SÜT SIĞIRCILIĞINDA TUZUN ÖNEMİ NEDİR?
Eksikliği önemli verim kayıplarına sebep olan ve optimum süt üretimi için kritik öneme sahip maddelerden birisi de tuzdur.
Tuz sodyum ve klor içerir (NaCl2). Bir başka deyişle tuz gereksinmesi deyince Sodyum ve Klorür gereksinmesinden söz edilmiş olmaktadır.
Bu gereksinmelerin yeterince ve uygun şekilde karşılanması zor bir iş değildir. İnekler genellikle fazla miktarda kaba yem içeren rasyonlarla beslenirler. Kaba yemlerde tuzu oluşturan maddelerden sodyumca düşük buna karşın potasyumca (K), zengindir. Bunun sonucu olarak da yüksek süt verimli ineklerde Soyum Klorür eksikliği hızla gelişebilmektedir.
Yemlere tuz katılması, yemin lezzetini arttırması nedeniyle yem tüketimini de arttırmaktadır
Ancak, bazı durumlarda, örneğin sadece kaba yemle besleme veya meraya dayalı besleme yapıldığında yalama taşları (Resim 1) veya kaya tuzları kullanılması da, tuz ve mineral madde eksiklerinin kapatılmasında yararlı olur.
daha fazla bilgi için eklentiyi indiriniz
[attachment=819]
daha fazla bilgi için eklentiyi indiriniz