1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  4. Gıda
  5. Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27093

    Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi

    Yazar: Prof. Dr. Ü. Gürbüz
    Boyutlar: 17.1 x24.5 cm [En x boy ]
    Kitap kapağı: Renkli kapak, Ciltli. bez ve iplik dikiş
    Sayfa sayısı: 271
    Baskı Tarihi Nisan 2009
    Kitap içi: lüks kuşe kağıt,
    Tablolar: siyah-beyaz

    Kitaba ulaşmak için kitapevlerini ve internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

    Etin tanımı, kırmızı et, gıda güvenliği, kasaplık hayvanlar, antemortem muayene, kesim teknolojisi, postmortem muayene, bakteriyel ve viral hastalıklar, metabolik hastalıklar, paraziter hastalıklar, protozooner hastalıklar

    İçindekiler

    BÖLÜM 1 ETİN TANIMI VE ÖNEMİ 1
    Kırınızı etler 1
    Kanatlı etleri 1
    Av etleri 1
    Diğer Kara Hayvan Etleri 2
    Su ürünleri 2
    Balık Etleri ..2
    Diğer Su Hayvanları Etleri 2
    Etin Beslenmedeki Önemi 2

    ETİN KİMYASAL NİTELİKLERİ 3
    Su 5
    Proteinler ; 6
    Miyofibriler proteinler 6
    Sarkoplazmik proteinler 6
    Bağ doku proteinleri 6
    Yağlar (Lipidler) 7
    Karbonhidratlar ‘. 8
    Mineral maddeler ve vitaminler 8

    ET KALİTESİ 9
    Renk 9
    Su Tutma Kapasitesi 10
    Gevreklik ve Tekstür 10
    Lezzet 10

    BÖLÜM 2 TÜRKİYE KIRMIZI ET SANAYİNİN YAPISI 11
    KIRMIZI ET SANAYİ 11

    BÖLÜM 3 GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ET ÜRETİMİ 19

    GENEL BİLGİ 19
    TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI KONSEPTİ 21
    HACCP Sisteminin Amaçları ve Sağlayacağı Temel Yararlar 22
    HACCP Prensipleri 22
    HACCP SİSTEMİNİN UYGULANMASI 23
    Çalışma Kapsamının Belirlenmesi 23
    Gıda Güvenliği Ekibinin Oluşturulması 24
    Ürünün Tanımlanması ve Kullanım Amacının Belirlenmesi 24
    iş Akış Diyagramının Hazırlanması 25
    Akış Diyagramının Doğrulanması ._. 25
    Tehlike Analizi 26
    Kritik Kontrol Noktalarının (KKN) Belirlenmesi 28
    Kritik Limitlerin Belirlenmesi 29
    İzleme ve Kontrol Yöntemlerinin Belirlenmesi 29
    Düzeltici Eylemlerin Belirlenmesi 31
    Doğrulama Yöntemlerinin Belirlenmesi 32
    Dokümantasyon ve Kayıt Sisteminin Oluşturulması 33

    BÖLÜM 4 MEZBAHA BİLGİSİ 37
    Tarihçe 37
    Tanımlar 39
    Türkiye Et ve Kesim Sanayinin Temel Yapısı 40
    Yönetmeliğe Uygun Kesim Kuruluşları 40
    Mezbaha Dışı Kesimler 40
    Küçük Kesim Yerleri 40
    Belediye Mezbahaları ,. 41
    Et ve Balık Ürürleri A.Ş. Kombinaları 41
    Özel Et Kombinaları (Endüstriyel Mezbahalar) 42
    Mezbahacılığın Önemi .; 42
    Mezbaha Çeşitleri 43
    Mezbahaların Taşıması Gereken Genel Özellikler 43
    Mezbahalarda İşçi Sağlığı i 45

    Mezbaha Bölümleri 45
    Rampalar 45
    Dinlendirme Padokları ‘ 46
    Kesim Salonları 46
    Kesim Salonunun Özellikleri 47
    Acil ve Şüpheli Kesim Salonları 48
    Müşahade ve Müsadere Odaları 48
    Derihane 48
    Soğuk Hava Depoları , 48
    İşkembe ve Bağırsak İşleme Salonları 49
    Çevre Kirliliği ve Mezbahalar 49
    Mezbaha Yan Ürünleri 49
    İnsan Gıdası Olarak Kullanılan Yan Ürünler 50
    insan Gıdası Olarak Kullanılmayan Atıklar 52
    Hayvan Yemi Olarak İşlenen Yan Ürünler 54

