SİYAH LEKELER
SİYAH LEKELER (Neodiplostomum cuticola end Posthodiplostomum)
Enfeksiyon Belirtiler:
Balığın vücudunda veya yüzgeçlerinde, bazen de gözlerinde ve ağzında, en fazla 2 mm genişliğinde siyah veya kahverengi benekler ortaya çıkar.
Etkilenen Balıklar:
Sazan, Yeşil sazan, Japon balığı v.b. soğuksu balıkları ve diğer cyprinid�lerde görülür. Bir çok tropikal balıkta benzer koşullardan etkilene bilir.
Enfeksiyon Ayrıntıları:
Bu lekeler, hayvan dokusuna renk veren maddelerden oluşan ve yaprak solucan şeklinde bağırsak sülüklerinin kurtçuk evresini içerden kistlerdir. Bu kurdun yetişkinlik evresini deniz kuşlarının bağırsaklarında tamamlar. Buraya ise kurtçukları barındıran balıkların yenmesi sonucu yerleşmişlerdir. Kurtçuğun çevresindeki zar, kuşların bağırsaklarında erir ve kurt birkaç hafta içinde gelişir. Bu kurtların ürettiği yumurtalar kuşların dışkıları ile suya geçerler. Burada da su salyangozlarını istila ederler. Birkaç hafta sonra salyangozları terk eder ve uygun bir balık bularak yerleşirler. Parazitler yaklaşık 1 mm genişliğe ulaşınca her birinin etrafında siyah bir zar oluşur ve bu derinin altından görülen tipik ekedir. Hafif enfeksiyonlar balıklara çok az zarar verir ve karmaşık hayat döngüsünden dolayı enfeksiyon koşulları bir balıktan diğerine değişiklik gösterir.
Tavsiye Edilen Tedavi:
En etkili yöntem su kuşlarının ve hastalıklı salyangozların havuza veya akvaryuma yaklaşmasına engel olarak parazitlerin hayat döngüsünü bozlaktık.