1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Ders Notları ve Faydalı Bilgiler
  4. Lütfen yardım. Veteriner hekimlik mesleği
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #15554
    Jiflex
    Üye

    Merhaba
    Bana veteriner hekimlik meslegini anlatan bir slide show sunusu lazim. Bu konuda bana yardimci olabilecek birisine minnettar olurum. Lutfen mail olarak bu tur dokumanlari olanlar bana gondersinler. jiflex@hotmail.com tesekkurler.

    #42188
    Jiflex
    Üye

    Yokmu kimse :(

    #42191

    bence bu işi sen üstlen…güzel birşeyler hazırla….bu sitede veteriner hekimlikle ilgili hemen herşey var….tarihi-resimleri-amaçları-fakulteler vs.—birleştirmekte sana kalmış…

    işte sana bir kaç bilgi:

    Veteriner hekim olmak alelade bir meslek seçimi değildir. Adeta bir yaşama biçimidir. Sevgi ister, ilgi ister, fedakarlık ister. Amerikan Veteriner Hekim Kolejleri Birliği insanların veteriner hekim seçimlerinin çok özel bir seçim olduğunu söylemektedir. Gerçekten de öyle nasıl dişçinizi, psikoloğunuzu seçerken daha bir titizlenirseniz evcil hayvanınız için de veteriner hekim seçimi oldukça özel bir seçimdir.

    Veteriner hekim-hayvan dostu ve hayvanlar ayrılmaz bir üçlüdür. Bu üçgen içerisindeki iletişim çok önemli olup özellikle hayvan dostunun eğitiminde veteriner hekimlerin katkısı son derece önemlidir.

    Veteriner hekimlik özellikle gelişmiş ülkelerde gençlerin kariyer seçimlerinde ön sırlarda yer alan bir meslek dalıdır. Son yıllarda ülkemizde de benzeri bir gelişme görülüyor olması oldukça sevindiricidir.

    Evimizde aile üyemiz olarak kabul ettiğimiz küçük dostlarımızın her başı sıkıştığında imdadımıza yetişen veteriner hekimlerin hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından oldukça önemli bir görev üstlendikleri bir gerçek.

    Pekiyi veteriner hekim nasıl olunur?

    Veteriner hekim olabilmek için bu konuda eğitim veren bir fakülteden mezun olmak gerekmektedir. Veteriner hekim olabilmek için üniversite eğitimi alınması zorunludur. Türkiye’de veteriner hekimliği eğitim-öğretimi, lisans düzeyinde, veteriner fakültelerinde, 5 yıl (10 yarıyıl) süre ile yaptırılmakta ve mezun olanlara “Yüksek Lisans Diploması” adı altında “Veteriner Hekim Unvanı” verilmektedir. Türkiye’de 2002 yılında mevcut 19 veteriner fakültesinden, 16’sında eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

    Veteriner hekimlik sürekli eğitimle içiçe bir meslek dalıdır. Veteriner hekim unvanının alınmasından sonra da yeni tıbbi gelişmelerden veteriner hekimleri haberdar kılabilmek için kısa süreli eğitimler sürekli olarak düzenlenmektedir. Kısacası veteriner hekim kendini sürekli olarak geliştirir ve böylelikle yeni tanı ve tedavi yöntemlerinden haberdar olur.

    Hayvan dostlarımızın bakımından sağlığına kadar her konuda üstlendiği kutsal sorumluluğu bizlerden esirgemeyen veteriner hekim dostlarımıza bugün bir telefon edip merhaba demeye ne dersiniz?

    Veteriner Hekimliğin Doğuşu

    Avrupa’da, 18. yüzyılın ilk yarısında, sığır vebası salgınlarında 200 milyon civarında sığırın ölmesiyle ve savaşlarda kullanılan tek tırnaklı hizmet hayvanlarında baş gösteren salgın hastalıkların artmasıyla, askeri, ekonomik ve sosyal yaşam olumsuz yönde etkilenmiştir. İnsanlar, salgın hastalıkların sebep olduğu felaketleri, doğal afetlerden sonra gelen en büyük felaketler olarak değerlendirmişlerdir. Bu salgınların önüne geçilememesi sonunda veteriner hekimlerin yetiştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine dünyada ilk Veteriner Okulu 2 Şubat 1762’de Fransa’da açılmıştır.

