni etkileyebilir), kısmi veya genel felç, dönme hareketi veya epilepsi (sara) krizi nöbeteleri ile karakterizedir. Sinirsel formun ilerlemiş aşamasında bazı köpeklerde kontrolsüz şekilde havlama veya bağırma belirtileri görülebilir.

    Ne yazık ki oldukça ölümcül bir hastalıktır ve atlatabilen köpeklerde de seyirmeler (gözde veya ayaklarda), yürüyüşte zorlanma gibi arazlar bırakabilir. Hastalık genellikle aynı anda 2 formu da beraber göstererek seyreder. Hastalığın teşhisinde klinik bulgular ve bu bulguları meydana getirebilcek diğer hastalık ihtimallerinin ekarte edilmesi belirleyici olur. Gençlik hastalığının tedavisinde veteriner hekim klinik bulgulara göre tedavisini yapar ve hastalığa özgü serumu uygular. Hasta köpeğin vücut direnci bu hastalığın tedaviye cevap verip vermeyeceğini belirleyen faktörlerden belki de en önemlisidir.Yani köpekte herhangi bir parazit olup olmadığı, annesini ne süreyle emdiği, gelişme hızı gibi faktörler özellikle yavru köpekler için son derece önemlidir.

    Distemper hastalığının aşısı vardır. Köpek 1.5 aylık olduktan sonra 3 hafta arayla 3 defa yavru köpeklere ve ergin olanlara da yılda 1 kez uygulanarak bağışıklık sağlanabilir. Veteriner hekimin belirleyeceği aşı programına uyularak bu denli önemli bir hastalıktan köpeklerimizi koruyabiliriz.

    #31026

    [size=x-large]böyle bir olayı gördüm hastalık 100 metre ilerden tuhaf kokusuyla farkediliyor:Coucou15:[/size]

    #32394
    Hakan ARI
    Üye

    [size=medium]sfenks hastalığın başlangıcında saptanması durumunda canglob kullanılabiliyor.
    bunuda nota eklersen iii olur
    [/size]

    #81940
    kagan_?20
    Üye

    yha bana bunu ppt şeklinde olanı lazım bulamıorm ?

    #81951
    ilkayss22
    Üye

    aynen böyle bir hastam var teşhisi koyduk tedaviye başladık 10 günü geçtü hala uğraşıyorum ilerlemeyi durdurduk sinirsel form belirtileri görülmedi şuan tek sorunumuz çok halsiz ve iştahsız

    #82289
    Edrouesa
    Üye

    Teşhise yardımcı olması için geliştirilen pratik test kitleri de mevcuttur bunu da daha geniş kapsamlı notlarınıza ekleyebilirsiniz

    #82395
    rashad
    Üye

    kopeklerim (erekek dishi olarak) on gun once ilk olarak yemek yemeden kesildiler. Sonra süratli zayıflama, köpüklü ishal ve hlzlı nefes alma onarı tamamen elden saldı.Boğuluyorlarmış qibi soluklanıyorlar. Şimdi onları tedavi edemiyorum. Veteriner hekime gösterdim, bana soguk almış söyledi. Sabahları bakmaya gitdiyimde gözlerini açamıyorlar. Burunları tıkanmış ,çalışmıyor ve bu yuzden gözleri de camurlanıyor. Her gün tüketdikleri qıdanın iki katı kadar zorlada olsa yedirmeme rağmen sürekli kilo kaybediyorlar. Akcigerlerinde hişırtı var, ama havlıyorlar. Her gün iki defa sabah ve akşam unla kaynar suyu katarak yemek bişiriyor ,oylenleri ise yumurta veriyorum. Bi de sabahlari erkenden akciyerleri icin bir az süt ve dut ezmesi ( maye halinde) veriyorum efendim. Bu arada doktor ,her sheyi tam anlatmam için söyleyeyim…hastalanmadan önce köpeklerime donmuş et veriyordum. Önceden teşekkürler!
    İlac olarak şunları kullanıyorum:
    1.antibiotik olarak penisilin.
    2.güclenmesi icin vitamin b1, b12
    3.yemek yemesi için vitamin s
    4.venoz damarina serum olarak renger isimli bir ilac

    #82493
    vetbat
    Üye

    eyvallah

    #83734
    WildLife
    Üye

    tşk faydalı bir paylaşım.

    #84988
    ozgunugzo
    Üye

    Teşekkurler

10 yazı görüntüleniyor - 1 ile 10 arası (toplam 10)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.