Polatlı Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların
Laktasyon Eğrisi Özellikleri
Özet
Bu çalışma, Polatlı Tarım İşletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların laktasyon eğrisi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla
yapılmıştır. Laktasyon eğrisi parametreleri ile eğrinin tip ve şekillerinin belirlenmesinde Wood’un geliştirdiği Gamma fonksiyonu (Yt =
atbe-ct) kullanılmış, a, b ve c parametrelerinin aldıkları değerlere göre laktasyon eğrisi tipleri tanımlanmıştır. Tipik laktasyon eğrisinde
parametrelerin hepsi pozitiftir. Parametrelerden herhangi birisinin negatif olması durumunda eğri tipik olmayan eğri, eğer b ve c
parametrelerinin her ikisi de negatif ise eğri içbükey, b negatif fakat c pozitif ise laktasyon eğrisi azalan tip eğri olarak ifade edilmiştir.
İncelenen toplam 2581 laktasyon kaydının 2049’unun (%79.39) tipik, 253’ünün (%9.80) içbükey ve 279’unun ise (%10.81) azalan tip eğri
karakterinde olduğu tespit edilmiştir. Tipik olarak adlandırılan laktasyon eğrilerine ait parametreler, a (başlangıç süt verimi), b (yükselme
katsayısı), c (düşüş katsayısı), S (persistensi), Tmax (günlük maksimum süt verimine ulaşma süresi), Ymax (günlük maksimum süt verimi) ve
R2 (belirleme katsayısı) sırasıyla 27.5±0.18, 0.47±0.008, 0.178±0.0023, 2.7±0.001, 81±2.1, 26.7±0.15, 68.0±0.50; içbükey için, a, b, c,
Tmax, Ymax ve R2 sırasıyla 23.5±0.42, -0.37±0.016, -0.062±0.0038, 744±159, 16.5±0.42 ve 47.8±1.68; azalan tip eğri için ise, a, b, c, Tmax, S
ve R2 sırasıyla 27.6±0.41, -0.13±0.007, 0.051±0.0023, -567±327, 2.9±0.05 ve 65.8±1.33 olarak tespit edilmiştir.
Anahtar sözcükler: Siyah Alaca, Laktasyon eğrisi, Laktasyon devamlılığı, Matematik model