    KASAPLIK HAYVANLARIN MEZBAHAYA NAKLİ 56
    Sürülerek Yapılan Nakil 56
    Deniz Taşıtlarıyla Nakil 56
    Demiryolu ile Nakil 56
    Karayolu ile Nakil 56
    Taşınma Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar 56
    Taşımacılığın Kasaplık Hayvanlar Üzerine Etkisi 58

    MENŞE ŞAHADETNAMESİ VE SAĞLIK RAPORU 59

    BÖLÜM 5 KASAPLIK HAYVANLARDA YAŞ TAYİNİ 63
    YAŞ TAYİNİ 63
    Dişlerden Yararlanılarak Yaş Tayini 63
    Boynuzlardan Yaş Tayini 66
    Kemiklerden yaş tayini 67

    BÖLÜM 6 KASAPLIK HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI 69
    Canlı Hayvan ile Karkasın Kalite Dereceleri Arasındaki İlişki 71
    Canlı Hayvanlarda Et ve Yağ Kontrol Noktalan 71

    KARKASLARIN DERECELENDİRİLMESİ ) ‘. 73
    Kalite Derecesi : 73
    Fizyolojik Durum (yaş) , .’ 73
    Renk ve Yapı 74
    Yağlılık 74
    Mermerleşrne 74
    Verim Derecesi 75

    KARKASLARIN PARÇALANMASt 75
    Sığır Gövde Preparatları 75

    BÖLÜM 7 ANTEMORTEM MUAYENE 81
    Antemortem Muayenenin Amacı ve Önemi 81
    Kasaplık Hayvanlarda Kesimi Yasak Hastalıklar 90
    Kesimi Yasak Durumlar 91
    Mecburi (zorunlu) Kesim 91

    BÖLÜM 8 KESİM TEKNOLOJİSİ 93
    Kesim Teknolojisinde Amaç 93
    Kasaplık Hayvanların Kesimi 94
    Bayıltma 94
    Tabanca İle Bayıltma ‘. 94
    Karbondioksit ile Bayıltma 95
    Elektroşok ile Bayıltma 96
    Hayvanın Kesimi ve Kanın Akıtılması 96
    Yatay (yerde) Kesim 97
    Asılı Vazıyette Kesim 98
    Derinin Yüzülmesi 98
    Karnın Açılması ve iç Organların Çıkarılması 99
    Gövdenin (Karkasın) Parçalanması 100
    Küçükbaş Hayvanların Kesimi 101
    Kesim Vaziyetine Getirme 102
    Yatırma Usulü 102
    Askıya Alma Usulü 102
    Kesim 102
    Şişirme 102
    Yüzüm 102
    Kuyruğun yüzülmesi 103
    Arka paçaların kesilmesi ve bacakların yüzülmesi 103
    Ön paçaların kesilmesi ve bacakların yüzülmesi 103
    Boyunun yüzülmesi 103
    Karın ve göğüsün yüzülmesi 103
    Sağrı, bel, sırt ve boyun arkasının yüzülmesi 103
    Tulum çıkarma 104
    Karnın açılması ve iç organların çıkarılması 104
    Domuz Kesimi ‘. 104

    BÖLÜM 9 P0STMORTEM MUAYENE 107
    Postmortem Muayenenin Amacı ve Önemi ■. 107

    SİSTEMATİK ET MUAYENESİ 111
    Sığırlarda Sistematik Et Muayenesi , 111
    Danalarda Et Muayenesi ?. 116
    Koyun ve Keçilerde Et Muayenesi 116
    Öldükten Sonra Yapılan Kesimin Tespiti , ,.,.’ 117

    KARKASLARIN AYIRIMI : 122
    İÇ ORGANLARIN AYIRIMI 126
    Dil 126
    Akciğer 127
    Karaciğer 129
    Kalp 131
    Böbrek 132
    Dalak 133
    Mide 133
    Bağırsaklar.. 134