    Türkiye’de veteriner hekimliği eğitimi ilk defa 1842 yılında İstanbul’da askeri birliklerin veteriner hekim ihtiyacını karşılamak için, Prusyalı askeri Veteriner Hekim Godlewsky önderliğinde, Askeri Veteriner Okulunun açılması ile başlamıştır. İlk Sivil Veteriner Okulu da 1889’da yine İstanbul’da açılmıştır. Buna paralel olarak “Veteriner İşleri Müdürlüğü” kurulmuştur. Aynı zamanda Laboratuvar çalışmaları da başlatılarak eğitim-öğretim, araştırma-uygulama hizmetleri beraberce yürütülmeye başlanmıştır. 1920’de askeri ve sivil veteriner okulları “Baytar Mekteb-i Alisi” adı ile birleştirilmiştir. 1928’de okulun adı “Yüksek Baytar Mektebi” şeklinde değiştirilmiştir.

    Bu okul, 1933 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü adı altında Ankara’ya taşınmıştır. 1948 yılında, Ankara Üniversitesinin kuruluşu ile birlikte, Veteriner Fakültesi adıyla Üniversiteye bağlanmıştır.

    Maskeler ve Kediler

    Hayalet Kediler

    Yüzüklerin Kedisi

    Yüksek Tansiyonun İlacı

    Üzeyir Lokman Çaycı

    Kitaplık Kedileri

    Misk Kedileri ve SARS

    Sokağa Atılan Ev Kedisi

    Veteriner Hekim Olmak

    Son Uyku Yeri

    Kediler ve Çocuklar

    Eşcinsel Kediler

    Hayvan Deneylerine Hayır

    Engelli Kedilerin Dünyası

    Kedi Müsabakaları

    Ayrılma Vakti Ama Nasıl?

    Kedili Pullar

    Anti-Kahraman Garfield

    VETERİNER HEKİM ANDI

    Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda yaşamımı insanlık yoluna adayacağıma,

    Meslek sahibi olmamda bana emeği geçenlere saygı ve minnettarlığımı koruyacağıma , sanatımı doğrulukla yapacağıma ve mesleğimi onurlandıracağıma,

    Meslektaşlarımla ve görevim gereği ilişki kuracağım diğer iş ve meslek sahipleri ile tam bir anlayış ve işbirliği içinde çalışarak hayvan ve insan sağlığına hizmet edeceğime,

    Hayvan sahiplerinin duygu ve düşüncelerine saygı duyacağıma , insan yaşamına özen göstereceğime,

    Meslek sanatımın uygulanması sırasında öğreneceğim sırları açıklamayacağıma,

    Bilimsel yöntemlere uyarak tedavi ve araştırma yapacağıma, yararsız yöntemlerden kaçınacağıma,

    Hasta sahiplerinin ve görev götürdüğüm kişi ve kurumların politik , sosyal eğilimlerini ve dini inançlarını gözetmeksizin hizmet edeceğime şerefim üzerine söz verir, and içerim.

    Ülkemizde

    Veteriner Hekim

    Yetiştiren Eğitim Kurumları

    ANKARA ÜNİ. VET.FAK.

    http://www.ankara.edu.tr

    Kuruluş Yılı: 1842

    Bulunduğu İl: Ankara

    FIRAT ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.fırat.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1970

    Bulunduğu İl: Elazığ

    İSTANBUL ÜNİ.VET.FAK.

    http://www.istanbul.edu.tr

    Kuruluş Yılı: 1972

    Bulunduğu İl: İstanbul

    KAFKAS ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.kafkas.edu.tr

    Kuruluş Yılı: 1985

    Bulunduğu İl:Kars

    ADNAN MENDERES ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.adu.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1993

    Bulunduğu İl: Aydın

    M.KEMAL ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.eku.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1995

