1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Tanışma Forumu
  4. Merhaba Meslektaşlarım...
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
    VET74
    Üye

Tüm Veteriner Hekimlere ve diğer site kullanıcılarına merhabalar….Ben Bartın’dan aranıza yeni katılan,bu sene mezun olmuş bir Veteriner Hekimim… Eklemek isteyenler için mail adresim

[size=large]vet74_23@hotmail.com[/size]

Sizlere gelir gelmez hemen bir soru yönelteyim…Cevap verenler için şimdiden teşekkür ederim…Bir tane hastam var. 2kg’lık bir kedi…3 gün önce trafik kazası geçirdi.Üst damakta ayrılma vardı.Operasyon ile orayı tedavi ettim.Kaza gününden 1 gün sonrada deri altı ortalama 60cc Laktatlı ringer verdim.Bugün baktığımda damak düzelmiş fakat hala birşey yemiyor ve içmiyor.Ama kendini yinede toparlamış…Sorum ise tekrar içmeme devam ederse serum olarak Laktatlı ringeri’mi deniyeyim?…Yoksa %5 Lik dekstroz mu vereyim?….Hangisinden nekadar vereyim?…Bu konuda biraz çelişkiye düştüm(Yeni mezunum…Halimden anlarsınız)…Bilgi verirseniz çok sevinirim….Tüm meslektaşlarıma başarılar…

SAYGILARIMLA…

Merhabalar Hüseyin,aramıza hoşgeldin…

Kedide trafik kazası olduğunda sadece damağında yarık mı oluştu yoksa başka hasar da varmıydı?

Kedinin damağındaki yarığı tedavi edeli yazdıklarından yanlış anlamadıysam 5 gün falan geçmiş,veya biraz daha fazla…Kediler bu konuda biraz hassaslar,yemeye başlaması biraz uzun sürebilir.Acılarının dinmesi gerekir.Bu nedenle birşey yiyememesinden dolayı senin dışarıdan takviye yapman gerekecek.Zaten gerekeni yapmışsın,biraz toparlamış yazmışsın.

Bence kedinin durumuna bak,eğer toparlamış görünüyorsa %5’lik dekstroz verebilirsin…Zayıflamaya başlamış ve çok halsizse %30’luk dekstroza kadar verebilirsin…Kedi tekrar yemek yemeye başlayana kadar serum tedavisine devam.Bu arada vitamin ve mineral katkıları da yapacaksındır tabi.Vitamin katkısı ayrıca yarasının iyileşmesini de hızlandırır.

Sağlıcakla kal,geçmiş olsun.

VET74
    Üye
    Yener DOĞAN wrote:
    Merhabalar Hüseyin,aramıza hoşgeldin…

Kedide trafik kazası olduğunda sadece damağında yarık mı oluştu yoksa başka hasar da varmıydı?

Kedinin damağındaki yarığı tedavi edeli yazdıklarından yanlış anlamadıysam 5 gün falan geçmiş,veya biraz daha fazla…Kediler bu konuda biraz hassaslar,yemeye başlaması biraz uzun sürebilir.Acılarının dinmesi gerekir.Bu nedenle birşey yiyememesinden dolayı senin dışarıdan takviye yapman gerekecek.Zaten gerekeni yapmışsın,biraz toparlamış yazmışsın.

Bence kedinin durumuna bak,eğer toparlamış görünüyorsa %5’lik dekstroz verebilirsin…Zayıflamaya başlamış ve çok halsizse %30’luk dekstroza kadar verebilirsin…Kedi tekrar yemek yemeye başlayana kadar serum tedavisine devam.Bu arada vitamin ve mineral katkıları da yapacaksındır tabi.Vitamin katkısı ayrıca yarasının iyileşmesini de hızlandırır.

Sağlıcakla kal,geçmiş olsun.

Cevabınız için ilk önce çok teşekkür ederim Yener Bey…Kaza olalı bugün 3. gün..Pazar günü geçirmişti.Burnundan ve ağzından epey bi kan geliyordu Pazar günü.Hemen transamine yaptım.Yalnız darbeyi tam sol gözünden aldığı için o gözünde aşırı ödemden kapanma oldu.O yüzden pupillalara bakıpta beyin kanaması geçirip geçirmediğini anlayamadım.Pazar günü yine ön bacaklarda kasılmalar ve başın devamlı öne eğik olmasından beyin kanamasından şüphelendim ama yapabileceğimi yapmıştım.Pazartesi günü ise az miktarda preanestezik vererek damaktaki yarığını ve çenesinin altında bulunan ufak bir açıklığı kapattım.İlaveten 5 gün etkili bir antibiyotik ve deri altı laktatlı ringer verdim dediğim gibi.Kapanan gözünede göz damlası(gentavet) damalattım.Ondan sonra ilk defa bugün gördüm epey bi toparlamış.Yalnız göz yine kapalı.Ödem tam dağılmamış.Genel durumu iyiydi ama.Haliyle 3 gündür besin alamadığı içinde az miktarda bir dehidrasyon şekillenmiş.ETakviye olarak sadece B-Mix vitamini yaptım.elimde %5lik dekstrozdan 100ml var…bunun hepsini versem asidoz oluşma riski olmaz heralde?

Sanmıyorum…Tabi ki siz kedinin durumunu daha iyi biliyorsunuz ama zaten yemiyor içmiyormuş,bu nedenle dekstroz vermeniz gerekiyor.Durumu iyiyse toparlamış biraz dediğinize göre %5’lik olabilir.Miktarını siz belirleyeceksiniz.

Asidozdan şüphelenirsen sodyum bikarbonat yaparsın ama sanmıyorum.Yaraları iyileşmeye başladığında iştah açıcı yaparsan böylece yemeye başlar iyice toparlar.Yeterki damağındaki yarık iyileşsin.

Gözündeki ödem için ise diüretik kullanman lazım ama şuan dehidrasyon var diyorsun o zaman biraz daha kendisini toparlamasını beklememiz gerekecek.

İyi günler dilerim…

VET74
    Üye

Çok Teşekkür Ederim….Sağolun…İyi günler..

Bu arada kediye uygulamış olduğunuz tedavi biçimi doğru,ben sadece eklemek istediğim noktaları yazdım.Doğru tedavileri uygulamışsınız(kan kaybını önlemek için transamin vs…).Kan kaybının çok olduğu bu tarz durumlarda hemen izo fleks uygulanması daha yararlı olur…

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.