- Bu konu 67 yanıt içerir, 37 izleyen vardır ve en son 14 yıl önce cefrinnn tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
18 Ağustos 2008: 11:51 #18221Murat KUTAYÜye
SEVGILI MESLEKTAŞLARIMIZ…
ÖNCELİKLE VETERİNERHEKİMİZ.COM YÖNETİMİ OLARAK KAZANDIĞINIZ VETERİNER FAKÜLTELERİ HEPİNİZE HAYIRLI OLSUN..
ÖNCELİKLE KAZANDIĞINIZ BÖLÜMÜN DEĞERİNİ ANLATMAK İÇİN KÜÇÜK BİR YAZI YAZMAYI UYGUN GÖRDÜK..
VETERİNER HEKİM NE DEMEKTİR :
VETERİNER YABANCI DİLLERDEN VETERİNARY KELİMESİNİN TÜRKÇELEŞTİRİLMESİYLE DİLİMİZE KAZANDIRILMIŞ BİR KELİMEDİR.. YABANCI DİLLERDEKİ ANLAMI HAYVAN HEKİMİ OLMAKLA BERABER TÜRKÇEMİZE KAZANDIRILIRKEN HAYVAN OLARAK DÜZENLENMİŞ VE MESLEĞİMİZ VETERİNER HEKİM (HAYVAN HEKİMİ) VE YA VETERİNER HEKİMİ OLARAK YERİNİ ALMIŞTIR…
ÖZELLİKLE YENİ BAŞLADIĞINIZDA SİZLERE BAYTAR DİYE TAKILANLAR YADA ALAYCI GÖZLE BAKANLAR DA OLABİLECEKTİR..
BU KELİME İSE FARSCADAN DİLİMİZE GEÇMİŞ BİR KELİME OLMAKLA BERABER:
BAY=BEY
TAR=AHIR
BAYTAR=AHIR BEYİ ŞEKLİNDE BİR ANLAMI OLAN GAYETTE HOŞ BİR KELİMEDİR..BU NEDENLE BAYTAR DENMESİNE FAZLA ALDIRMAMANIZ TAVSİYEMİZDİR..OKULUMUZ GAYET ZOR OLMAKLA BERABER ÜNİVERSİTEYE GİTTİĞİNİZDE GÖRECEKSİNİZKİ ÖĞRENCİLER ARASINDA EN FAZLA DERS ÇALIŞAN EKİP İÇİNDE OLACAKSINIZ..
BU SİZİ BAZEN YILDIRSA DA MESLEĞİNİZİN DEĞERİNİ KAVRADIĞINIZDA DAHA ÇOK ÇALIŞMAK ARTIK KANINIZA İŞLEYECEKTİR..MESLEĞİMİZ GEREĞİ HİTAP EDECEĞİMİZ DÜNYA ; CANLI HAYVANLAR VE ONLARIN SAĞLIĞIDIR…BİR İNSANIN DOKTORA GİTTİĞİNDE ŞURAM AĞRIYOR DOKTOR BEY DEDİĞİNDE UYGULAYACAĞI MUAYENE VE TEDAVİYİ GÖZ ÖNÜNE ALDIĞIMIZDA ,SİZE BİR HASTA KUŞ GELDİĞİNDE ONU NASIL MUAYENE EDİP TEDAVİ ETMEMİZİN ŞUURUNA VARDIĞIMIZDA ,,MESLEĞİMİZİN ULVİYETİ DAHA DA KOLAY ANLAŞILIR..
MESLEĞİMİZ SADECE KİTAPLARDAN OLUŞAN DAR KALIPLI BİR MESLEK DEĞİLDİR..SÜREKLİ KENDİNİ YENİLEYEN BİR MESLEKTİR.. BU NEDENLE SİZLERİNDE SÜREKLİ KENDİNİZİ YENİLEMENİZ VE GÜNCEL GELİŞMELERİ TAKİP ETMENİZ GEREKMEKTEDİR..BU SAYEDE AYAKTA KALABİLİR VE TERCİH EDİLEN BİR VETERİNER HEKİM OLABİLİRSİNİZ..
