- Bu konu 6 yanıt içerir, 7 izleyen vardır ve en son 14 yıl 1 ay önce HolySega tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
5 Şubat 2009: 15:55 #20290Hakan ARIÜye
operasyonun amacına göre kullanılacak aletler seçilmelidir. Örneğin sadece tanı için bir operasyon yapılacak ise:
serviyet dezenfektanlar uygun görüleni, eldiven, maske, dikiş iğneleri, iplikleri, bisturi ve bisturi sapı, anestezik ilaçlar yeterli olmaktadır..
setin hazırlanmasında ilk kural sterilizasyondur. Otoklavda veya etüvde işleme tabi tutulmayan aletler kesinlikle kullanılmamalıdır. Serviyetin yeterince temiz olmasına dikkat edilmeli ve operasyon esnasında odanın hijyenine dikkat edilme gerekli dezenfaktanlarla temizlenmesi gerekmektedir. Operasyon odasında operatör ve asistanın dışında müdehale gereksinimi olmaz ise başka kimse bulunmamalıdır. Müdehale edilecek ise asiste eden kişinin kullandığı eldivenden kullanılmalı ve dezenfektanlar la ellerini yıkamalıdır.Operasyonun amacına göre gerekli anestezik maddeler seçilerek uygulanmalıdır. Hayvan operasyon yapılacak yerin tersi yönde yatırılmalı ve masa kullanılıyor ise bağlanmalıdır.
Operasyona yardımcı olacak asistan ellerini dirseklerine kadar iyice yıkamalı ve iode iodüre ile sulandırılmış karışımlar ile hijyeni sağlamalı ve uygun eldivenleri dışına temas etmeden kullanmalıdır. Gerekli aletleri operatör e anında ulaştıracak uzaklığa yerleştirmelidir. Hiçbir şekilde masaya temas etmemeli ve temas varsa enfeksiyon riskine karşı tekrar hijyen tedbirlerini uygulamalıdır. Maskeleri hazırlamalıdır. Masa tamamen dezenfekte edilmelidir. Odada gereğinden fazla kişi bulunmasını engellemelidir. Havalandırmadan başka açık bir kapı veya pencere olmamalıdır.
Operasyon esnasında 1,5 dakikada bir nabız, solunum, vücut sıcaklığı ve nabız volümüne bakmalıdır. Gözleri açık olan hayvanın pupilla sının kurumaması için serum fizyolojik ile ıslatması gerekmektedir. Pupillar refleks kullanılan anesteziğe göre değişebilir. Genelde bu refleks görülmez. Asiste etmekte makas tutmak veya birebir müdehale gerektirdiği durumda eldivenleri değiştirmelidir. Hayvanın ateşini ölçtükten sonra aynı eldiven ile makası tutması büyük risk taşımaktadır. Yada ikinci bir asistana o görev verilmelidir.
Operasyonun bitiminde hemen uyanmasını istiyor isek dolaşımı hızlandıracak ilaçlar veya anestezik maddenin antidotu uygulanmalıdır.
Gerekli bandaj uygulaması yapıldıktan sonra rutin olarak pansumanları saatlere göre programlanmalı ve hasta sahibine bilgi verilmelidir…
Dikiş işlemi operasyonun son adımlarından birisidir. Öncelikle dikişin nereye atılacağına karar verildikten sonra uygun iğne ve iplikler seçilmelidir. Deri genelde ipek iplikle dikilirken deri altında veya organlarda katgüt kullanılır. Çünkü deri altında bir süre sonra ipliğin erimesi gerekmektedir. İğne ve iplik seçildikten sonra farklı dikiş yöntemlerinden(basit ayrı, basit sıralı, U, reverdin vb) en uygun olanı seçilir o yönteme uygun dikişler yapılır…dikiş alma işlemleri bistüri ile dikkatlice yapılır ve yara dudaklarının kavuşup kavuşmadığına göre vakti değişmektedir. Yara dudaklarında kavuşma olmamış ise dudak kenarları bistüri ile kanayacak kadar ölü kısım kazınır ve dikiş tekrarlanır.
Kanama artere veya venaya bağlı olmasına göre ve bulundu bölgeye göre değişmektedir. Kanama venlerde ise dikiş atılabilir veya damarları kesmeyecek şekilde ağzı bulunan makaslardan uygun olanını damarı sıkıca kavrayacak şekilde kullanabiliriz. İlaç olarak vazokontriksiyon etki oluşturacak ilaçlar verebiliriz.kanama arter kaynaklı ise tampon uygulamaları ile damara baskı eğer ekstemitelerde ise kanamanın olduğu bölgenin gerisini sıkıca bağlamalıyız…
bu özetin haricinde:
http://www.veterinerhekimiz.com/forum/thread-18959.html
http://www.veterinerhekimiz.com/forum/thread-17924.html
http://www.veterinerhekimiz.com/forum/thread-17913.html
linkleri detaylı bilgi vermektedir..
6 Şubat 2009: 08:46 #71236feyzavetÜyegönderdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Martta bu modül bitiyor ancak daha kapsamlı veriler gerekiyor.Daha ayrıntılı bilgileri bekliyorum iyi çalışmalar.
11 Mart 2009: 19:24 #67257madbytrÜyeteşekkürler ellerinize sağlık
28 Temmuz 2009: 19:46 #80871yollcu38Üyeemeğine sağlık
21 Ekim 2009: 15:27 #82216metrixxÜyevalla bilg süper
22 Şubat 2010: 23:14 #92100mrkyncÜyeteşekkürler
4 Kasım 2010: 18:27 #97130HolySegaÜyeSağol
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.