- Bu konu 14 yanıt içerir, 13 izleyen vardır ve en son 13 yıl 7 ay önce sahaf tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
2 Eylül 2008: 11:10 #18469
Aldığınız bir gıda hijyeni dersi (ve aldığınız birkaç kurs ve seminer) ile nasıl oluyorda veteriner hekimler hiçbir bilgisi olmadığı halde gıda denetimlere gidebiliyorlar?
Bir veteriner hekim acaba kuru gıda, fermente ürünler, içecekler, meyve-sebze ve bunların türevleri hakkında acaba ne kadar bilgiye sahiptir.Bunların prosesleri ve bunların üretiminde kullanılan katkı maddeleri hakkında ne kadar bilgiye sahiptir?
Bunu ciddi ciddi merak ettiğim için soruyorum bu konuda beni aydınlatacak bir arkadaşımız çıkarsa sevinirim.
Saygılarımla2 Eylül 2008: 11:53 #51859Murat KUTAYÜyeSAYIN TURKANTURKOGLU;
BU YANLIŞ BİLGİLERİ NEREDEN ÖĞRENDİNİZ BİLMİYORUM AMA VETERİNER HEKİMLİĞİ BİRAZ DAHA YAKINDAN TANIMANIZI VE TANIDIKTAN SONRA BİRŞEYLERE KARAR VERMENİZİ RİCA ETMEKLE BERABER..ALAYCI TAVIRLARINIZIN NE KADAR YANLIŞ OLDUĞUNU ANLAYACAKSINIZ…
ÖNCELİKLE
ALDIĞINIZ BASİTCE GÖRÜNEN GIDA HİJYENİ DERSİ SİZİN 4 YILDA ANCA ALABİLDİĞİNİZ BÜTÜN DERSLERİ VETERİNER HEKİMLERİN 1 YILDA ALABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLEREK HAZIRLANMIŞ BİR DERSTİR…
GIDA HİJYENİ DERSİ YANINDA VETERİNER FAKÜLTESİNDE;
SU ÜRÜNLERİ ve HASTALIKLARI
BİYOKİMYA
LABORATUAR HAYV. YETİŞTİRİCİLİĞİ
FARMAKOLOJİ
GIDA HİJYENİ VE KONTROLÜ
KLİNİK VE GIDA UYGULAMA
ARI HASTALIKLARI
VETERİNER HEKİMLİKTE ÇEV. BİL.
SÜT HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ
TOKSİKOLOJİ
VS..VS..ŞİMDİ SİZ DİYECEKSİNİZKİ;
BUNLARIN GIDAYLA NE ALAKASI VAR;BİR SIĞIR ETİNİN HASTALIKLI OLUP OLMADIĞINI SİZ Mİ BİLECEKSİNİZ BİZMİ?
BİR ARININ YAPTIĞI BALIN İÇERİĞİNİ ,BAL HASATINDA HANGİ İLAÇLARIN NE KADAR KALINTI BIRAKABİLECEĞİNİ SİZMİ BİLECEKSİNİZ BİZMİ;
GIDALARDA BULUNAN İLAÇLARIN VETERİNER HEKİMLERCE TAVSİYE EDİLDİĞİNİ VE HANGİ ORANLARDA HANGİ DOZLARDA KULLANILIRSA GIDALARDA HANGİ DÜZEYDE KALINTI YAPABİLECEKLERİNİ SİZMİ BİLECEKSİNİZ BİZMİ?
DELİ DANA HASTALIĞI OLAN BİR SAKATATIN KONTROLÜNÜ SİZMİ YAPABİLİRSİNİZ BİZMİ?
