- Bu konu 10 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 14 yıl 12 ay önce bear tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
21 Eylül 2008: 19:52 #18932archangeLusKatılımcı
Baya bir araştırmama rağmen İstanbul’da Veteriner Sağlık Meslek lisesi olarak bir tane okul bulabildim oda Selimiye Veteriner Sağlık Meslek Lisesi ama okulun ne bir web sitesi var ne bir telefonu var nede bir adresi bunun dışında da başka okul bulamadım okulada ulaşamıyorum selimiye’yide hiç bilmiyorum ben istanbulun öbür yakasında oturuyorum. bu yüzden okula sormak istediklerimizi size sorucam.
1. Veteriner Sağlık Meslek Lisesini bitirince veteriner hekim mi olunuyor yoksa alt bölümler falan mı var okulda (örn. atıyorum hayvan eğitmenliği)
2. Ünv. ye 2 senelik geçiş tüm meslek liselerinde var ama veterinerlikle ilgili 2 senelik nasıl bir bölüm vardır yada yokmudur?
3. Düz liseden öss de veterinerlik seçmek için ea mı olmam lazım yoksa sayısal mı?
4. Eğer veteriner hekim olunuyorsa diyelimki okulu bitirdikden sonra tekrar össye girdim ve 4 senelik hekimlik okuyayım dedim bu sefer puan eklenir mi yoksa bölüm dışımı sayılır? (yani elektronik okuyan birnin mühendislik okumaya kalkınca puan kesilmesi gibi bir durum olurmu ?)
21 Eylül 2008: 20:02 #53915Murat KUTAYÜyeVeteriner Sağlık Teknisyeni
ilköğretimin 8. sınıf bitiminde Türkiye genelinde yapılan sınav ile öğrenci kabül eden Veteriner Sağlık Meslek Lisesinden 4 yıllık temel eğitimle mezun olanlar bu unvanı alırlar. Okullarda Anatomi,Parazitoloji,Doğum Bilgisi,İç Hastalıklar,Dış Hastalıklar,Mikrobiyoloji,Gıda Teknolojisi,Fizyoloji,Sun’i Tohumlama,Histoloji,Salgın Hastalıklar,Zootekni derslerini ve değişik kültür dersleri alırlar.Bu okullardan mezun olanlar çoğunlukla Tarım ve Köyişleri Bakanlığında sağlık personeli olarak hayvan sağlığı görevini üstlenirler.Özel Kuruluşlarda,Hayvan Hastanelerinde ve Veteriner Kliniklerinde de çalışırlar.Hayvan sağlık memuru ve suni tohumlama teknisyeni olarakta anılırlar..Ülkemizde 4 adet veteriner sağlık meslek lisesi mevcuttur.Samsun ve İstanbul başta olmak üzere Konya ve Van’da da bu okullardan vardır..Bu liseler daha önceleri T.K.İ bakanlığına bağlıydı,2005 yılında M.E.B’e bağlanmıştır.Okulun adı değiştirilip Tarım Meslek Lisesi olmasına rağmen halen günümüzde Veteriner Sağlık Meslek Lisesi olarak anılmaktadır.
Veteriner Sağlık Teknikeri
Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık önlisans programlarından (Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans,Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği,Kanatlı Sağlığı ve Yetiştiriciliği,Sığır Besiciliği,Besicilik gibi) iki yıllık önlisans eğitimini tamamlayanlar bu unvanı alırlar.Temel Bilgi Teknolojileri,Tıbbi Biyoloji ve Genetik,Suni Tohumlama,Hayvan Fizyolojisi,Genel Mikrobiyoloji ve İmmünoloji,Hayvancılık Bilgisi,Çevre Sağlığı,Hayvansal Ürünler Teknolojisi,Genel Hayvan Hastalıkları,Laboratuvar Teknikleri gibi derslerde eğitim alanlar.Aynen Veteriner Sağlık Teknisyeni gibi Hayvan Hastanelerinde,Veteriner Klinik ve Polikliniklerinde,Gıda İşyerlerinde,Besi Çiftliklerinde hayvan sağlığı ile ilgili görevlerde çalışabilecekleri gibi kendi özel Hayvan Sağlığı Kabinlerini açarak hayvan sağlığına yönelik serbest hizmet verebilirlerVeteriner hekim
Veteriner Fakültesi, Türkiye’de ilk defa 1889 tarihinde yüksek okul olarak Halkalı’da kurulmuştur. Öğretim süresi 4 yıldı. Önceleri ilk iki yılı sivil tıbbiye talebeleriyle son iki yılı ise Halkalı’da yatılı olarak geçiren veteriner talebeleri daha sonra Kadırga’da bir konak satın alınarak bir araya toplanmışlardır. Burası da kafi gelmeyince Tunuslu Hayreddin Paşanın Sultanahmed’deki konağında Mülkiye Baytar Mektebi alisi olarak 1921’e kadar öğretim yapılmıştır. Okul 1921’de yanınca, Selimiye’deki Askeri Baytar Mektebine taşındı ve Yüksek Baytar Mektebi adını aldı. 1933’te burası da kapatıldı. Cumhuriyetin 10. yıldönümü günü Veteriner Fakültesi adıyla Ankara’da öğretime başladı. 1939’da öğretim süresi 5 yıla çıkarıldı. 7 Temmuz 1948’de Ankara Üniversitesine bağlandı.
