- Bu konu 13 yanıt içerir, 14 izleyen vardır ve en son 15 yıl önce stingray tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
18 Mart 2008: 07:32 #17370batuhan5432Üye
Hayvanlarda Süte Geçmeyen Antibiyotikler
Arkadaşlar elimde bulunan antibiyotiklerin sütte kalıntı miktarı çok uzun. Süt ve Süt Ürünlerinde; veteriner ilaçları, pestisitler, mikotoksinler, ağır metaller, dioksin ve kimyasal madde kalıntıları gibi tüketici sağlığını olumsuz etkileyen maddeler bulunabilir.
İnsan sağlığı açısından en büyük sorunlardan biri antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaların sayılarının artmasıdır. Antibiyotiklerin kontrolsüz bir şekilde süt veren hayvanlara uygulanması direnç gelişiminin en önemli sebeplerindendir. Bunun sonucunda beşeri hastalıkların tedavisi gecikmekle birlikte insanlarda astım vb. alerjik reaksiyonların artışına, çevrede dirençli mikroorganizma sayısının artmasına ve süt gibi önemli hayvansal ürünlerin kalitesini bozarak ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Antibiyotiklerin sütte bulunma nedenleri
Antibiyotikler hayvanlara; kas içi, damar içi, meme içi, uterus içi, yem ile beraber, oral veya kombine bir şekilde olmak üzere uygulanabilmektedir. En yaygın ve etkili uygulama yolları damar içi, kas içi ve meme içi uygulamalardır. Özellikle meme enfeksiyonlarının tedavilerinde genellikle meme içi ve damar içi infüzyon tercih edilmektedir.
Sütte antibiyotik kalıntısının en önemli sebebinin meme enfeksiyonunun tedavisinde uygun olmayan şekilde kullanılan meme içi infüzyonlar olduğu, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından belirtilmiştir. Meme içi antibiyotik uygulamasının ilaç prospektüsünün dışına çıkılarak yapılması ve arınma sürelerine dikkat edilmemesi sonucu, süte yoğun miktarlarda antibiyotik geçişi meydana gelmektedir.
Sütte antibiyotik kalıntısı bulunma sebepleri:
- Prospektüs bilgilerine uyulmaksızın antibiyotik uygulaması
- Tedavi edilen hayvanın kayıtlarının tutulmaması
- İlaç klirensinin uzaması
- Süt sağım ekipmanlarının antibiyotiklerle kontaminasyonu
- Kontamine sütün, sağlıklı sütlerin bulunduğu tanklara ilavesi
- Sadece antibiyotik uygulanan meme lobunda ilaç kalıntı sürelerine uyulması ve diğer loblardan sağılan sütlerin tüketime sunulması
- Kuru dönemde tedavi uygulanan hayvanın erken doğum yapması ve ilaç arınma süresi dolmadan laktasyonun başlaması
- İlaç verildiği bilinmeyen laktasyondaki hayvanların satın alınıp sağılması
- Birden fazla antibiyotiğin kombine kullanılması
Gıdalarda tespit edilen antibiyotik türleri
- Sülfonamidler
- Kinolonlar
- Aminoglikozitler
- Fenikoller
- B-Laktamlar
Sütte antibiyotik kalıntılarının neden olabileceği sorunlar
- Sağlıkla ilgili sorunlar
- Dirençli suşların gelişimi
- Ekonomik sorunlar
Gıdalarda antibiyotik kalıntı probleminin çözümü için alınması gereken önlemler
- Üreticilerin bilgilendirilmesi ve kayıt tutmalarının sağlanması
- İlaç takip sisteminin oluşturulması, reçetesiz ilaç satışının önüne geçilmesi
- Yetiştiricilerin antibiyotiklere kolay ulaşabilmesinin engellenmesi
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kalıntı izleme programının etkinliğinin artırılması
- Hekimlerin duyarlı olması, gereksiz antibiyotik uygulamalarından kaçınması
- Süt toplama merkezlerinin standardizasyonu
- Hızlı sonuç veren test kitlerinin kullanımın yaygınlaştırılması
Süte geçmeyen antibiyotiklerin hangisi olduğu ve hangi hastalıklarda kullanılabildiği hakkında bilgisi olan arkadaş var ise cevap yazarsa sevinirim.
Saygılar kolay gelsin.
İçerikte alıntı yapılan kaynaklar: Sütte Antibiyotik Kalıntı Durumunun İncelenmesi – Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi – Derleme 15(2), 169-178, 2018
4 Mayıs 2008: 12:32 #48341lacrimaleÜyeAntibiyotiklerin olumlu sonuç vermesi için, doğru bir teşhis, doğru zaman ve doğru dozda kullanım gerekmektedir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımının sonuçları olacaktır.
Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri:
1- Erken tanı ve hayvan sağıtımı
2- Konakçının dayanacağı ölçüde saldırı dozunun kullanılması.
3- Tedavinin yeterli süre devam edilmesi gerekir; aksi halde canlı kalan mikroplar çoğalarak tekrar nüksederler ve uygulanan antibiyotiğe direnç kazanırlar.