SÜTÜN , ETİN, YUMURTANIN ,YOĞURTUN, PEYNİRİN, BALIN ,SUCUĞUN,PASTIRMANIN, SOSİSİN , SALAMIN, LÜKS LOKANTALARDA KULLANILAN DOMUZ ETİNİN , DENİZ ÜRÜNLERİNİN
SAĞLIKLI MI DEĞİLMİ , İÇERİSİNDE KALINTI VARMI, BUNU VETERİNER HEKİMLERDEN İYİ KİMSE BİLEMEZ..SİZ YEDİĞİNİZ ETİN SIĞIR ETİMİ , EŞŞEK ETİMİ OLDUĞUNU BİLEBİLİRMİSİNİZ…
ALDIĞINIZ 2 SATIR FARMAKOLOJİ VE TOKSİKOLOJİ DERSİ BİZİM FARMAKOLOJİ VE TOKSİKOLOJİ KİTAPLARININ İNDEKSLERİ KADAR BİLE YER TUTMAZ…
PATALOJİ OKUDUNUZMU? BİR KARACİĞERİN BOZUK OLUP OLMADIĞINI ANLAYABİLİRMİSİNİZ? SARILIKLI BİR ÜRÜNÜN NORMAL BİR SARILIK MI YOKSA HASTALIKTAN KAYNAKLANAN BİR SARILIKMI OLUP OLMADIĞINI VE İNSANLARA ZARARI OLUP OLMADIĞINI BİLEBİLİRMİSİNİZ?
TRİSİNOZLU ETİ NORMAL ETTEN AYIRABİLİRMİSİNİZ?
SÜT TEKNOLOJİSİNİ ? BİLİRMİSİNİZ?
BİR MANDIRADA ÇALIŞSANIZ…KAÇ GÜNDE İŞTEN KOVULACAĞINIZI BİLİYORMUSUNUZ?
VETERİNER GIDA HİJYENİSTLERİ ADINDA BİR KURUM DUYDUNUZMU?
AVRUPA BİRLİĞİ GIDA MÜFRADATININ %80 ININDE VETERİNER IN OLDUĞUNU BİLİYORMUSUNUZ?
Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği ? BUNU DUYDUNUZMU…
Uluslararası Salgın Hastalıkları Ofisi (OIE) NIN NEDEN BIZI MUHATAP ALDIĞINI BILIYORMUSUNUZ?
BİRAZ ZOR ANLARSINIZ AMA…
ANLAYACAĞINIZ TÜRDE BİR SORU SORAYIM?
KASAPLARDA SATILAN ETLERDE NEDEN GIDA MÜHENDİSİ MÜHÜRÜ DEĞİLDE, VETERİNER HEKİMLERİN MÜHÜRÜ OLUR?
…:::BU DENİZE DALMAYIN BİRAZ DALGALI BOĞULABİLİRSİNİZ::…
SAYGILAR…
2 Eylül 2008: 14:48 #51888Sayın Murat Bey,
Dikkate derseniz size sorduğum soruda et ürünleri ile ilgili hiçbirşey sormadım. Tabiki et sektöründe veteriner hekimlerin olması tartışılamaz zaten, olmaması orada gıda güvenliğini tehlikeye atar.
O saydığınız örgütlerin hepsini de çok iyi biliyorum merak etmeyin.
Peki ben size sorayım o bir yılda aldığınız dersle meyve-sebze üzerine ne kadar bilginiz var, fermente ürünler (turşu-sirke-şarap vb) hakkında ne kadar bilginiz var, neyse lafı uzatmayayım et dışındaki bütün sektörleri saydım varsayın…
Sizin şu anda AB ile iligli noktalarda avantajlı olmanızın tek nedeni bakınında bir veteriner olması ve bütün kadrolara hak etsin etmesin kendi meslektaşlarını yerleştirmeye çalışması
Asıl siz bilginiz olmayan işletmeleri denetelemeye çalışarak ne kadar komik bir duruma düştüğünüzün farkında değilsiniz.
