- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 16 yıl 4 ay önce LabVet tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 9 Haziran 2008: 23:56 #17703LabVetÜye
Genel Sağlık Bilgileri
Evlerinizde beslediğiniz, küçük hayvanlar tabir edilen canlı dostlarınızın;sağlıklı olup olmadıklarınızı anlamanıza yarayan, belirgin ve önemli ortak bazı kriterler vardır.Küçük hayvanları temsilen Hamster,Gonzales,Guinapigler ve Tavşanlar incelendiğinde;Tüm canlılarda olduğu gibi dikkat edilmesi gereken başlıca unsur, pet’in canlı bakmasıdır.
Hareketli,çevresiyle sürekli ilgili,araştırmacı ve kıpır kıpır bir küçük hayvan diğer tüm canlılarda olduğu gibi ‘’sağlıklı”tabir edilir.Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz küçük canlının, düzenli yemek yediğini varsaydığımızda,bunlar dışında kalan ve dikkatle incelenmesi gerekecek durumlar da vardır.Sürekli hareketli olmasına alıştığımız,tüyleri parlak ve sağlam,oyuncu ve ilgili dostunuz birden bire bu davranış biçimlerinden uzaklaşarak bir köşeye çekilip yemek yemeden ve hareketsiz bir şekilde durmaya başlarsa..?
İlk düşünmeniz gereken şey,o bu duruma gelmeden önce yapılan en son değişiklik ya da işlem neydi? sorusunu cevaplamaktır.Yuvanın yer değişimi,farklı bir hava akımı,yabancı birinin sizin bilginiz dışında o’na zarar vermiş olması,farklı bir gıda almış olması,bir başka canlının o’nu rahatsız etme olasılığı yada zarar vermiş olma ihtimali gözden geçirilmeli ve durum değişikliğinin ne zaman başladığı belirlenerek,en kısa süre içinde bir Veteriner Hekimine danışılmalıdır!
Fiziksel benzerlik nedeniyle ‘Fare’olarak anılan bu canlıların Farelerle ortak tek noktaları,kemirgen olmalarıdır.Tavşanların,bu fiziksel benzerliğe uymamaları,onların kemirgenlerde bulunan özellikleri taşımadıklarını göstermez..
Küçük hayvan sağlığında dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de tek düzende beslenmemeleri,ana gıda olarak tespit edilen karışık tahılların yanı sıra diğer besinleri de, sebze ve meyvelerden almaları sağlanmalıdır.
Sağlık problemlerinin başında gıdasal problemler vardır.Çünkü bu canlılar,bizim bakımımızda ve besleme şartlarımızda oldukları müddetçe eksik bırakılan her besin,onların vücutlarında olumsuz yaşamsal etkiler yapar.Kafes şartlarında yaşayan kemirgenler,düzenli bakımda olmadıklarında tırnakları,sebzeyle beslendiklerinde ise dişleri uzar.Bu iki durumda da,sağlıkları tehlikeye giren kemirgenler,ağır hareket eder,canları yanar ve gerektiği gibi beslenemezler.
Vücut değerlerinde zamanla oluşan eksiklikler;tüylerinde matlaşma ve dökülme ile baş gösterir..Kısa sürede bu duruma eklenen neşesizlik,donuk bakan gözler de bir şeylerin yolunda gitmediğinin habercisidir.Eğer bir küçük hayvan sahibi iseniz,size tavsiyemiz;petinizin sağlığının ”henüz bozulmadan”önemsenmesidir!Küçük canlılarda, ilerlemiş fark edilemeyen sağlık sorunları çoğu zaman sonuçsuz kalacak,ve rutin kör tedavi uygulamasıyla(belirgin semptomlara göre uygun görülen tedavi)yetinilmek zorunda kalınacaktır..
Bu nedenlerden dolayı,yeterli hareket edebilme alanı sağlamak,dengeli ve düzenli beslenme,ani dış etken değişikliklerinden kaçınma ve düzenli olarak canlıya uygun vitamin,mineral ve preparatların verilmesi tavsiye edilerek bir Hekim tarafından düzenli olarak kontrolde olması önemle önerilir.
Dikkat:
Guinapigler,sırt üstü yatar vaziyette uzun süre tutulmamalı,günde yarım demet kadar maydanoz yada dengi C Vitamini kaynağı verilmeli,çikolata,domates gibi gıdalardan uzak tutulmalı ve 15 dakikadan fazla aşırı sıcak ile teması olmamalıdır! - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.