- Bu konu 12 yanıt içerir, 13 izleyen vardır ve en son 14 yıl 8 ay önce melek_26-03 tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 27 Ekim 2007: 00:06 #16135MiravetsÜye
Tanım: Büyükbaş hayvan karkaslarının belirli bölgelerinden çıkarılan etlerin, tuzlanması yıkanması, kurutulması ve çemenlenmesi ile elde edilen
et ürünüdür.
Başlıca pastırma üretim merkezleri ; Kayseri, Sivas, Kars, Kastamonu, Ankara ve İstanbul’dur.Bu illerin başında Kayseri gelmektedir.
Bunun en önemli sebebi; tipik kara iklimine sahip olması, güneşli rutubetsiz günlerin fazla oluşu ve bu bölgenin sularında pastırmaya renk kazandıran nitrat ve nitritin bulunuşudur.
Pastırmanın tarihi:
Et, tuz ve kırmızı biberin birbirine karıştırılarak, sarımsak ve çemenle bastırılıp güneş veya iste kurutulmasıyla meydana gelen bir çeşit et yiyeceği olan pastırma, çok eski bir Türk yemeği ve et konservesidir.
Tarihi, Orta Asya’da yaşayan Hun ve Oğuz Türklerine kadar ulaşır.Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz
TEMEL OLARAK PASTIRMANIN YAPIM AŞAMALARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
Etin Dinlendirilmesi
Birinci Tuzlama (Etin Bir Tarafını)
İkinci Tuzlama (Etin Diğer Tarafını)
Bol Suda Yıkama (Etin Fazla Tuzunu Almak İçin)
Birinci Kurutma (Açıkta Normal Kurutma)
Birinci Denkleme (Soğumuş Etleri Bakıya Alma)
İkinci kurutma (Terli Kurutma)
İkinci denkleme (Terlemiş Sıcak Etleri Baskıya Alma)
Üçüncü Kurutma (Gölgede Kurutma)
Çemende Yatma (Kapalı yerde)
Dördüncü Kurutma(Çemenli Kurutma)4 Temmuz 2008: 08:54 #49007vet.tek.Üyegüzel paylaşım teşekür ederim!başarılar !
24 Aralık 2008: 00:14 #63840bayvet37Üyeemeğine sağlık
19 Şubat 2009: 21:39 #73641vet85Üyegüzel paylaşımlar.emeğine sağlık
9 Kasım 2009: 12:59 #84039Yeti_0000ÜyeEmeğinize sağlık
16 Kasım 2009: 18:37 #84698mbaldemirÜyegüzel paylaşımlar.emeğine sağlık
30 Kasım 2009: 09:55 #85524ocannazikÜyesağolun
11 Aralık 2009: 20:37 #86473engiin_ÜyeEline sağlık…
22 Aralık 2009: 09:22 #8740110 mesaj attım yine indiremedim niye
27 Şubat 2010: 17:58 #92376gidaci_betulÜyepaylaşım için teşekkürler.
10 Mart 2010: 16:44 #93231emregmÜyetskler
22 Mart 2010: 23:15 #93943goqqiÜyeellerinize saglık.
6 Mayıs 2010: 14:15 #95065melek_26-03Üyemerhaba
mezuniyet tezi olarak kıymadan pastırma yapmayı deniyorum. Bu kaynaklarıda incelemek isterim bana yardımcı olursanız sevinirim tşkler.
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.