Özellikle çocukların sürekli gazlı içecek tüketmeleri vücutlarında kalsiyum kaybına neden oluyor.
Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Damla Gökşen, meşrubatların çocuk beslenmesinde süt ve süt ürünlerinin yerini almasının, kalsiyum kaybına neden olduğunu söyledi.
Uzun süreli kötü beslenme, normalin üzerinde fiziksel aktivite ve sigara
içiminin, kemik gelişimini engeller. Çocukluk döneminde kazanılan beslenme
alışkanlıkları büyük önem taşımaktadır.
Fosfor içeren gazlı içecekler, kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur, gazlı içeceklerin yerine süt, su ve ayran içilmesi önerilmektedir.
Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişiminin en iyi dereceye ulaşması, ileri yaşlarda kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı riskini azaltmaktadır. Osteoporozun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Çocukluk ve ergenlikte kuvvetli kemik yapısı oluşmasının, ileri yaşlarda kemik kaybı ve osteoporozu engellemek için depoya yeterli miktarda kemik konulması anlamına gelmektedir.
Çocuk beslenmesinde meşrubatların süt ve süt ürünlerinin yerini alması,
kalsiyum kaybına neden olur.