- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 16 yıl 6 ay önce LabVet tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
9 Haziran 2008: 21:37 #17664LabVetÜye
Hayvancılık Bilgisi
Sınav-1
1) Aşağıdakilerden hangisi, dünya et üretimine en büyük katkıyı sağlar?A) Domuz
Tavuk
C) Koyun
D) Sığır
E) Keçi
2) Aşağıdakilerden hangisi ülkelere göre toplam hayvansal ürün üretiminde çeşitli çiftlik hayvan türlerinin katkı payının farklı oluşunun nedenleri arasında yer almaz?A) Coğrafi koşullar
Ekonomik düzey
C) Beslenme alışkanlıkları
D) Dinsel inanışlar
E) Sanayileşme oranı
3) Hayvancılığı gelişmiş ülkelerde, hayvansal üretimin tarımsal üretim içindeki payı ne kadardır?A) %30 – %40
%10 – %20
C) %60 – %70
D) %40 – %50
E) %20 – %30
4) Süt sığırcılığı yapmak için uygun olan arazi aşağıdakilerden hangisidir?A) Eğimli araziler
Kumluk araziler
C) Düzenli yağış rejimine sahip araziler
D) Toprak erozyonunun olduğu araziler
E) Çorak ve kurak yapılı araziler
5) Aşağıdakilerden hangisi hayvancılığın yararlarından biri değildir?A) Tarımda gizli işsizliği önlemesi
İnsanların beslenmesinde ana besin maddesi olan et, süt ve yumurtayı sağlaması
C) Hayvansal gübrenin toprağın verimini arttırması
D) Tarıma elverişli olmayan alanların mera veya çayır olarak kullanılmasına imkan sağlaması
E) Hayvanların otlatılması
6) Ergin bir insanın dengeli bir şekilde beslenebilmesi için günde alması gereken kalori miktarı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?A) 2.000 – 2.500 kalori
2.200 – 2.700 kalori
C) 2.800 – 3.000 kalori
D) 2.100 – 2.300 kalori
E) 3.000 – 3.300 kalori
7) Hayvanların etlerindeki protein oranı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?A) %15 – %25
%10 – %13
C) %20 – %25
D) %12 – %18
E) %17 – %20
Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de hayvan sayısının diğer ülkelere göre fazla olmasına rağmen hayvansal ürünlerin az olmasının nedenlerinden biri değildir?A) Verimliliğin düşük olması
Genetik nedenler
C) Çevresel nedenler
D) Devletin gerekli desteği sağlamaması
E) Aşırı hayvan ithalatı yapılması
9) Aşağıdaki çiftlik hayvanlarından hangisinin sayısı ülkemizdeki diğer çiftlik hayvanlarının sayısına göre daha fazladır?A) Manda
At
C) Sığır
D) Koyun
E) Kıl keçisi
10) Kalıtsal yapıya bağlı ortak karaktere sahip olan erkek ve dişilerin kendi aralarında birleştiklerinde kesinlikle döl veren bireylerin oluşturduğu gruba ne denir?A) Cins
Familya
C) Tür
D) Sınıf
E) Takım
11) İki tür arasında yapılan birleştirmeler sonucu elde edilen döllere ne ad verilir?A) Laktasyon
Katastrof
C) Lamarck
D) Seleksiyon
E) Hibrit
12) Bir ırkı karakterize eden ve onu diğer ırklardan ayıran özelliklerdir’ bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?A) Irksal özellikler
Irkların tanımı
C) Irk karakterleri
D) Irkların sınıflandırılması
E) Irkların bileşkesi
13) Fizyolojik ırk karakterine aşağıdakilerden hangisi örnek olur?A) Kuyruk yapısı
Yapağı inceliği
C) Boynuz biçimi
D) Vücut örtüsünün rengi
E) Yapağı örtüsü
14) Üreme organlarının gelişmesi sonucu genç erkeklerin canlı spermatozoid, genç dişilerin olgunlaşmış yumurta meydana getirmeleri ve çiftleşme isteği göstermeleri aşağıdakilerden hangisidir?A) Döl verimi
Östrus
C) Kuruda kalma
D) Eşeysel olgunluk
E) Evaporasyon