Size şöyle ifade edeyim:
Ben bir hayvan kesimhanesine gidip orada ne kadar faydalı işler yapabilirsen sizlerde (et sektörü dışındaki) işletmelerde o kadar faydalı işler yapabilirsiniz
Şunu bir kere kabul edin. Sadece kendinize iş sahası yaratmak için anlamadığınız işleri bile yapmaya çalışıyorsunuz2 Eylül 2008: 15:03 #51890Murat KUTAYÜyeDİKKAT EDERSENİZ AVRUPA BİRLİĞİ MÜFREDATLARINI BİZ DEĞİL AVRUPA BİRLİĞİ BELİRLER….
AVRUPA BİRLİĞİNE KARŞIYSANIZ ONA BİŞEY DİYEMEM..İKİNCİSİ
MEYVE SEBZE ÜZERİNE ÇALIŞMAK İSTİORSUNUZ? PEKİ BU İŞLER ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN YETKİ YERLERİNE GİRDİĞİNE GÖRE NEDEN SİZ ONLARIN ALANLARINA MÜDAHALE EDİP KOMİK DURUMA DÜŞÜNÜYORSUNUZ…SON SATIRINIZDA DEDİĞİNİZ GİBİ MİLATTAN ÖNCEKKİ YILLARA DAYANAN BİR MESLEK DALINI BİRAZ VETERİNERDEN ÇALMA, BİRAZ ZİRAATTEN ÇALMA BİR MESLEK DALIYLA KARŞILAŞTIRMAM MESLEKİ ETİĞİME AYKIRIDIR…
BİZ MESLEKİ DEONTOLOJİ DERSİMİZDE (SİZE YABANCI GELEBİLİR) DİĞER MESLEKLERE SAYI VE İŞBİRLİĞİNİ ÖĞRENDİK..
BİZDEN GEREKTİĞİNİZDE YARDIM TALEB ETMENİZ YERİNE KAFANIZDA MESLEĞİNİZİ BİR YERLERE YERLEŞTİRİP VETERİNER HEKİM MESLEĞİNİ KARALAMAYA ÇALIŞMANIZ SADECE SİZİ KÜÇÜLTÜR..BİZİ YÜCELTİR…MEYVE SEBZE DERKEN MERAK ETMEYİN GÖRDÜĞÜMÜZ ETİYOLOJİ DERSLERİMİZDE SİZİN AKLINIZIN ALAMAYACAĞI KADAR..HASTALIKLARIN ETİYOLOJİLERİNDE BİTKİLERİN ROLÜNÜDE SİZDEN DAHA FAZLA BİLDİĞİMİZDE AŞİKARDIR…
ŞU DA VARKİ DENETİMLER SADECE BİR KİŞİ İLE DEĞİL EN AZ İKİ KİŞİ İLE ÇIKILMAKTA VE MESLEKİ KONSİLTASYON İLE DENETİMLER YAPILABİLMEKTEDİR..
SONRADAN DİĞER MESLEKLERDEN KIRPILARAK ÇIKMA BİR GIDA MÜHENDİSİNİN HİÇ BİR HASTALIĞIN ETKENİNİ, ETİYOLOJİSİNİ, VİRULANSINI GİBİ NEDENLERİ BİLMEDEN DENETİM YAPMASI…ZATEN BUNU BİZİM BURDAKİ ZABITALARDA YAPIYOR…ALIYOLAR MARKETLERDE ELLERİNE MALZEMELERİ…OOO BUNUN SON KULLANMA TARİHİNE DAHA VAR UYGUNDUR… BUNU ONLAR DA YAPIYORLAR..
YARDIMA İHTİYACINIZ OLURSA BİZ VETERİNER HEKİMLER HER ZAMAN YARDIMA HAZIRIZ..
