AİLE: RHABDITIDAE
Tür: Rhabditis strongyloides
Morfoloji: Erginleri 1-2 mm uzunlukta, rhabditiform oesophagus’a sahiptirler.
Serbest yaşayan bir türdür. Ergin ve larvalar köpek, sığır, domuz gibi hayvanların derisinde yüzeyde birikir ve özellikle eklem bölgelerinde kaşıntı, hiperemi, püstüller, nodüller, çatlaklar ve kıllarda dökülmeye neden olan yaralara sebep olurlar. Bazen meningoencephalitis ve atlarda nephritis’e yol açabilirler.
Tanı: Kazıntıdan preparat yapılır. Larvalar rhabditiform oesophagus’larıyla tanınırlar.
AİLE: STRONGYLOIDAE
Tür:
Strongyloides westeri – eq.
S.papillosus – rum.
S.stercoralis – kedi, köpek, insan
S.ransomi – domuz
S.avium – kanatlı
Morfoloji: Boyları 2 cm’den kısadır. Çok incedirler. Oesophagus’ları vücut uzunluğunun 1/3’ü kadardır. Yumurtaları tek kabuklu, oval, ince çeperlidir. İçlerinde L1 bulunur. Erginelr ovovivipardır.
Biyoloji: Direkt gelirişirler. Partenogenetik dişiler bulunur. S.strecorailis dışında dışkı içinde L1 bulunan yumurtalar varken, bu türde dışkıda sadece L1 bulunur. Çünkü yumurta barsaktan geçerken larva yumurtayı terk eder. Praparaziter dönem çevre koşullarına göre 2 şekilde gerçekleşir:
1. Heterogonik çember: Çevre şartları gelişmeye uygundur. L1den dışarıda dişi ve erkekler gelişir. Yumurtalar oluşturulur. Tüm larva dönemleri ve erginlerde oesphagus rhabditiformdur. Bu dönem çevre şartlarının uygun olmadığı zamana kadar devam eder.
2. Homogonik çember : Çevre şartları gelişmeye ugun değildir. Enfektif form olan L3ler oral deri ile venöz dolaşıma ve buradan da akciğerlere gelirler. Burada gömlek değiştirdikten sonra L4ler trachea’ya gelir. Pharynx’den geçip oesophagus’u takip eden larvalar ince barsağa gider ve burada olgunlaşırlar. Konakta sadece dişiler vardır. Dişiler partenogenetiktir.
S.westeri,S.papillosus ve S.ransomi son konaklarda hipobiyoza girebilir. Larvalar galaktojen yolla, pranatal tolla yavruları enfeste eder ve genç khayvanlarda doğumdan sonra görülebilirler.
Özellikle insanlarda inatçı enfestasyonlara rastlanır. Bunun nedeni:
a. otoenfeksiyon (L1 mukozayı delip tekrar enfestasyon şekillendirir)
b. endogen gelişme vardır (L1®L3)
Patojenite: Fazla patojen değildirler. İshal, kilo kaybı ve anemiye neden olurlar.
Sağaltım: Benzimidazol ve Avermektin grubu ilaçlar kullanılır.