5 yıllık üniversite eğitimi ile Veteriner Hekimliği temel bilimleri bölümü, Hastalıklar ve Klinikler Bilimler Bölümü, Zootekni ve Hayvan besleme bölümleri bulunur.
Veteriner Hekimliği temel bilimleri bölümünde
Anatomi, Histoloji, Embriyoloji, Fizyoloji, Biyokimya dersleri.
Hastalıklar ve Klinikler Bilimler Bölümünde
Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Farmakoloji ve Toksikoloji, İç Hastalıklar, Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, Döllenme ve Suni Tohumlama, Besin Hijyeni ve Teknolojisi dersleri.
Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümünde
Zootekni, Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları dersleri okutulur.
Mezun olanlar Veteriner Hekim unvanı ile resmi ve özel kuruluşlarda ya da kliniklerde çalışabilirler.Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak gerekmektedir.
SAYGILAR….
21 Eylül 2008: 20:13 #53916archangeLusKatılımcıÖncelikle çok teşekkür ederim bu kadar hızlı ve detaylı bir cevap geldiği için şimdi anladığım kadarıyla Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknikeri sıralama bu şekilde sanırsam ve hepside bir hekim gibi klinik açıp hizmet verebiliyor?
21 Eylül 2008: 20:20 #53917Murat KUTAYÜyeVeteriner sağlık teknisyenleri ve Teknikerleri ; Veteriner Hekim kontolünde görev yaparlar…
Sağlık teknisyenleri aşı,küpe , enjeksiyon gibi uygulamaları bir veteriner hekimin kontrolü dahilinde yapabilirler…kendi başlarına bir uygulama yapamazlar..yani sizin anlıycağınız hastanedeki hemşirelere benzetebiliriz…
Sağlık teknikerleri ise teknisyenlerden farklı olarak belli konularda daha uzmanlaşmıştırlar.laborant,besicilik gibi…bunlarda bir veteriner hekimin kontrolünde çalışırlar…
Klinik açma ve hayvan muayenesi gibi yetkileri yoktur..sadece sağlık kabini açıp,rutin kan alma,enjeksiyon gibi görevleri yapabilirler…
SAYGILAR…
21 Eylül 2008: 20:58 #53921archangeLusKatılımcıçok teşekkürler
23 Eylül 2008: 07:59 #54028dilaraÜyeVETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ
TANIM
Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hayvan ıslah çalışmalarında, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde veteriner hekim nezaretinde koruyucu sağlık hizmeti veren kişidir.
GÖREVLER
– Bağlı bulunduğu bölgelerde veteriner hekim kontrolünde hastalık taramaları yapar,
– Hayvanlara koruyucu aşılar yapar (şap, şarbon, kuduz gibi),
– Hastalık çıkan yerlerde sağlık tedbirleri alır,
– Hasta hayvanların ayrılmasını ve buna ilişkin bürokratik işlemleri yürütür,
– Hayvan ıslahında (tabi ve yapay tohumlamada) görev alır.KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
– Enjektör, termometre, aşılar, dezenfektanlar, pamuk, alkol, tohumlama tankı, vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Veteriner sağlık teknisyeni olmak isteyenlerin;
– Biyoloji ve kimyaya ilgi duyan,
– Hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan,
– Görme, işitme duyuları ile el ve ayakları sağlam,
– Sabırlı ve düzenli,
– Sorumluluk sahibi
kimseler olmaları gerekir.ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek mensupları, daha çok açık havada, hayvancılık işletmelerinde, et süt üretim işletmelerinde, ahırlarda çiftliklerde, kirli, ıslak, gübre kokulu ve tozlu ortamlarda çalışırlar. Hayvan sahipleri ve veteriner hekimle iletişimde bulunurlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Eğitimini tamamlayanlar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde çalışmaya başlarlar. Meslek mensupları, hayvan yetiştirilen bütün işletmelerde, ilaç, aşı, serum ve tıbbi ürün üretim sektöründe, hayvansal ürün üretim işletmelerinde, özel veteriner kliniklerinde ve hayvan hastanelerinde, süs hayvanı satış yerlerinde, mahalli idarelerin çevre sağlığı ve çevre koruma birimlerinde, çiftliklerde çalışma olanağına sahip olmakla birlikte, özel çiftliklerden pek fazla teknisyen talebi olmamaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı aşağıdaki Anadolu Tarım Meslek Liseleri ve Tarım meslek liselerinin “Veteriner Sağlık” bölümünde verilmektedir.