    Bulunduğu İl:Hatay

    AKDENİZ ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.akdeniz.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1996

    Bulunduğu İl: Burdur

    ULUDAĞ ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.uludağ.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1978

    Bulunduğu İl:Bursa

    SELÇUK ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.selçuk.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1982

    Bulunduğu İl:Konya

    100. YIL ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.yyu.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1982

    Bulunduğu İl:Van

    DİCLE ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.dicle.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1993

    Bulunduğu İl:Diyarbakır

    ERCİYES ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.erciyes.edu.tr

    Bulunduğu İl:Kayseri

    HARRAN ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.harran.edu.tr

    Kuruluş Yılı:1995

    Bulunduğu İl:Şanlıurfa

    KOCATEPE ÜNİ. VET. FAK.

    http://www.aku.edu.tr

    Kuruluş Yılı: 1997

    Bulunduğu İl: Afyonkarahisar

    KIRIKKALE ÜNİ. VET. FAK.

    Kuruluş Yılı:1995

    Bulunduğu İl: Kırıkkale

    ON DOKUZ MAYIS ÜNİ.

    VET. FAK.

    Kuruluş Yılı:2003

    Bulunduğu İl: Samsun

    ATATÜRK ÜNİ. VET. FAK.

    Kuruluş Yılı:1995

    Bulunduğu İl: Erzurum

    MARMARA ÜNİ. VET. FAK.

    Ülkemizde, 1970 yılına kadar başka Veteriner Fakültesi açılmamıştır. 1970’de Elazığ, 1972’de İstanbul, 1978’de Bursa’da olmak üzere üç fakülte açılmıştır. Bu fakültelerin açılmasında Tarım Bakanlığı, Üniversite, DPT, TVHB Merkez Konseyi gibi kurumların görüşü alınmıştır. Daha sonra, 2547 sayılı Kanuna ve 41 sayılı KHK’e dayanılarak, yukarıda sayılan kuruluşların görüşleri alınmadan, 1982’de Konya ve Van, 1985’de Kars’ta Veteriner Fakülteleri açılmıştır. Bugün 16’sı eğitim-öğretim yapan 19 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır.

    Ülkemizde, 1926 yılında 904 sayılı Islah-ı Hayvanat Kanunu, 1928 yılında İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarları Kanunu çıkarılmış, 1931 yılında da 1910 sayılı Kanunla Ziraat Vekaleti teşkil ettirilmiştir. 1936 yılında Uluslararası Cenevre Antlaşması imzalanmış; 1937 yılında bu antlaşmanın ülkemizde de 3243 sayılı yasa ile kabulü sonucu Veteriner Hekimliği’ unvanı kullanılmaya başlanmıştır.

    Türkiye’de Veteriner Hekimliği Mesleği “Türk Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Veteriner Hekimleri Birliği İle Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun” ile en büyük ve yasal örgütüne kavuşmuştur. Veteriner hekimliği mesleğinin ülke genelinde nasıl ve ne şekilde icra edileceğine ve icrayı yürütecek ve denetleyecek organların nasıl kurulup işleyeceğine ilişkin sözü edilen 6343 sayılı yasa, 9 Mart 1954 tarihinde kabul edilmiş ve 18 Mart 1954 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

    Halihazırda 6343 sayılı Kanun ile 3285 sayılı Kanun ve diğer kanunlarda belirtilen hayvancılığa dönük hizmetler, kamu ve özel sektörde istihdam edilen veteriner hekimler tarafından yürütülmektedir.

    kedimveben

    Veteriner hekim
    Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Git ve: kullan, ara

    Veteriner hekim, kediyi muayene ederkenVeteriner, latince hayvan demek olup, veteriner hekim ise evcil ve yabani hayvanların hastalıklarının teşhis ve tedavileri, ıslahıyla uğraşan kimseye verilen isim. Her türlü hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavileri, hayvanların üreme ve ıslahlarıyla gıda kontrol hizmetleri, zoonoz hastalıkların (hayvanlardan insanlara bulaşan) önlenmesiyle uğraşan meslek dalına veteriner hekimlik denir. Veteriner hekimlik mesleği dünyada en eski tarihe sahip meslek dallarından birisidir. Hayvanların evcilleştirilerek insanlara faydalı olmaya başlamasıyla birlikte veteriner hekimlik mesleği de ortaya çıkmaya başlamıştır.