    ET MUAYENESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ LENF YUMRULARI 134
    Lenf Yumrularının Görevleri 134
    Baş ve Boyun Lenf Yumruları 135
    Ön Bacak Lenf Yumruları 136
    Arka Bacak Lenf Yumruları 136
    Akciğer Lenf Yumruları 137

    DAMGALAMA 139

    BEŞLİ ETİKETLEME SİSTEMİ 140

    BÖLÜM 10 KASAPLIK HAYVANLARDA GÖRÜLEN FİZYOLOJİK VE PATOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER 141
    Anemi 141
    Anomali 142
    Atrofi 142
    Gangren 142
    Hemoraji 143
    Hiperemı {Konjesyon) 143
    Hipertrofi – Hiperplazi 143
    İkterus (Sarılık) 144
    Nekroz (Necrose) 146
    Tümörler . 147

    BÖLÜM 11 BAKTERİYAL HASTALIKLAR ; .’ 149
    Aktinobasillozıs 149
    Aktinomikozis (Actinomycosıs, LıımpyJaw) 150
    Antraks (Anthraxr Anthraks, Şarbon, Dalak Splenic fever, Siberian Ulcer,
    Charbon, Milzbrand) 152
    Botulismus(Botulısm) î. 157
    Brusellozis(Brucellosis, Contagious abortıon, Bang’s disease) 159
    Leptospirozis 163
    Paratüberkülozis (Paratüberkülosa, Enterıtıs paratüberkülosa} 165
    PseudotüberkülozisfPseudotuberculose) 166
    Salmonelloz 168
    Sığır Pastörellozu (Pasteurellosis bovis) 170
    Tetenoz(Tetenus| 172
    Tularemi (Avcı Hastalığı) 173
    Tüberkülozis 174
    Yanıkara (Blackleg.Gangrena emphysematosa) 180
    Q- Humması (Q-fever,Queensland fever, Nine mile fever) 182
    Erysipelas (Swineerysipelas, Domuz kızılı) 183

    BÖLÜM 12 VİRAL HASTALIKLAR 189
    Coryza Gangrenosa Bovum 189
    IBR (Infections Bovine Rhinotracheitis) 190
    Kuduz (Lyssa, Rabies) 191
    Koyun-Keçi Çiçeği 193
    Lökozis (Leucosıs) 196
    Mavi Dil (Bluetongue) 196
    Sığır Vebası (Pestıs bovina, Rinüerpest) 198
    Şap (FMD) (Apthae epızooticae, Foot and Moutrı Disease, Aphthous fever) 201
    Afrika Domuz Ateşi (African Swine Fever, ASF) 204
    Kolera (HogCholera) 204

    BOLUM 13 DELİ İNEK HASTALIĞI 207
    Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) “Mad Cow Dısease” 207

    BÖLÜM 14 METABOLİK HASTALIKLAR 213
    Sut Humması (Hipokalsemı.Paresis Puerperaiis) 213
    Çayır Tetanisi (HipomagnezemikTetanı, LaktasyonTetanısı, GrasTetany) 214
    Ketozıs (Ketosis, Acetonaemia) 215

    BÖLÜM 15 PARAZİTER HASTALIKLAR 217
    Sistiserkozis (Sığır Sistiserkı) 217
    Domuz Sistiserki (Cystıcercus cellulosae) 221
    Trişinozis 223
    Ekınokokkozis : 224
    Linguatula Serrata 226
    Senürozis (COENUROSE) , 226
    Distamatozis 227
    Fascıola tıepatica 227
    Fasciola gıgantica j 229
    Dıcrocoelium dendrıtıcum (Dicrocoelium lanceaîum) 229
    Tr ı kostro ngl i d iozıs 230
    Metastrongilidiozis : 232

    BÖLÜM 16 PROTOZOONER HASTALIKLAR 235
    Anaplasmozıs 235
    Babeziozıs 235
    Sarkosporidiozis 236
    Theilerıozis 237
    Toksoplazmozis 238
    KAYNAKLAR 244
    SÖZLÜK 248

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.