SÖZLERİMİZ E İSMET İNÖNÜ ÜNÜ BİR SÖZÜYLE SON VERİYORUZ..
“”Denilebilir ki; tıp hekimliği veterinerin yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir””. İsmet İnönü
HEPİNİZE TEKRARDAN HAYIRLI OLMASI DİLEĞİYLE..
HER TÜRLÜ SORULARINIZA ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIZ…
HEPİNİZE SAYGILAR…
18 Ağustos 2008: 18:51 #50471Mahmut BABURÜyeBİR VETERİNER HEKİMİN İŞ ALANLARI NELERDİR_?_
1-klinik açabilir
2-dewlet dairelerinde (belediye tarım kredi tarım bakanlığı gib)çalışabilir
3-tavuk çiftlikleri
4-büyükbaş çiftlikleri
5-at bakıcılığı hipodromlarda
6-et muayenesi bir veteriner 5 kuruma kadar et muayene kontrolünde çalışabilior
7-dericilik sanayi
8-arıcılık
9-balık tesisleri–su ürünleri
10-ilaç sanayi
11-akademik kariyer
BU KADAR İMKANI OLAN BAŞKA MESLEK BİLMİORUM EN ŞAHSEN18 Ağustos 2008: 21:06 #50481Yeni veteriner hekim adayı arkadaşlarımıza başarılar diler,yurdumuza yararlı birer hekim olmalarını temenni ederim…
19 Ağustos 2008: 08:00 #50494ImraHorÜyebilgilendirme için teşekkürler…okulu bitirdikten sonra üniversitede kalma imkanı var mı?peki kalınıyorsa ne iş yapıyor?ayrıca erasmusla yurt dışına gitmenin ne gibi faydaları olur?şimdiden teşekkürler…
19 Ağustos 2008: 08:23 #50498Okulu bitirdikten sonra üniversite de kalma imkanı var.İstersen yüksek lisans istersen doktora yapabilirsin.Kadro alırsan okulda da kalabilirsin.
Yüksek lisans şartları olarak okul ortalamanın normal olması,ALES puanının 55 ve üzeri olması ve bazı anabilimdalı hocalarının isteğine bağlı olarak ÜDS sınavından da 50 civarı puan alınması gerekiyor.Son söylediğim her kürsüde gerekli değil.
Doktora şartları ise;okul ortalaması 70,ÜDS en az 50 (doçentlik için 65),ALES puanının ise 70 ve üzeri olması gerekiyor.
Yüksek lisans ve doktora yaparken eğer kadro bulabilirsen okulda kalabilirsin.Bu programları bitirdikten sonra da kadro bulup hoca olabilirsin.Bu biraz danışman hocalarına ve ana bilim dalındaki hocaların aktifliğine bakıyor.
Bunun dışında üniversitede kalma işi şu şekilde olabiliyor;KPSS’den aldığın puanla üniversitede veteriner hekim olarak çalışabilirsin.Sağlık Bilimleri’ne bağlı olan bazı yerlerde çalışılabiliyor.
Erasmus ile yurt dışına gitmenin faydaları ülkemizde gerekenden çok fazla.Üniversite hocaları yurtdışında eğitim gören öğrencilere daha farklı gözde bakıyorlar ve akademisyenlik yolunu seçmiş gibi görüyorlar.Yani Erasmus programı öğrenci değişimiyle yurtdışına giden bir öğrenci öğrenimini tamamlayıp Türkiye’ye döndüğünde ve okuduğu fakülteye gittiğinde akademisyen olma şansı çok yüksek oluyor.Bunun dışında dil eğitimi alındığından yabancı dil gelişir,gördüğü konular çeşitlenir,yurt dışında kalırsan maaşın da iyi olur araştırma yapma imkanında fazla olur.Ülkemizde araştırmalara gereken önem verilmiyor.
Aklınıza gelen her türlü soruyu sorabilirsiniz.Mesleki etik doğrultusunda bunları değerlendirerek uygun olanları cevaplamaya çalışırız.Sağlıcakla kalın…
19 Ağustos 2008: 08:33 #50503ImraHorÜyeçok teşekkür ediyorum bilgilendirmen için
19 Ağustos 2008: 08:41 #50504dilaraÜyebenim tek isteğim yüksek lisans veya doktoradan sonra okulda kalmak,daha sonra da hoca olmak..:flowers:
paylaşım için teşekkürler..
