- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 17 yıl 3 ay önce H_G_S tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
26 Ekim 2007: 09:05 #1945H_G_SÜye
Tarım Bakanlığı’ndan özel sektöre 4 milyon YTL’lik destek
Tarım sektöründeki araştırma-geliştirme yatırımlarının artmasını hedefleyen Tarım Bakanlığı 2008’de, Ar-Ge projesi geliştiren firmalara 4 milyon YTL destek sağlayacak.
Tarım sektöründeki araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının artması için harekete geçen Tarım Bakanlığı, bu yıldan itibaren özel sektöre karşılıkksız destek vermeye başlıyor. 2007 yılı için gelen projelerin niteliğine göre bir bütçe hazırmayı planlayan bakanlık, 2008’de ise 4 milyon YTL destek sağlayacak.
Dünya genelinde tarım sektöründeki özel şirketlerin Ar-Ge’ye önemli yatırımlar yaptığını söyleyen TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye’de ise bu oranın çok düşük olduğunu amaçlarının özel sektörü teşvik etmek olduğunu vurguladı. Desteklerin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyleyen Burak, her yıl yeni bir bütçe oluşturulacağına dikkat çekti. 2007 yılı için kısa bir süre sonra ilana çıkılacağını ifade eden Burak, “Proje ile ilgili ayrıntılar kısa bir süre içinde belli olacak. Bundan sonra her sene başında ilana çıkılacak. Her yıl belli konulara öncelik verilicek” diye konuştu.
Ayrıntılar TAGEM’in web sayfasında
2007 desteklerinden yararlanmak isteyenlerin 19 Kasım’a kadar projeleri ile birlikte TAGEM’e başvuruda bulunmaları gerekiyor. Destekleme için başvuruda bulunan projeler, sekretarya tarafından hazırlanan proje ön değerlendirme formuna uygun olarak değerlendirmeye tabi tutulacak. Ön değerlendirme sonrasında, önceliklere ve proje formuna uyumlu görülen projeler on iki uzmandan oluşan kurula sunulacak. Proje önerileri; bakanlığın ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu acil ve öncelikli konuları kapsaması, bakanlık plan-programlarına uygunluğu ve yürütülebilirliği, sonuçlarının uygulamaya aktarılabilirliği ve sektöre beklenen katkısı, teknoloji geliştirme ve kullanım potansiyeli, projenin yürütüleceği yer, altyapı ve personel olanakları, proje ekibinin bilgi ve deneyimi, katılımcılık, mevcut imkânları kullanma durumu, proje bütçesi ile proje faaliyetlerinin uyumluluğu, süresi bir yılı aşan projelerin gerçekleşme hedeflerinin ve bütçelerinin yıllık bazda belirtilmiş olmalarına göre belirlenecek. Ayrıca araştırma projelerinin orijinal olmasını gerekiyor. Proje başladıktan sonra orijinal olmadığı tespit edilen çalışmalara ödenen destekler geri alındığı gibi proje ekibi 2 yıl süreyle proje desteklerinden men ediliyor.
AB’den kuraklığa 23 başlık var
Bu yılki başvurularda istihdamdan kuraklığı kadar 23 başlığa öncelik veriliyor. Önce çıkan başlıklardan bazıları:
– Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) müzakerelerinde tutum ve politika belirlenmesi
– DTÖ-AB sürecinin ve tam üyeliğin tarımsal ürünler/ürün grupları bazında etkilerinin değerlendirilmesi
– AB mevzuatının öngördüğü mevzuat uyum sürecine yönelik Düzenleyici Etki Analizi çalışmaları
– Kırsal kesimde ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi
– Kadın ve genç çiftçilerin istihdamı
– Tarım istatistiklerin sağlıklı hale getirilebilmesi
– Tarım Sigortası Kanunu uygulamalarının geliştirilmesi açısından, sel, don, dolu, fırtına ve kuraklıkla ilgili risk haritalarının çıkarılması
– Küresel ısınma, kuraklık, çölleşme ile mücadele
– Enerji tarımı
– Hasat sonrası kayıpların giderilmesi
– Tarımsal örgütlenme modellerinin geliştirilmesi
– Tarımsal yayım modellerinin geliştirilebilmesi
– Deniz ve iç sularda su ürünleri stok miktarlarının ve ticari türlerin belirlenmesi
– Av kayıtlarının elektronik ortamda kaydedilerek gerçek zamanlı olarak toplanmasını mümkün kılacak çalışmalar
– Geliştirilen yeni hayvan ırklarının yaygınlaştırılması
– Köy tavukçuluğunun modernleştirilmesi
Kaynak: Referans Gazetesi
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.