    Hayvanların ehlileştirilmesiyle insanların beslenme işi daha düzenli hale gelmiş, bunların et, süt, yumurta, yün gibi verimlerinin daha fazla arttırılarak en yüksek verim elde etme yolları araştırılmaya başlanmıştır.

    Tarihçe [değiştir]Yüksek verim elde etme araştırmalarıyla birlikte hayvanların verimlerinin düşmesine veya ölümlerine sebep olan hastalıkların teşhis ve tedavi yolları da araştırılmıştır. Bunlarla ilgili araştırmaların milattan önceki yüzyıllarda Türklerde, Hindistan’da, Eski Çin’de, Mısır’da ve İran’da yapıldığı arkeolojik kazılarda çıkan tarihi eser ve papirüslerden anlaşılmaktadır.

    Daha sonraki yüzyıllarda da gelişmeler devam etmiş, İslamiyetin dünyaya yayılmasıyla birlikte diğer ilim dallarında olduğu gibi, veteriner hekimlik mesleği de gelişme göstermiştir. Yunancadan tercümeler yapılmış, eski bilgilerden faydalanarak Müslüman baytarlar yeni yeni teşhis ve tedavi usulleri geliştirmişlerdir. Bunların sonucu olarak at, koyun, keçi, sığır, deve gibi hayvanların hastalıklarının nasıl teşhis ve tedavi edileceğini anlatan binlerce kitap yazılmıştır. Misal olarak 9. yüzyılda yaşamış olan İbn-i Ahi Hizam’ın Kitab al-Hayl val-Baytara isimli 30 bablık eserinde at, katır, deve, sığır ve koyunların hastalıkları ve ilaçları hakkında günümüzde dahi geçerli olan bilgiler vardır.

    Avrupa’da ise bu meslek İslam baytarlarının kitaplarının tercümesiyle gelişmeye başlamıştır. Mikroskobun keşfiyle de hastalık sebeplerinin teşhis ve tedavisi daha kolay hale gelmiştir.

    Osmanlılarda babadan oğula geçme baytarlık yanında ilmi öğretim düzenine bağlı ilk veteriner okulu İstanbul’da Harbiye Mektebinde Baytar Sınıfı adıyla özel dershane olarak kuruldu (1842). Sultan Abdülmecid Han devrinde tıbbiyeye bağlandı. 1909’da Harbiye Nazırı Mahmud Şevket Paşanın gayretiyle Selimiye’deki İtfaiye Kışlasına taşındı. Veteriner Teşkilatı daha sonra Nafia Nezaretine alınarak Ziraat, Orman ve Maadin Nezaretine bağlandı. Avrupa’ya öğrenci gönderildi. Salgın hayvan hastalıkları ile mücadele için gereken aşı ve serumları hazırlamak üzere bakteriyoloji ve hayvanlardan yüksek verim elde etmek için zooteknik kurumları açıldı. Bakteriyoloji kurumu daha sonra beşeri ve baytari bakteriyolojihane olarak iki kısma ayrıldı. Pendik’te 1913’te bir bakteriyolojihane kuruldu. Burada ülke hayvanlarının salgın hastalıkları için üretilen aşı ve serumlar yeterli olmadığından yeni bakteriyoloji kurumları faaliyete geçti. Ankara-Etlik’te bir bakteriyoloji ve seroloji kurumu kuruldu. Cumhuriyet döneminde kurulanlarla birlikte bugün 8 adet veteriner kontrol ve araştırma enstitüsü ile Kayseri, Denizli, Antalya, Diyarbakır, Adana, Bursa, Konya, Samsun, Elazığ, İzmir’de hastalık teşhis ve gıda tahlil laboratuvarları açıldı. Osmanlı Devleti döneminde hayvan ırklarını ıslah etmek amacıyla Eskişehir (Çifteler), Malatya (Sultansuyu), Adana (Çukurova), Kurtuluş Savaşından sonra Bursa (Karacabey), Samsun (Karaköy’de) haralar, Bandırma ve Ereğli’de merinos ırkı yetiştirme çiftlikleri, Tekirdağ (Muradlı), Tokat (Kazova), Antalya (Boztepe), Çanakkale (Kumkale’de) inek ıslah kurumları açıldı. Ayrıca Ankara’da Lalahan Zooteknik Araştırma Enstitüsü, Bursa Merinos Yapağı Muayene Laboratuvarı Türkiye’deki veteriner kurumlarının mühim bölümlerindendir. 1937 tarihli ve 3203 sayılı Ziraat Vekaleti Vazife ve Teşkilat Kanunu ile baytar terimi yerine veteriner terimi kullanılmaya başlanmıştır.