19 Ağustos 2008: 08:44 #50505Mahmut BABURÜyebilmiyorum diğer fakültelerde nasıl ama bizim fakültede yüksek lisans yapmaya gerek kalmıor zaten 5 yıl okuduğumuz için ortalama ve ales sonuçlarına göre öğrenciler direk doktoradan başlıorlarbizim fakültede yüksek lisansı biyoloji,sağlık memurluğu ve hemşirelik mezunları yapıor
19 Ağustos 2008: 11:19 #50537Murat KUTAYÜyeVETERİNER HEKİM KİMDİR:
işler iyi gittiğinde ve hayvan iyileştiğinde “sağol süpermen yine gel”
hayvan öldüğünde ise, “hayvanımı öldürdü” muamelesine maruz kalandır.oysaki modern tıbbın bütün imkanlarını kullanan çok donanımlı hastanelerde de insanlar ölmektedirler.
yani her canlı doğar büyür ve ölür. ama hekim o an bir katil muamelesi görmekten kurtulamazhasılı zor işlerin adamıdır veteriner hekimler
insan hekimliğinde senelerce okuyup bir göz hastalıkları uzmanı olunduğu düşünülürse durum daha da iyi anlaşılacaktır.
çünkü veteriner hekimler, beş yıl içinde bütün evcil hayvanların bütün organlarının hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmaya zorlanmaktadırlar.
veteriner hekim doğum uzmanıdır, dahiliye mütehassısıdır, cerrahtır, ortopedisttir…üstelik hayvana “nereniz ağrıyor” deme şansı da yoktur.
hayvanın neresinin ağrıdığını kendi bulmak zorundadır.
bu esnada ısırılır, tırmalanır, tekmelenir…
teşhis imkanları kısıtlıdır. bu yüzden tecrübe çok önemlidir.ben bir veteriner hekimim ve mesleğimle gurur duyuyorum.
çünkü yer yüzünde aynı anda hem insanlara hem de hayvanlara faydalı olunabilecek yegane meslektir bu.ve bizler mesleğimizin bütün zorluklarına ve bize yönelik önyargılara rağmen işlerimizi iyi yapmaya çalışan insanlarız.
ve emin olun biz bir köpeğe, bazı doktorların size verdiklerinden çok daha fazla önem veririz.her meslek dalında art niyetli ve kalitesiz insanlar bulmak mümkündür. bu örnekler koskoca bir camiaya mal edilemez.
zaten bizim sizlerden bir teşekkür beklediğimiz falan da yoktur.
karabaş, tekir ve sarıkız bizi gayet iyi tanırlar.
onların kendi dillerince anlattıkları minnettarlıkları ve sevgi dilleri bize yeter…(itü sözlük)19 Ağustos 2008: 11:21 #50538Murat KUTAYÜyeVETERİNER HEKİM KİMDİR:
efenim bu insanları ben şu şekilde tanıdım. bir muhabbet kuşumuz vardı. işte çocuğuz tabi anne alalım nolur? yalvarmalarıma karşılık bebek bi muhabbet kuşu alınmışlığı oldu ama kuşa bi isim bile koymadık neyse bu hayvan 7 yıl kadar yaşadı sonra ben evde yokken hastalanmış mı bir şey olmuş.. annem bu hayvanı aldı götürdü veterinere, veteriner abim de ilaç vermiş, bir şeyler yapmış ama en sonunda demiş; kurtulması mucize olur, karnında ur var zaten çok yaşlı vs.
benim anne salya sümük eve dönmüş tabi. o zamana kadar kimse kuşa ilgi göstermiyordu. bir anda herkes ondan mucize bekler oldu..
