blank
  1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  4. Gıda
  5. Pastırmalar - Pastırma Üretimi
13 yazı görüntüleniyor - 1 ile 13 arası (toplam 13)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16135

    Tanım: Büyükbaş hayvan karkaslarının belirli bölgelerinden çıkarılan etlerin, tuzlanması yıkanması, kurutulması ve çemenlenmesi ile elde edilen
    et ürünüdür.
    Başlıca pastırma üretim merkezleri ; Kayseri, Sivas, Kars, Kastamonu, Ankara ve İstanbul’dur.

    Bu illerin başında Kayseri gelmektedir.

    Bunun en önemli sebebi; tipik kara iklimine sahip olması, güneşli rutubetsiz günlerin fazla oluşu ve bu bölgenin sularında pastırmaya renk kazandıran nitrat ve nitritin bulunuşudur.

    Pastırmanın tarihi:
    Et, tuz ve kırmızı biberin birbirine karıştırılarak, sarımsak ve çemenle bastırılıp güneş veya iste kurutulmasıyla meydana gelen bir çeşit et yiyeceği olan pastırma, çok eski bir Türk yemeği ve et konservesidir.
    Tarihi, Orta Asya’da yaşayan Hun ve Oğuz Türklerine kadar ulaşır.

    Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz

    TEMEL OLARAK PASTIRMANIN YAPIM AŞAMALARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
    Etin Dinlendirilmesi
    Birinci Tuzlama (Etin Bir Tarafını)
    İkinci Tuzlama (Etin Diğer Tarafını)
    Bol Suda Yıkama (Etin Fazla Tuzunu Almak İçin)
    Birinci Kurutma (Açıkta Normal Kurutma)
    Birinci Denkleme (Soğumuş Etleri Bakıya Alma)
    İkinci kurutma (Terli Kurutma)
    İkinci denkleme (Terlemiş Sıcak Etleri Baskıya Alma)
    Üçüncü Kurutma (Gölgede Kurutma)
    Çemende Yatma (Kapalı yerde)
    Dördüncü Kurutma(Çemenli Kurutma)

    #49007

    güzel paylaşım teşekür ederim!başarılar !

    #63840

    emeğine sağlık

    #73641
    vet85
    Üye

    güzel paylaşımlar.emeğine sağlık

    #84039

    Emeğinize sağlık

    #84698

    güzel paylaşımlar.emeğine sağlık

    #85524

    sağolun

    #86473
    engiin_
    Üye

    Eline sağlık…

    #87401

    10 mesaj attım yine indiremedim niye

    #92376

    paylaşım için teşekkürler.

    #93231
    emregm
    Üye

    tskler

    #93943
    goqqi
    Üye

    ellerinize saglık.

    #95065

    merhaba

    mezuniyet tezi olarak kıymadan pastırma yapmayı deniyorum. Bu kaynaklarıda incelemek isterim bana yardımcı olursanız sevinirim tşkler.

13 yazı görüntüleniyor - 1 ile 13 arası (toplam 13)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.