    Eğitim [değiştir]Veteriner Fakültesi, Türkiye’de ilk defa 1889 tarihinde yüksek okul olarak Halkalı’da kurulmuştur. Öğretim süresi 4 yıldı. Önceleri ilk iki yılı sivil tıbbiye talebeleriyle son iki yılı ise Halkalı’da yatılı olarak geçiren veteriner talebeleri daha sonra Kadırga’da bir konak satın alınarak bir araya toplanmışlardır. Burası da kafi gelmeyince Tunuslu Hayreddin Paşanın Sultanahmed’deki konağında Mülkiye Baytar Mektebi alisi olarak 1921’e kadar öğretim yapılmıştır. Okul 1921’de yanınca, Selimiye’deki Askeri Baytar Mektebine taşındı ve Yüksek Baytar Mektebi adını aldı. 1933’te burası da kapatıldı. Cumhuriyetin 10. yıldönümü günü Veteriner Fakültesi adıyla Ankara’da öğretime başladı. 1939’da öğretim süresi 5 yıla çıkarıldı. 7 Temmuz 1948’de Ankara Üniversitesine bağlandı.

    5 yıllık üniversite eğitimi ile Veteriner Hekimliği temel bilimleri bölümü, Hastalıklar ve Klinikler Bilimler Bölümü, Zootekni ve Hayvan besleme bölümleri bulunur.

    Veteriner Hekimliği temel bilimleri bölümünde
    Anatomi, Histoloji, Embriyoloji, Fizyoloji, Biyokimya dersleri.
    Hastalıklar ve Klinikler Bilimler Bölümünde
    Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Farmakoloji ve Toksikoloji, İç Hastalıklar, Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, Döllenme ve Suni Tohumlama, Besin Hijyeni ve Teknolojisi dersleri.
    Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümünde
    Zootekni, Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları dersleri okutulur.
    Mezun olanlar Veteriner Hekim unvanı ile resmi ve özel kuruluşlarda ya da kliniklerde çalışabilirler.

    Veteriner Hekimler Birliği [değiştir]Türkiye’de hayvancılığın gelişmesi için çalışmalar yapmak paraziter ve salgın hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek ve bu konuda Tarım Bakanlığına yardımcı olmak üzere 1954 yılında özel kanunla kurulmuştur. Tüzel kişiliğe sahiptir. Kamu kuruluşu niteliğinde meslek kurumudur.

    Türkiye’de veteriner hekimin görevleri arasında; hayvan sağlığı yanısıra doğrudan insan sağlığı vardır. Veteriner hekimler, hayvan hastalıkları konularında ihtisas yaparak mütehassıs oldukları gibi halen tıp fakültelerinde mikrobiyoloji ve bakteriyoloji ihtisası yapma imkanına da sahiptir. Böylece doğrudan insan sağlığıyla ilgili konulara da girmişlerdir. Hayvan sağlığının korunması insanların zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıklardan korunması, hayvanların verimlerini yükseltmek gayesiyle ıslah edilmeleri, hayvani ürünlerin (et, süt, yumurta, peynir, yoğurt vs.) ve yemlerin muayene ve kalite kontrollerinin yapılması veteriner hekimin görevleri arasındadır.
    ******************************************************************
    VETERİNER HEKİM
    _________________________________________________

    TANIM
    Hayvan sağlığının korunması için önlemler alan, hastalıklara tanı koyan, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlayan kişidir.