4-ilaç seçimi ve uygulama yolu mikropların yok edilmesinde etkilidir. Uygun yolla verilmeyen ilaç mikroplar üzerinde etkili olmaz.Bir antibiyotik seçilirken ; Konakçıya toksik ve alerjik etkisi olmamalı, vücutta uzun süre kalmamalı ve böbreklerden hemen atılmalı, dokulardaki sıvılar ve enzimlerden etkilenmemeli, ucuz ve kolay bulunabilmelidir. Özellikle böbrek ve karaciğer işlevlerinin yetersizliği bilindiği durumlarda buna uygun ilaç seçilmeli ve uygulanmalıdır. Aksi taktirde bu organlar verdiğimiz ilaçla daha fazla zarar görecektir.
Süt sığırlarında sıklıkla kullanılan antibiyotiklerin, sütte zararsız hale gelme süreleri aşağıdaki gibidir;
Ampisilin 48 Saat
Eritromisin 72 Saat
B. Kloksasilin 72 Saat
Sülfadimetoxin. 60 Saat
Tilozin 96 Saat
B.Penisilin 72 Saat
Setaperozon 48 Saat- Bu yanıt 3 hafta 2 gün önce önce Veteriner Hekim tarafından değiştirildi.
11 Mayıs 2008: 18:44 #48414cormenÜyeBilinçsizce antibiyotik kullanımının zararı başta işletmenin kendisine ve antibiyotik kalıntılı gıdaları tüketen insanlara olmaktadır. Besinlerdeki ilaç kalıntılarının tolerans düzeyleri Kodeks Alimenterius komisyonu tarafından belirlenir. Sütteki ilaç kalıntısı gelecekte sütün pazarlanmasında uygulanacak en önemli unsur olacaktır.
Veteriner Hekim reçetesi olmadan ilaç satışının engellenmeli, ilaçların sütten ve etten atılma süreleri uyulmalı, Veteriner hekimler ve hayvan sahipleri ilaç kalıntılarının toplum sağlığı açısından önemi eğitilmeli, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı düzenli saha taramaları yaparak kalıntı içeren gıdalar denetlenmeli, Yetiştiriciler faturalı ve reçeteli ilaç alımlarında desteklenmelidir
- Bu yanıt 3 hafta 2 gün önce önce Veteriner Hekim tarafından değiştirildi.
24 Mayıs 2008: 09:35 #48519dantes07ÜyeKalıntıya sebep olan antibiyotikler
(kas, yağ, karaciğer, böbrek, süt)
-amoksisilin
-ampisilin
-benzilpenisilin
-dihidrostreptomisin
-dikloksasilin
-doksisiklin(yağda ve sütet kalıntısı yok)
-enrofloksasin(sütte yok)
-eritromisin
-florfenikol
-gentamisin
-kanamisin(kanamisin A)
-klavulonik asit
-linkomisin
-marbofloksasin
-nafsilin
-neomisin
-oksasilin
-oksitetrasiklin
-rifaksimin(sadece sütte kalıntı yapar)
-sefaleksin
-sefazolin(sadece sütte yapar)
-sefkuinom
-sefoperazon(sadece sütte yapar)
-seftiofur
-spektinomisin
-spiramisin
-streptomisin
-sulfonamid grubu
-tetrasiklin
-tiamfenikol
-tilmikosin
-tilosin
-trimetoprim
-tulatromisin24 Mayıs 2008: 20:21 #48526mutluozÜyesütte kalıntı bıkamıyorlar ama şu var biraz maliyetleri yüksek.. En önemlisi direnç yaratmak bazı meslektaşlarımız her hastalığa bazı ilaçları kullanıyormuş bakalım nereye kadar gidicek bu yeni grup ilçalar.. hekimin, hasta sahibinin ve hayvanın süt verimine bakılarak karar verilmesi ve antibiyotiğin kullanılması daha uygundur sanıyorum.. iyi günler
- Bu yanıt 3 hafta 2 gün önce önce Veteriner Hekim tarafından değiştirildi.
24 Eylül 2009: 16:39 #81854kimiÜyeDuyarlı antibiyotik kullanımı konusunu önemsemeliyiz. Süte geçmeyen antibiyotikten çok süte geçmeyen dozu tartışabiliriz. Antibiyotiklerin kullanımında başarısızlıkların diğer bir sebebi de dayanıklı (rezistan) mikroorganizmalardır. İlaçlar veteriner hekim kontrolünde, uygun yerde, uygun zaman diliminde, uygun dozda kullanılmalıdır. Antibiyotik kullanımında kültür ve antibiyotik duyarlılık testine önem verilmelidir.
Güzel bir konu ve açıklama olmuş, paylaşımlarınız için hepinize teşekkür ederim arkadaşlar
- Bu yanıt 3 hafta 2 gün önce önce Veteriner Hekim tarafından değiştirildi.
27 Eylül 2009: 20:03 #81887canniballÜyeHayvan sahipleri antibiyotiklere çok güveniyorlar. Sığırlarda süte geçmeyen antibiyotik diye düşünüyorlar direk.
İnek sütünde antibiyotik kalıntısı olur mu?
