1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Tanışma Forumu
  4. üniversiteyle İlgili Gerekli Bilgiler
  • Bu konu 2 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 16 yıl önce ImraHor tarafından güncellenmiştir.
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #1729

    üniversiteyle Ilgili Gerekli Bilgiler

    ÜNİVERSİTEYLE İLGİLİ GEREKLİ BİLGİLER

    LİSANS NEDİR?
    Lisans,Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık (4yıl)proğramı kapsayan bir yüksek öğretimdir.Lisans düzeyinde Örgün ,Açık ve dışarıdan (Ekstern)eğitim verilmektedir.

    ÖN LİSANS NEDİR?
    Ön lisans Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan ,yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yüksek öğretimdir.

    ÖRGÜN EĞİTİM NEDİR?
    Öğrencilerin eğitim öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları bir eğitim-öğretim türüdür.
    EKSTERN EĞİTİM NEDİR?
    Yükseköğretimin belirli dallarında devam zorunluluğu olmaksızın saadece yarıyıl içi ve sonu sınavlarına katılarak sürdürülen bir eğitim türüdür.Bu eğitimi izleyen öğrenciler ,ortak zorunlu dersler ile gerekli görülen bazı dersleri ,ilgili Yükseköğretim Kurumları’nca düzenlenen mesai saatleri dışındaki uygun saatlerde alırlar.

    YATAY GEÇİŞ NEDİR? NASIL OLUR?
    Yükseköğretim Kurumları arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde yatay geçiş esaslarına ilişkin yönetmelik hükümleri uyarınca ,üniversitelerin bir fakülte veya bölümünden başka bir üniversitenin fakülte veya bölümüne aşağıdaki şartlarla geçiş yapmak mümkündür.

    ARANAN NİTELİKLER
    1.Yatay geçişler ancak eşdeğer eğitim proğramları uygulanan Yükseköğretim Kurumları arasında yapılır.
    2.Ancak herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda kayıtlı öğrencilerin yatay geçişleri yapılabilir.
    3.Yükseköğretim Kurumlarının ilk sınıfına (ayrıca yalnız Tıp Fakülteleri’nin son sınıfına)yatay geçiş yapılamaz.
    4.Merkezi Açık Yükseköğretim ve dışarıdan(ekstern)Yükseköğretimden geçiş yapılamaz.
    5.Ara sınıflara geçiş için :Öğrencinin ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması ,geçeceği sınıftan önceki öğretim süresince sağladığı not ortalamasının(gireceği sınıfa geçiş notu dahil ) net yüzde 70 olması şarttır.
    6.İkinci Öğretimden Örgün Öğretim’e yatay geçiş yapılamaz.

    GEREKLİ BELGELER
    1.Not Belgesi(Transcript),
    2.ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi’nin tasdikli örneği
    3.Başvuru dilekçesi.
    4.Birden fazla eğitim programı için başvuran adayların ,her program için ayrı dilekçe yazmaları ve her dilekçeye not belgesi eklemeleri şarttır.
    İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR?
    İkinci Öğretim ,normal Örgün Öğretim’in bitimini takiben yapılan Örgün Öğretim tarzına denir.İkinci Öğretim ,öğretim süreleri,Önlisans ,lisans düzeyinde sürdürülecek öğretimin esasları ,devam,ara sınav sayısı,bunların başarı notuna katkısı ,uygulama ve bütünleme şartları,eğitim-öğretimle ilgili diğer konularda normal Örgün Öğretimden hiçbir farklılık taşımaz. İkinci Öğretimde öğrenim gören öğrenciler, İkinci Ögretim programlarından normal öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar.Fakat normal Örgün Öğretimden İkinci Öğretime yatay geçiş yapılabilir. İkinci Öğretim programları ücretlidir.Yüksek Öğretim dallarının nitelik ve sürelerine göre öğrenci maliyetleri de göz önüne alınarak yıllık ücretler Bakanlar Kurulun’ca saptanır.Öğrenim ücretleri peşin ödenebildiği gibi ,iki taksitle de ödenebilmektedir.

    #62596
    eren
    Üye

    okul zordur

    #62655
    ImraHor
    Üye

    ama bazen zevklidir:)öğrencilik en güzel meslektir

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.