1 hafta sonra ise veteriner telefon açtı anneye. kuşunuz bi mucizeyi gerçekleştirdi, tıp aleminde bir devrim yarattı.. sevinç gözyaşları döküyormuş şerefsizim.. böyle de mübarek bi insandır bu kişiler işte..
herneyse şimdi kuş bey hala yaşıyor.. ve geçen günlerde su kaplumağasını götürdüm bu abime.. adam insan yerine koydu küçücük rıza’yı. vitamin, antibiyotik bir şeyler verdi yine ayaklandırdı hayvancağızı..
saygım büyük bu insanlara, seviyorum sizi veteriner hekimler..(İTÜ SÖZLÜK)
20 Ağustos 2008: 11:29 #50629ImraHorÜyebu siteye üye olduktan sonra bu işi her geçen gün daha çok sevmeye başladım…
28 Ağustos 2008: 10:01 #51306mischiefÜyeverdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim
28 Ağustos 2008: 18:07 #51377Baytar NazÜyebilgilendirdiğiniz için çok tşk. ederim
2 Eylül 2008: 08:55 #51826dilaraÜyeVeteriner fakülteleri, evcil hayvan nesillerinin iyileştirilmesi, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, hayvansal besinlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü konularında eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma yapmaktadır. Mezunlar İl Veteriner Müdürlükleri hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında, veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri ile bölge labaratuvarlarında çalışabilirler. Uzmanlık alanlarına göre, Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli enstitü ve labaratuvarlarda ilaç firmalarında çiftliklerde, gıda sanayi sektöründe, halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler.
Programın Amacı: Veteriner hekimlik programının amacı, evcil, küçük ve büyükbaş ile kümes hayvanlarının ırklarının ıslahı, üretimi, yetiştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, hayvan sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin (su ürünleri dahil), insan sağlığına uygunluğunun kontrolü, hayvansal ürünlerde kirlenme ve çevre kirliliği konularında eğitim-öğretim ve uygulama yapmaktır.Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Veteriner hekimlik programında eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk yılında fizik, kimya, zooloji, botanik gibi dersler okutulur; ikinci yılında anatomi, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, biyokimya gibi alanlarda teorik ve pratik bilgiler verilir. Temel bilimler derslerini almış öğrencilere 3. ve 4. sınıflarda iç hastalıkları, cerrahi, farmakoloji, parazitoloji, bakteriyoloji, hayvan besleme, hayvan yetiştiriciliği, hayvan ırkları, bunların bakım metotları, hastalıkları ve yapağı, tiftik, deri gibi hayvan ürünlerinin üretimi, patoloji vb. alanlarda gerekli teorik dersler verilmekte, laboratuvar ve kliniklerde uygulamalar yaptırılmaktadır. Son sınıfa geçen öğrenciler ise et ve süt gibi hayvansal ürünlerin muayene ve teknolojisi, hayvanların suni ve tabii metotlarla çoğaltılması, dahiliye, cerrahi, doğum gibi hekimlik yönü ağır olan konuları kapsayan dersler alırlar ve kliniklerde hasta hayvan üzerinde uygulama yaparlar.
Gereken Nitelikler: Veterinerlik hekimlik alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin üstün bir akademik yeteneğe sahip, biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan bir kimse olması gerekir. Ayrıca, kişinin sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması, düşüncelerini başkalarına aktarma(ikna) gücüne sahip bulunması da beklenir. Veteriner hekimlik, hizmetin ağırlığı nedeni ile daha çok erkeklere açık bir meslek görünüyorsa da son zamanlarda kız öğrenciler de veteriner fakültelerini tercih etmektedirler.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Veteriner hekimlik programı mezunlarına “Veteriner Hekim” ünvanı verilir. Veteriner hekimlerin bulundukları yörenin Veteriner Hekimleri Odasına kayıt olmaları yasal bir zorunluluktur. Bir veteriner hekimin yaptığı işler şöyle sıralanabilir:
a) Hayvan neslinin iyileştirilmesi: Yurdun çeşitli bölgelerinin iklim, tarımsal yapı ve pazarlama koşullarına uygun hayvan tür ve ırklarının saptanması, mevcut olanların iyileştirilmesi, verimlerini artırıcı yöntemlerin uygulanması.