– İstanbul Selimiye Tarım Meslek Lisesi,
– Samsun Tarım Meslek Lisesi,
– Erzincan Tarım Meslek Lisesi,
– Gaziantep Nizip Tarım Meslek Lisesi,
– Isparta Şarkikarağaç Tarım Meslek Lisesi,
– Konya Tarım Meslek Lisesi.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Tarım Meslek Liselerine başvuru şartları:
İlköğretim okulu mezunu öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na katılıp, bu sınavda başarılı olmaları ile aşağıdaki şartlara sahip öğrenciler mesleğin eğitimine başlayabilirler.
1. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak.
2. Kamu haklarından mahrum olmamak.
3. İlköğretim okulu son sınıfta olmak, öğrenimine ara vermemiş olmak, (Kesin kayıt için ilköğretim okulundan mezun olmak
4. Öğrenime başlayacağı tarihte 17 yaşından büyük olmamak,
5. Sağlığının, tarım ve laboratuar hizmetlerinde çalışmaya elverişli olduğunu gösterir rapor almak,EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıl olup, 2. sınıfın sonunda 1 ay okulda staj yapılmaktadır.
Eğitim süresince; genel kültür dersleri yanında, salgın hastalık, dış hastalıkları-iç hastalıkları, zooteknik, parazitoloji, doğum, mikrobiyoloji, fizyoloji, anatomi gibi meslek dersleri verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
– İdari kadrolara yükselebilirler,
– Veteriner Sağlık Meslek liselerinin; Hayvan Sağlığı ve Veteriner Sağlık Teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar istedikleri takdirde, Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, Laborant ve veteriner sağlık (açıköğretim) ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince herhangi bir ücret söz konusu değildir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nda işe başlayanlar asgari ücretin iki katı kadar ücret alırlar. Ayrıca yaptıkları aşı ve tohumlamadan yasal olarak belli bir ücret alırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
– İlgili Eğitim Kurumları,
– Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
– Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.26 Eylül 2008: 12:51 #54420archangeLusKatılımcıMurat KUTAY wrote:Veteriner Sağlık Teknisyeniilköğretimin 8. sınıf bitiminde Türkiye genelinde yapılan sınav ile öğrenci kabül eden Veteriner Sağlık Meslek Lisesinden 4 yıllık temel eğitimle mezun olanlar bu unvanı alırlar. Okullarda Anatomi,Parazitoloji,Doğum Bilgisi,İç Hastalıklar,Dış Hastalıklar,Mikrobiyoloji,Gıda Teknolojisi,Fizyoloji,Sun’i Tohumlama,Histoloji,Salgın Hastalıklar,Zootekni derslerini ve değişik kültür dersleri alırlar.Bu okullardan mezun olanlar çoğunlukla Tarım ve Köyişleri Bakanlığında sağlık personeli olarak hayvan sağlığı görevini üstlenirler.Özel Kuruluşlarda,Hayvan Hastanelerinde ve Veteriner Kliniklerinde de çalışırlar.Hayvan sağlık memuru ve suni tohumlama teknisyeni olarakta anılırlar..Ülkemizde 4 adet veteriner sağlık meslek lisesi mevcuttur.Samsun ve İstanbul başta olmak üzere Konya ve Van’da da bu okullardan vardır..Bu liseler daha önceleri T.K.İ bakanlığına bağlıydı,2005 yılında M.E.B’e bağlanmıştır.Okulun adı değiştirilip Tarım Meslek Lisesi olmasına rağmen halen günümüzde Veteriner Sağlık Meslek Lisesi olarak anılmaktadır.
