1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #7745
    Hakan ARI
    Üye

    Romanov koyunu yabancı bir ırk olduğu için gen kaynaklarıyla alakalı bir siteden çeviri yaptım.
    Anlatılanlar yatırımcıların iştahını gerçekten kabartacak cinsten. Kısaca özetliyim ;

    Romanov koyunu hibrit bir ırktır. Erken yaşlarda cinsel olgunluğa erişir ve çiftleşme dönemi dışında da kızgınlık gösterme yeteneği vardır. bu da sezon harici zamanlarda kuzu üretebilmeyi sağlar. Kesim ağırlığına hızlı bir şekilde ulaşır ve çoğuz doğurma söz konusudur. Genel anlamda bakıldığında üstün verimli bir ırktır. yazılanlara göre 2 yılda toplam 3 kez kuzulama dönemi olur (yerli ırklarda da bu var). Her 8 ayda %250-300 civarı kuzu üretir ki bu oran yerli ırklarımıza göre çok yüksektir. Kuzularının hayatta kalma oranıda yüksektir. Diğer bir adıda “kuzu makinasıdır”

    O sitede aşşağı yukarı bu tip şeyler yazıyor. Öncelikle bu koyun yeni varolmadı, yıllardan beri vardı. Bazı kimseler bunu ülkemiz şartlarında yetiştirmeye çalışmış olabilir. üstün verimli ırkların istekleride aynı boyuttadır. öncelikle bu koyunu kesinlikle merada güdemezsin. ağılın içerisinde beslemeye kalkarsan da kendini kanarya besliyormuş gibi hissedeceksin, İyi çevre koşulları sağlarsan söz konusu verimleri mutlaka alırsın. Hava, su nem oranı basınç gibi ince detaylar verimi fazla etkilemez, Adana şartlarında o koyunu yetiştirebilirsin ama karlı olurmu onu bilemem. Eğer birkaç bin dönüm arazin varsa onu güzelce biçtirip depolarsın ve istediğin verimi elde edersin, eğer yoksa hiç bulaşma çünkü yerli koyunu bile içeride bakabileceğini düşünen bir kaç yatırımcı tanıyorum ve hepsi şuan batmış durumda.

    Bu arada herkesi uyarıyorum!.

    Sakın size damızlık satmaya çalışan birilerinin gazına gelip de süpermen gibi anlatılan herhangi bir hayvan üzerinden yatırım yapmayın. Kendi imkanlarınız yeterliyse bu işe girin.

    Adana yöresine en uygun ırk ivesi, karaman ırklarımızdır. yakın tarihte çıkan haberlerde bu yöndedir. Adana’da ivesi ırkı koyunları köylüye dağıtmışlardır.

    Bu konuda başka bilgisi olan arkadaşlar varsa ekleyebilir.

    Herkese iyi çalışmalar.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.