2 Eylül 2008: 15:15 #51891lacrimaleÜyeGıda hijyeni sadece etken bulmak değil aynı zamanda etkenin kökenini de bulmayı gerektirir ki bu donanıma sahip veteriner hekimlerden başka bir meslek grubu tanıyormusunuz.bir çok gıdanın hayvansal kökenli olması veya insan tüketimine sunulan ürünlerde belli oranlarda hayvansal ürün kullanmasını göz önünde bulundurursak bu görevi en iyi şekilde üstlenecek kişiler yine veteriner hekimlerdir.Murat bey’in yazdığı ve yazmadıgı diger dersleri birleştirdiğiniz zaman ancak sağlıklı bir sonuca ulaşmanız sağlanabilir.siz bizim sadece hayvan sağlıgıyla ilgilendiğimizi mi zannediyorsunuz.isterseniz ilk önce veteriner hekimin ne olduğunu ögrenin daha sonra bu sorunun ne kadar sacma oldugunu bizden önce siz kabullenirsiniz.
Neden veteriner hekimler sorunuza cevap niteliğinde biraz bilgi vereyim.
GIDA-KÖKENLİ HASTALIK NEDİR ?
Gıda-kökenli hastalık gıdaların insanlarda meydana getirdiği hastalıktır. Yüksek oranda rutubet, protein içeren ve asidik karakter taşımayan gıdalar hastalıkların oluşmasında rol oynayabileceklerinden riskli gıdalar sınıfına girerler. Yüksek oranda protein ve rutubet içeren gıdalar ise, süt ve süt ürünleri, yumurta, et, tavuk eti, balık ve midye gibi gıdalardır. Bu tür gıdalar, hastalık oluşturan mikroorganizmaların hızla gelişmesi için uygun şartları taşırlar.
GIDA NASIL RİSKLİ HALE GELİR ?
Gıdalar kontaminasyon ile riskli hale gelirler. Kontaminasyon, istenmeyen zararlı maddeler ve mikroorganizmaların herhangi bir yolla gıdalara bulaşmasıdır. Gıdalar kimyasal, fiziksel ve biyolojik etmenlerle kontamine olabilirler. Kontaminasyon direk olabildiği gibi çapraz-kontaminasyonlar yoluyla dolaylı da gerçekleşebilir.
ÇAPRAZ-KONTAMİNASYON NEDİR ?
Çapraz-kontaminasyon zararlı etkenlerin gıdalara dolaylı yoldan bulaşmasıdır. Aşağıda birkaç çapraz-kontaminasyon örneği gösterilmiştir:
*Herhangi bir kişinin zararlı etkenlerle kontamine olması kuvvetli olan tavuk eti gibi çiğ bir gıdaya elleri ile dokunması, daha sonra salata gibi pişirilmeyecek yada ısı işlemi uygulanmayacak bir gıdaya dokunması (zararlı etkenlerin bir yerden başka bir yere aracı vasıtası ile taşınması).
* Herhangi bir çiğ gıdaya dokunan bir mutfak malzemesinin (bıçak, kaşık, v.b.) veya temizlik bezlerinin, iyice temizlenmeden yenilmeye hazır başka bir gıdaya dokunması.Çiğ veya kontamine olmuş gıdanın, pişirilmiş yada yenilmeye hazır yiyeceklere ya direk kendisinin teması yada bu gıdadan sızan sıvıların temas etmesiyle.
EN YAYGIN GIDA KÖKENLİ HASTALILAR HANGİLERİDİR?
