1. Anasayfa
  2. Veterinarium
  3. Veteriner Hekim Mesleki
  4. TÜRKİYE'NİN İLK 'VETERİNER KONTROL NOKTASI' SABİHA GÖKÇEN'DE AÇILDI
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #15712

    TÜRKİYE’NİN İLK ‘VETERİNER KONTROL NOKTASI’ SABİHA GÖKÇEN’DE AÇILDI
    Avrupa Birliği (AB) ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa yapımını gerçekleştirdiği Sabiha Gökçen Havaalanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü hizmet binası Bakan Mehdi Eker tarafından hizmete açıldı.

    Açılış töreninde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Veteriner Sınır Kontrol Noktaları’nın Türkiye’nin standart, kalite anlayışı ve gıda güvenliği için önemli olduğunu belirterek, “Türkiye, Avrupa’nın sınır ülkesi olarak kabul edileceğinden, bu kapılar Avrupa Birliği’ne giriş noktaları olacaktır.” dedi. Eker, Türkiye’de ilk kez Veteriner Sınır Kontrol Noktası’nın bir havaalanında açıldığını belirtti.

    Küreselleşme sürecindeki dünyada mal ve diğer ürünlerde olduğu gibi gıda, tarım ve hayvan ürünlerinin de yüksek düzeyde dolaşımda olduğunu kaydeden Bakan Eker, “Bu nedenle ekonomik ve ticaret faaliyetlerinde ülkelerin gıda güvenliği son derece önemlidir.” dedi. Ülkelerin ticari ve ekonomik faaliyetleri artarken sağlık ve gıda güvenliğinin sağlanması için birçok önlemler alındığını ifade eden Eker, “Bu Veteriner Sınır Kontrol Noktası tek kalmayacak. İzmir, Mersin, Hatay, Habur, Ağrı ve Artvin Sarp sınır kapıları olmak üzere 6 tanesini daha ihale noktasına getirdik. Veteriner Sınır Kontrol Noktaları, modern araç ve gereçlerle donatılmış olarak açılacak ve Türkiye’ye hizmet edecek.” dedi.

    Bu Veteriner Sınır Kontrol Noktaları’nın Türkiye’nin standart kalite anlayışı ve gıda güvenliği için önemli olduğunu vurgulayan Eker, şunları söyledi: “Ayrıca Türkiye, Avrupa’nın sınır ülkesi olarak kabul edileceğinden, bu kapılar Avrupa Birliği’ne giriş noktaları olacaktır. Bu sınır kontrol noktalarının gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin veteriner kontrolü alanındaki kurumsal yapısını güçlendirmek için AB ile yaptığımız anlaşma sonucundadır. Bu nedenle AB’den de çok önemli destek aldık. Kuruluşta harcanan 1,6 milyon Euro’nun 1,2 milyon Euro’luk kısmı mali işbirliğiyle sağlanan fonlardan karşılandı.” Maliyetin diğer kısmının da 6132 sayılı Atçılık Kanunu çerçevesinde elde edilen fonlarla oluşturulduğunu anlatan Eker, “Atçılık sadece atçılık alanında değil, tüm gıda güvenliğine katkı sağlamaktadır.” dedi.

    Veteriner Sınır Kontrol Noktası’nda canlı hayvan, belge ve kimlik kontrolü ile laboratuvar incelemelerinin yapılacağını ifade eden Eker, “Bunun Türkiye için önemli bir aşama olduğunu düşünüyorum. Kısa süre içinde bu noktaların sayısını 7’ye çıkaracağız. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde bu tür faaliyetlerini artırma ve hizmeti yüksek kalitede sunma hedefi vardır.” şeklinde konuştu. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ise 2001 yılında açılan Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’nın ilk yıllarda beklenen kapasiteye ulaşamadığını; ancak 2004 yılından itibaren İstanbul ve Türkiye’nin önemli bir alanı olduğunu söyledi. Daha sonra, Bakan Mehdi Eker kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi ve binayı gezerek bilgi aldı.

    Türkiye’de bir ilk

    Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, Veteriner Sınır Kontrol Noktası ile Türkiye’nin gıda ürünlerinde AB kriterlerine uygun olarak geçiş sağlayacak ilk sınır kapısı oldu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Tarım Bakanlığı’na tahsis edilen 12 dönüm alan üzerine kurulan ve 3.500 metrekare kapalı alanı bulunan tesiste gıda, hayvansal ürün ve canlı hayvanların AB normlarına göre denetimi yapılarak ihracat ve ithalatı gerçekleştirilecek. Veteriner Sınır Kontrol Noktası’nda denetimden geçirilerek onaylanan ürünler, AB üyesi ülkelere daha güvenli ve sağlıklı biçimde giriş yapabilecek.

    Tesisin kendisi de Avrupa Birliği normlarına göre belirli aralıklarla denetlenecek. Güvenlik ve hijyen koşullarının üst düzeyde ele alındığı tesisin su, elektrik, kanalizasyon ve arıtma altyapısı Sabiha Gökçen Havaalanı’na entegre olarak çalışacak. Tesiste gıda ve hayvansal ürünlerin kontrolü belge, kimlik ve fiziki kontrol olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilecek. Belge ve kimlik kontrolleri kapsamında ürünün çıkış ülkesi, üretildiği kuruluş, geçirdiği üretim evrelerini belgeleyen kimlik bilgileri, taşıdığı standartları gösteren sertifika ve garantiler, mühür ve etiketler, ağırlık, hacim ve paketleme biçimi değerlendirilecek. Fiziki kontroller ise AB mevzuatına göre aşamalı olarak koku, renk, tat, kesme, dondurma ve pişirme ile laboratuvar koşullarında yapılacak kapsamlı tetkikleri içeriyor.

    #42431
    tier-arzt
    Üye

    hayırlara vesile olsun….:bravo:

    #42438
    dilara
    Üye

    [size=x-small]bir gün gidip ziyaret ederim artık:icon6::laugh:merak ettim:happy:[/size]

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.