b) Hayvan hastalıklarının tedavisi: Hayvan hastalıkları ile savaşmak için gerekli aşı, serum ve diğer biyolojik ve kimyasal maddelerin hazırlanması ve uygulanması.
c) Besin kontrolü ve koruyucu hekimlik: Hayvansal besinlerin sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesinin sağlanması; halkı, hayvansal besinlerle yayılabilecek hastalıklardan korumak için besinlerin kalite yönünden denetiminin yapılması, besinlerin sağlıklı biçimde hazırlanması, korunması, taşınması ve pazarlanmasında sağlık koşullarına uyulup uyulmadığının denetlenmesi.
d) Eğitim-Öğretim: Hayvanların bakım ve beslenmesi, sağlıklarının korunması, hayvan nesillerinin geliştirilmesi, hayvan ürünlerinin değerlendirilmesi konularında hayvan yetiştiricilerini aydınlatmak amacı ile yıllık eğitim ve öğretim programlarının düzenlenmesi, yayınların yapılması.
e) Araştırma: Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının önlenmesi için aşı, serum vb. ilaçlar üzerinde araştırmalar yapılması. Veteriner hekimlik, hizmeti ağır olan bir meslektir. Veteriner hekimler günlük normal çalışma süresinden fazla çalışırlar. Günün her saatinde görevli oldukları gibi resmi tatillerde bile görev yaparlar. Salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde veteriner hekim sık sık köylere gitmek zorundadır. Mevcut kanunlara göre her veteriner hekim mezun olunca bir klinik açabilir. Bu özel işinde de hayvan sahibinin her başvurusuna cevap vermek durumundadır. Bütün bu güçlüklerin yanında veteriner hekim bir canlının acısını dindirmenin hazzını da duyar.
Çalışma Alanları: Veteriner hekimlik programı mezunları ve uzman veteriner hekimler; Tarım, Orman, ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün merkez, il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Proje Uygulama ile Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünde; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü merkez ve hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında; veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri bölge labotuvarlarında; Et ve Balık Kurumu, özel sektör et kombinaları, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik A.Ş., Yem Sanayi vb. KİT’lerde sağlık kontrol (teknolojik ve hijyenik), kalite kontrol, üretim, işletme ve yönetiminde; Sağlık Bakanlığına bağlı enstitü ve halk sağlığı laboratuvarlarında; belediyelerde, Atom Enerjisi, TÜBİTAK araştırma laboratuvarlarında; Milli Prodüktivite Merkezi, Devlet Planlama Teşkilatında; ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde, ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde; halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilmektedir. İnsan sağlığının korunması açısından hayvansal ürünlerin önemi büyüktür. Artan nüfusu beslemek için ülkemizde hayvancılığın daha modern ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenle veteriner hekimlere gereksinme duyulmaktadır. Ülkemizde halen büyük bir veteriner hekim açığı bulunmaktadır.
2 Eylül 2008: 11:29 #51853tayleriaÜyeRE: VETERİNER HEKİM OLMAK
BİR VETERİNER HEKİMİN İŞ ALANLARI NELERDİR_?_
1-klinik açabilir
2-dewlet dairelerinde (belediye tarım kredi tarım bakanlığı gib)çalışabilir
3-tavuk çiftlikleri
4-büyükbaş çiftlikleri
5-at bakıcılığı hipodromlarda
6-et muayenesi bir veteriner 5 kuruma kadar et muayene kontrolünde çalışabilior
7-dericilik sanayi
8-arıcılık
9-balık tesisleri–su ürünleri
10-ilaç sanayi
11-akademik kariyer
BU KADAR İMKANI OLAN BAŞKA MESLEK BİLMİORUM EN ŞAHSEN
demıs arkadasım bı kac tanede ben eklıyım arkadaslar
12 fakultenızde kalıp ogretım gorevlısı olabılırsınız
13 mezun oldugunuzda yuksek lısans mezunu oldugunuz ıcın ozel fabrıkalarda eger dılınızde varsa cok rahat mudurluge gelebılırsınız
14 mumessılllık (ılac sektorunde tanıtım elemanı demek) olabılırsınız
15 devlet desteklı cıftlık acıp ısletebılırsınız -
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.