Botulizm:Hastalık Nedeni :Toksin üreten Clostridium botulinum
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 12-36 saat
Belirtiler : Mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, yorgunluk, ağız kuruluğu, çift görme, adele krampları, solunum güçlüğü
Riskli Gıdalar : Düşük asitli konserveler (et ve sebze konserveleri), et, sucuk-salam, balık
Önlem: Konservelerin önerilen şekillere uygun hazırlanması, yemeklerin iyi pişirilmesi.Clostridium perfringens:
Hastalık Nedeni : Kontamine olmuş içme suyu veya süt
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 8-24 saat
Belirtiler : İshal, karın bölgesi krampları, baş ağrısı, üşüme
Riskli Gıdalar : Servis sırasında çok sıcak olmayan ısılarda saklanan et, tavuk eti ve diğer yiyecekler
Önlem : Gıdaların pişirildikten hemen sonra soğutulmaları, sıcak yiyeceklerin yaklaşık 50-60°C’lerde saklanması.Campylobacter jejuni:
Hastalık Nedeni : Düşük bakteri sayılarında bile C.jejuni enfeksiyonu
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-7 gün
Belirtiler : Mide bulantısı, karın bölgesi krampları, ishal, çeşitli aralıklarla devam eden başağrısıRiskli Gıdalar : Çiğ süt, yumurta, tavuk eti, çiğ sığır eti, su,
Önlem : Sütün uygun pastörizasyonu, yiyeceklerin iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiEscherichia coli O157H7:
Hastalık Nedeni : Enteropatojenik E.coli
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 2-4 gün
Belirtiler : Kanlı ishal, kolit, kanlı idrar yolu enfeksiyonu
Riskli Gıdalar : Kıyma, çiğ süt, tavuk eti
Önlem: Etlerin bekletmeden, iyi pişirilmesi,
çapraz-kontaminasyonların engellenmesiListeriozis:
Hastalık Nedeni : Listeria monocytogenes ile enfeksiyon
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 2 gün – 3 hafta
Belirtiler : Beyin zarı iltahabı, yüksek ateş, baş ağrısı, düşük
Riskli Gıdalar : Sebzeler, süt, peynir, et, deniz ürünleri
Önlem : Gıdaların iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesi, temizlik ve dezenfeksiyonSalmonellozis:
Hastalık Nedeni : Salmonella türleri ile enfeksiyon
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 12-24 saat
Belirtiler : Mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, üşüme, aşırı bitkinlik
Riskli Gıdalar : Tavuk eti, yumurta, et ve süt ürünleri
Önlem: Uygun pişirme, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiStaphylococcus aureus:
Hastalık Nedeni : Toksin üreten Staphylococcus aureus
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-6 saat
Belirtiler : Çok sayıda kusma, ishal, karın bölgesi krampları
Riskli Gıdalar : Kremalı fırın ürünleri, salam, tavuk eti, yumurta, patates salatası, kremalı soslar
Önlem : Gıdaların soğutulması, Hijyenik kuralların iyi uygulanmasıYersiniozis:
Hastalık Nedeni : Yersinia enterocolitica ile enfeksiyon
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-3 gün
Belirtiler : Barsak enfeksiyonu, kolit, ishal, az ihtimalle akut apandisit
Riskli Gıdalar : Çiğ süt, çikolatalı süt, su, çiğ tüketilen etler
Önlem : Sütün iyi pastörizasyonu, yiyeceklerin iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiVibriozis (Kolera’yı da içerir) :
Hastalık Nedeni : Deniz sularında bulunan Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholera
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 3-76 saat
Belirtiler : İshal, karın bölgesi krampları, bitkinlik, mide bulantısı, üşüme, baş ağrısı
Riskli Gıdalar : Çiğ yada az pişmiş deniz ürünleri, kontamine sular
Önlem : Çiğ yada az pişmiş deniz ürünlerinin iyi soğutulması, iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiUMARIM BU BİLGİDEN SONRA NEDEN VETERİNER HEKİMLER BU KONUDA GÖREV ÜSTLENDİKLERİNİ ANLARSINIZ.
İSMET İNÖNÜ DERKİ:”Denilebilir ki; insan hekimliği, veteriner hekimliği yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir.“ dünya bu görüşü benimsedi umarım Türkiye’de en kısa zamanda benimser.
saygılarımla…[hr]
“Bir veteriner hekim acaba kuru gıda, fermente ürünler, içecekler, meyve-sebze ve bunların türevleri hakkında acaba ne kadar bilgiye sahiptir.”
eger bahsettiğiniz buysa en basitinden herhangi bir veteriner fakültesinde okutulan biyokimya ders kitabını alıp karıstırırsanız kendi sorunuza cevap vermiş olursunuz2 Eylül 2008: 15:35 #51896Sevgili Tarkan Türkoğlu;
Alaycı üslubunuzu kınıyorum…Mesleğimiz hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız ahlak kurallarına uygun bir şekilde hareket ediniz.