15) Aşağıdakilerden hangisi döl verimini etkileyen faktörler arasında yer almaz?A) Yaş
Çevre sağlığı ve ışık
C) Anatomik bozukluklar
D) Damızlıkta ilk kullanma yaşı
E) Cinsiyet
16) Aşağıdakilerden hangisi meme bezinin büyümesini ve gelişmesini kontrol eden hormonlardandır?A) Somatotropik
Hipofiz
C) Adrenokortikotropik
D) Progesteron
E) Alveol
17) Aşağıdakilerden hangisi süt verimini ve bileşimini etkileyen fizyolojik faktörler arasında yer almaz?A) Gebelik
Yaş
C) Irk
D) Östrus
E) Kuruda kalma süresi
18) Sütün indirilmesini sağlayan hormon aşağıdakilerden hangisidir?A) Östrojen
Adrenokortikotropik
C) Oxytocin
D) Aporkin
E) Epinefrin
19) Aşağıdakilerden hangisi ısının elektromagnetik dalgalar halinde havaya geçmesi olayıdır?A) Emisyon
Kondüksiyon
C) Fermantasyon
D) Radiyasyon
E) Konveksiyon
20) Hareket eden sıvı ya da gaz maddeleri ile meydana gelen ısı kaybına ne ad verilir?A) Evaporasyon
Konveksiyon
C) Endüksiyon
D) Kondüksiyon
E) Radiyasyon
21) Doğa veya insan tarafından, bir populasyon içindeki bazı bireylere diğerlerine göre daha fazla döl verme imkanının sağlanması aşağıdakilerden hangisidir?A) Laktasyon
Emisyon
C) Heterozis
D) Seleksiyon
E) Hibridasyon
22) Aşağıdakilerden hangisi birden fazla karakter geliştirilmesinde kullanılan en iyi seleksiyon yöntemidir?A) Familya seçimi yöntemi
Endeks yöntemi
C) Kombine seçim yöntemi
D) Bağımsız ayıklama yöntemi
E) Tandem yöntemi
23) Ayrı ırklardaki çeşitli karakterleri bir araya toplayarak yeni bir ırk elde etmek amacıyla yapılan melezleme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?A) Kullanma melezlemesi
Çevirme melezlemesi
C) Sıhri melezleme
D) Kombinasyon melezlemesi
E) Ortaklık melezlemesi
24) Yavru ile büyük ebeveyn arasında yapılan birleştirmeler aşağıdakilerden hangisidir?A) Sıkı kan yakınlığı
Yakın kan yakınlığı
C) Uzak kan yakınlığı
D) Normal kan yakınlığı
E) Geçişli kan yakınlığı
25) Maltız keçisi en çok aşağıdaki illerin hangisinde bulunur?A) Karaman
Kilis
C) Kastamonu
D) Antalya
E) İzmir
26) Aşağıdaki hangi ırkların melezlenmesi sonucunda Karacabey Esmer ırkı elde edilmiştir?A) Jersey x Kıvırcık
Holştayn x Jersey
C) Yerlikara x Boz Irk
D) Esmer x Jersey
E) Esmer x Boz Irk
27) Rambouillet ile Dağlıç melezlemesi sonucu elde edilen koyun türü aşağıdakilerden hangisidir?A) Orta Anadolu Merinosu
Menemen Koyunu
C) Akkaraman
D) Ile de France
E) Ramlıç
28) Ayıklama ve seleksiyondan beklenen faydanın sağlanabilmesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?A) Hayvanların dış görüşüne
Çevresel koşullara
C) İklim ve yaşam alanına
D) Verim değerlerine
E) Diğer canlılarla ilişkilerine
29) Aşağıdakilerden hangisi kümes için elverişli arazi seçiminde dikkat edilecek konular arasında yer almaz?A) Tarıma elverişli olmayan arazi seçilmelidir
Kümes yapılacak arazi yapısı hafif meyilli ve kumsal olmalıdır
C) Arazi dere ve göl kenarında olmamalıdır
D) Kümesler yerleşim yerlerinde kurulmalıdır
E) Rüzgarlardan korunmak için kuytu yerlerde yapılmalıdır
30) Aşağıdakilerden hangisi, Türkiyenin en yaygın sığır kültür ırkıdır?A) Holştayn
Yerlikara
C) Boz ırk
D) Esmer ırk
E) Jersey
1 A
2 E
3 C
4 C
5 E
6 C
7 E
8 E
9 D
10 C
11 E
12 C
13 B
14 D
15 E
16 D
17 E
18 C
19 D
20 B
21 D
22 B
23 D
24 B
25 E
26 E
27 E
28 D
29 D
30 D -
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.