    GÖREVLER
    – Hayvanların hastalıklarını teşhis eder,
    – İlaç veya ameliyatla tedaviye karar verir,
    – Hayvanları hastalıklara karşı korumak için aşı yapar,
    – Hayvan sürülerini ve mandıraları kontrol eder,
    – Hayvanların yavrulaması ve bakımı hakkında bilgi verir,
    – Gıda temizliği ve bulaşıcı hayvan hastalıklarını kontrol eder.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

    – Steteskop, laboratuar aletleri, her türlü cerrahi malzemeler,
    – Yapay tohumlama alet ve malzemeleri,
    – Aşı, serum ve tedaviye yönelik ilaçlar.

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
    Veteriner hekim olmak isteyenlerin;
    – Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
    – İnceleme, araştırma merakı olan, iyi gözlem yapabilen,
    – Fen bilimlerine özellikle biyolojiye ve kimyaya ilgi duyan,
    – Hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan,
    – Çabuk ve doğru karar verebilen,
    – Sabırlı, dikkatli, düzenli,
    – Görme, işitme duyuları ile el ve ayakları sağlam,
    – Sorumluluk sahibi,
    kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
    Veteriner hekimler, büroda çalıştıkları gibi salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda da kalabilirler. Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup havada rahatsız edici koku vardır. Ayrıca hayvanlardan gelebilecek herhangi bir saldırı ile karşılaşabilirler. Veteriner hekim normal çalışma saatleri dışında, resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilir.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

    Veteriner hekimler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Merkez ve Hayvan Islahı ve Üretim Kurumlarında, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri Bölge Laboratuarlarında,
    Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik A.Ş, Yem Sanayiinde, belediyelerde, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Laboratuarlarında, ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde, ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde, halk sağlığı ve çevre sağlığıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilir ve kendi kliniklerini açabilirler.

    #42192

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
    Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen üniversitelerin veterinerlik fakültelerinde verilmektedir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

    EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
    Mesleğin eğitim süresi 5 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler; Fizik, Kimya, Zooloji, Botanik, Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Biyokimya, İç Hastalıkları, Cerrahi, Farmakoloji, Parazitoloji, Bakteriyoloji, Hayvan Besleme, Hayvan Yetiştiriciliği, Hayvan Irkları, bunların bakım metotları, hastalıkları, yapağı, tiftik, deri gibi hayvan ürünlerinin üretimi ve Patoloji, Et ve Süt gibi Hayvansal Ürünlerin Muayene ve Teknolojisi, HayvanlarınSuni ve Tabii Tohumlama Metotları, üretilmesi, dahiliye, cerrahi, doğum gibi konuları kapsayan dersler almakta ve kliniklerde hasta hayvan üzerinde uygulama yapmaktadırlar.

    MESLEKTE İLERLEME
    Akademik kariyer yapabilirler. Biyokimya, Mikrobiyoloji, Patoloji, Besin Hijyeni, Klinik (Cerrahi, Doğum vb.) gibi alanlarda uzmanlaşabilir, çalıştıkları kurum ve kuruluşların yönetim kademelerinde yer alabilirler.
    BENZER MESLEKLER: Hayvan sağlığı teknikerliği, tıp doktorluğu.

    BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
    – Koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu krediden, çeşitli kurum ve kuruşların burslarından yararlanabilirler.
    – Meslek eğitimini tamamlayan veteriner hekimler, işe ilk başladıklarında, asgari ücretin 2 katından az olmamak üzere ücret almaktadırlar. Bu ücret, hizmet süreleri, uzmanlı alanları, çalıştıkları kurum ve kuruluşların yapısı ve büyüklüğüne gör değişebilmektedir. Kendine ait işyeri olanların kazanç durumu çok değişkendir.

    DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

    · İlgili Eğitim Kurumları,
    · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
    · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.