Antibiyotik kalıntısı ve İnek Sütü
Antibiyotik kalıntısı içeren sütün tüketilmesi ve süt ürünleri üretiminde kullanılması pek çok olumsuzluğa neden olmaktadır.
1. Uzun süreli kullanıma bağlı olarak insanlarda bağışıklık sisteminin zayıflaması,
2. Bakteri suşlarının direnç kazanması ve direnç kazanmış bakterilerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde bu antibiyotiklerin tedavi ediciliklerinin azalması ya da ortadan kalkması,
3. Yoğurt, Peynir, Kefir vb. bazı süt ürünlerinin elde edilememesi ve/veya kalitesinin düşmesi,
4. Çeşitli şekillerde antibiyotik verilmiş ineklerden, arınma süresi geçmeden, yani antibiyotiğin vücuttan atılması beklenilmeden sağılan sütün, sağlıklı ineklerden sağılanlarla karıştırılması sonucu ekonomik kayıpların daha da büyümesiHangi İneklerin sütlerinde Antibiyotik Kalıntısı Vardır?
– Çeşitli şekillerde antibiyotik verilen ineklerden arınma süresi dolmadan sağılan sütlerde,
– Arınma süresi dolsa bile aşırı doz antibiyotik verilmiş ineklerden sağılan sütlerde,
– Önceden bir şekilde antibiyotiklerle ya da antibiyotik kalıntısıyla temas etmiş alet ve ekipmanlarla temas eden sütlerde,
– Kuru dönemde tedavi uygulanan ineklerden, arınma süresi geçmeden doğum yapanların sütlerinde,
– Bir meme başına bile antibiyotik verilmiş olsa, arınma süresi geçmeden bu ineklerin diğer memelerinden sağılan sütlerde, antibiyotik kalıntısı vardır.Antibiyotik Kalıntısının Zararlı Etkisinden Kurtulmak İçin Üreticilerimiz Ne Yapılmalıdır?
– Daha uzun bir süre önerilmemiş ise antibiyotik verilen inekleri, son antibiyotik uygulamasından itibaren, en az 4 gün (96 saat) süreyle ayrı sağmaları ve bunlardan elde edilen sütü satacakları süte karıştırmamaları,
– Tedavisi tamamlanan ineklerin her birinden, son ANTİBİYOTİK uygulamasından en az 4 gün- 96 saat- sonra sabah sağımında ayrı ayrı alacakları süt örneklerini antibiyotik kalıntı testi
– O ineklerin sütleriyle ilgili olarak aynı gün bildirilecek test sonucuna göre hareket etmeleri- Bu yanıt 3 hafta 2 gün önce önce Veteriner Hekim tarafından değiştirildi.
18 Kasım 2009: 13:42 #84799zegujÜyeteşekkürler…
1 Aralık 2009: 09:52 #85586kozzanogluÜyeSığırlarda Antibiyotik Kullanımı ve Veteriner Hekimlikte kullanılan antibiyotikler…
- Bu yanıt 3 hafta 2 gün önce önce Veteriner Hekim tarafından değiştirildi.
20 Aralık 2009: 16:11 #87217hamaratÜyeEMEĞİNE SAĞLIK
17 Ocak 2010: 02:25 #89414endorfin25Üyesitede antibiyotiklerin tartışıldığı başka konu başlığı var mı??
18 Ocak 2010: 18:00 #89578osatiÜyedantes07 wrote:Kalıntıya sebep olan antibiyotikler
(kas, yağ, karaciğer, böbrek, süt)
-amoksisilin
-ampisilin
-benzilpenisilin
-dihidrostreptomisin
-dikloksasilin
-doksisiklin(yağda ve sütet kalıntısı yok)
-enrofloksasin(sütte yok)
-eritromisin
-florfenikol
-gentamisin
-kanamisin(kanamisin A)
-klavulonik asit
-linkomisin
-marbofloksasin
-nafsilin
-neomisin
-oksasilin
-oksitetrasiklin
-rifaksimin(sadece sütte kalıntı yapar)
-sefaleksin
-sefazolin(sadece sütte yapar)
-sefkuinom
-sefoperazon(sadece sütte yapar)
-seftiofur
-spektinomisin
-spiramisin
-streptomisin
-sulfonamid grubu
-tetrasiklin
-tiamfenikol
-tilmikosin
-tilosin
-trimetoprim
-tulatromisindostum ii güzelde bunların hangisi sütte kalıntı yapıyo hangisi yapmıyo.güzel bi şekilde belirtmiş olsaydınız daha ii olurdu…
26 Ocak 2010: 22:13 #90202stingrayÜyeAntibiyotik tedavisinden önce veteriner kliniğine getirilen ve mastitis, ağız ve tırnak hastalığı, ateş, lokal yara veya spesifik olmayan ishal vb. gibi rahatsızlıklardan muzdarip laktasyondaki ineklerde tedavi süresinde sütte geçici antibiyotik kalıntılarının varlığı ve kalıntı durumunu inceleyen makaleler okumuştum, incelemenizi tavsiye ederim.
- Bu yanıt 3 hafta 2 gün önce önce Veteriner Hekim tarafından değiştirildi.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.