Veteriner Sağlık Teknikeri
Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık önlisans programlarından (Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans,Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği,Kanatlı Sağlığı ve Yetiştiriciliği,Sığır Besiciliği,Besicilik gibi) iki yıllık önlisans eğitimini tamamlayanlar bu unvanı alırlar.Temel Bilgi Teknolojileri,Tıbbi Biyoloji ve Genetik,Suni Tohumlama,Hayvan Fizyolojisi,Genel Mikrobiyoloji ve İmmünoloji,Hayvancılık Bilgisi,Çevre Sağlığı,Hayvansal Ürünler Teknolojisi,Genel Hayvan Hastalıkları,Laboratuvar Teknikleri gibi derslerde eğitim alanlar.Aynen Veteriner Sağlık Teknisyeni gibi Hayvan Hastanelerinde,Veteriner Klinik ve Polikliniklerinde,Gıda İşyerlerinde,Besi Çiftliklerinde hayvan sağlığı ile ilgili görevlerde çalışabilecekleri gibi kendi özel Hayvan Sağlığı Kabinlerini açarak hayvan sağlığına yönelik serbest hizmet verebilirlerVeteriner hekim
Veteriner Fakültesi, Türkiye’de ilk defa 1889 tarihinde yüksek okul olarak Halkalı’da kurulmuştur. Öğretim süresi 4 yıldı. Önceleri ilk iki yılı sivil tıbbiye talebeleriyle son iki yılı ise Halkalı’da yatılı olarak geçiren veteriner talebeleri daha sonra Kadırga’da bir konak satın alınarak bir araya toplanmışlardır. Burası da kafi gelmeyince Tunuslu Hayreddin Paşanın Sultanahmed’deki konağında Mülkiye Baytar Mektebi alisi olarak 1921’e kadar öğretim yapılmıştır. Okul 1921’de yanınca, Selimiye’deki Askeri Baytar Mektebine taşındı ve Yüksek Baytar Mektebi adını aldı. 1933’te burası da kapatıldı. Cumhuriyetin 10. yıldönümü günü Veteriner Fakültesi adıyla Ankara’da öğretime başladı. 1939’da öğretim süresi 5 yıla çıkarıldı. 7 Temmuz 1948’de Ankara Üniversitesine bağlandı.
5 yıllık üniversite eğitimi ile Veteriner Hekimliği temel bilimleri bölümü, Hastalıklar ve Klinikler Bilimler Bölümü, Zootekni ve Hayvan besleme bölümleri bulunur.
Veteriner Hekimliği temel bilimleri bölümünde
Anatomi, Histoloji, Embriyoloji, Fizyoloji, Biyokimya dersleri.
Hastalıklar ve Klinikler Bilimler Bölümünde
Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Farmakoloji ve Toksikoloji, İç Hastalıklar, Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, Döllenme ve Suni Tohumlama, Besin Hijyeni ve Teknolojisi dersleri.
Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümünde
Zootekni, Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları dersleri okutulur.
Mezun olanlar Veteriner Hekim unvanı ile resmi ve özel kuruluşlarda ya da kliniklerde çalışabilirler.Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak gerekmektedir.
SAYGILAR….
Lisede EA seçince veterinerlği seçebiliyormusn ÖSS’de yoksa Sayısal mı okumak gerekiyor ?
27 Eylül 2008: 11:05 #54489dilaraÜyeEA seçersen,veterinerlik alan dışı olur ve 0.3 ile çarpılmış puanına bakılır.(genelde bu puan düşük olur)
EA’dan AÖF seçip veterinerliğe geçiş yapabilirsin.
SAY seçersen hiçbir sorun yok zaten..8 Kasım 2009: 19:19 #83993kaoskangalÜyeyaa abi ben 8. sınıftayım ama veteriner hekim olmak istiyotum hayvanlarıda çook seviyorum yeni üye oldum beni nasıl weteriner olacağımla ilgili bilgilendirirseniz çook sevinicem ya
8 Kasım 2009: 22:46 #84012BriqanDÜyekaoskangal wrote:yaa abi ben 8. sınıftayım ama veteriner hekim olmak istiyotum hayvanlarıda çook seviyorum yeni üye oldum beni nasıl weteriner olacağımla ilgili bilgilendirirseniz çook sevinicem ya8.sınıftaysan lıseye gectıkten sonra sayısal bolumune gıtmen lazım veterıner fakultesıne gırmek ıcın daha sonrası zaten öss ye gıreceksın uygun puanı alırsan gırersın bır veterıner fakultesıne… kısa bır acıklama ama bu soruyu rehber hocana sormalısın yuzyuze daha ıyı bır cevap alabılecegın kanatındeyım …
19 Kasım 2009: 09:09 #84862bearÜyeSAOOL
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.