9 Eylül 2008: 14:48 #52477andycole86Katılımcımurat abi tarkan turkoğluna gereken dilde ve bilgiyle cevap verdiğiniz çin çok teşekkür ediyorum..çünkü burda bende takip ediyorum ve gereken en güzel cevap verilmiştir
18 Eylül 2008: 11:02 #53428tier-arztÜyemurat kutay
degerlı meslektasım,veterıner hekım lıgı bılmeyen vede anlayamayan sahısa gereklı bılgıyı fazlasıyla verdıgın ıcın oncelıkle sana tesekkur edıyor sonrada ayakda alkıslıyorum senı…
kolay gelsın….
12 Mayıs 2010: 06:58 #95144kilkervetÜyeBizler sizin mesleğinize gerekli saygıyı veriyoruz, çünkü aldığımız eğitim bize bunu öngörüyor. Ama bu şekilde aşşağılayıcı tavırlarla koskoca ve köklü bir meslek grubuna eleştirileriniz hoş görülemez. Zaten değerli meslektaşlarım gereken cevabı vermişler, umarım siz ve sizler gibi düşünen meslektaşlarınız bir ders çıkarırsınız bu yorumlardan.
Saygılarımla…
8 Haziran 2010: 07:34 #95480junrahÜyeSevgili gıda muhendisi kardeşim… sebze meyve uzerinde cok durmuşsun ki sanırım bizi bu konuda bilgisiz sandınız 1.evet olabilir sebze meyvelerin yetiştirilmesi bunların hastalıkları ve spesifik zararlıları konusunda okadarda bilgi sahibi değiliz ki bunlarıda bilsek ziraat muhendisleri aç kalırdı… 2. kaldıki gıda kaynaklı hastalıkların kokeni nedir ??? gıdalar neden bozulur ??? feremente ürünler neden bozulur ?? bunları cok basit dille yazıyorumki anlayasınız.. Emin olun biz veteriner hekim olarak sizin adını bile ezberlemekte zorlandığınz ve gıdalarda bozulmalara sebep olan bakteri virus mantar helmint parazit… gibi etkenlerin ailelerini kokenleri yaşam biçimlerini hangi ph larda yaşayabileceklerine kadar öğreniriz.. sizin mikrobiyoloji diye aldığınız dersi biz (Ankara Unv. de) Mikrobiyoloji I ve II, Viroloji I ve II, Helmintoloji, Parazitoloji, Gıda mikrobiyolojsi, Entomoloji, Protozooloji… olarak alırız… bu yüzden her nerede yaşarsa yaşasın hastalığa sebep olan etkenlere hakim olan meslek grubu veteriner hekimlerdir… sürçü lisan ettiysek affola…
8 Haziran 2010: 08:29 #95481vetcimÜyeKeşke bu konuda daha tatlı bir dille tartışılsaydı. Neyse bu konuda Gıda Mühendisi arkadasımızın merakını gideren Meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
8 Haziran 2010: 08:31 #95482vet_polatÜyeveteriner hekim meslektaşlarıma teşekkür ediyorum varolun sanırım hak ettigi cevabı almıştır…ben hep solerim veteriner hekimlerin okudugu okul ve yaptıgı iş alınteridir,haktır ,emektir …diger meslek lere ornek bir meslektir…melegimizin istilasına izin vermedik vermeyiz..saygılarım la…
28 Haziran 2010: 05:36 #95556çok güzel cevaplar vermişsiniz gıda mühendisi arkadaşa
foruma bu yüzden bile girilir
5 Ağustos 2010: 22:44 #95940halil080Üyemerağının karşılığını fazlasıyla öğrenmiş arkadasım
24 Mart 2011: 15:20 #98774sahafÜyesn. murat kutay’a verdiği tatminkar cevaplardan ötürü teşekkür ederim.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.