- Bu konu 12 yanıt içerir, 7 izleyen vardır ve en son 16 yıl 10 ay önce
dilara tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
29 Ağustos 2007: 09:07 #14462
dilara
Üye[size=small]Yeni açılması planlanan üniversitelerde yeni veteriner fakülteleri gündeme geliyor.
Bunların planlaması şimdiden yapılmış durumda. Bu koşullar, zaten zor durumda olan ülkemiz veteriner hekimliği açısından hiç de iç açıcı değil. 1980’li yıllara kadar ülkemizde üç adet olan veteriner fakültesi sayısı 1980’li yıllardan itibaren hızlı bir şekilde 19’a çıkarıldı. Yani üç adet fakültenin akademik kadrosu ve hatta bütçesi 19 fakülte arasında pay edildi ve eğitimin kalitesi düştü. Oysa veteriner hekim eğitimi pahalı ve vakaya dayalıdır.
Şu an mevcut fakültelerimiz yokluk ve olanaksızlıklar içinde, veteriner hekim yetiştirmeye çalışmaktadır. Gerek mevcut bütçenin bu kadar çok fakülteye dağıtılması sonucunda mali yetersizlikler, gerek iyi yetişmiş öğretim üyesi temininde sıkıntılar, gerekse de bu kadar çok fakülte açılmasıyla ilgili olarak veteriner fakültelerinin puanlarının düşmesiyle öğrenci kalitesinin olumsuz etkilenmesi, iyi veteriner hekim yetişmesinin önünde engel olarak durmaktadır.
Veteriner hekimlik gibi, hayvan ve insan sağlığını yakından ilgilendiren bir branşta eğitim kalitesinden taviz verilmesi kabul edilemez.
AB mevzuatının çok önemli bir bölümü veterinerlik uygulamalarıyla alakalıdır. Zaten AB ülkelerinde en yüksek puanla öğrenci alan yerlerin başında bu fakülteler gelmekte ve eğitim kalitesi üst düzeyde tutulmaktadır. Bizde mevcut veteriner fakültelerimizden hiçbiri akredite olabilecek nitelikte değildir. Bunun en önemli sebebi de ciddi yatırım gerektiren bu fakültelere aktarılan yetersizliğidir.
Yapılması gereken, yeni fakülte açmak değil, mevcut fakültelerin kalitesini artırmak, hatta mevcut sayıyı daha da azaltmaktır. Mutlaka fazla sayıda veteriner hekim mezun edilecekse bu , fakülte sayısını artırmak yerine, az sayıda ama donanımlı fakültelerin öğrenci kontenjanlarını artırmak suretiyle yapılmalıdır.
Nüfus bakımından bize benzer bir ülkelerden Almanya, İngiltere ve Fransa’da hayvancılığın durumu bizden daha iyi olmasına rağmen veteriner fakültesi sayıları 4-6 arasında değişmektedir. Bizdeki veteriner fakültesi sayısı ise AB ülkeleri toplamının dörtte birini aşmış durumdadır. Bu gidişle AB ülkelerindeki toplam veteriner fakültesi sayısını aşmak zor olmayacaktır.
Avrupa Birliği uyum sürecinde, ülkemizdeki bazı Veteriner Fakülteleri Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından değerlendirilmiş ve değerlendirme raporunda Türkiye’deki Veteriner Fakültesi sayısının fazlalığı ve bu fakültelerde koşulların iyileştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Bu şartlarda yetişen hekimlerimizden çok şey beklemek doğru değildir. AB’ye girdiğimiz takdirde birçok fakültemiz zaten kapanacaktır. Zarardan dönülmesi için AB’yi beklemek şart mıdır??
Yeni Veteriner Fakültesi açılmasına gerekçelerden biri bu fakültelerin bölge hayvancılığına faydalı olacağıdır, ancak şimdiye kadar mevcut fakültelerin böyle bir yararı görülmemiştir. Bölge hayvancılığına faydası olacak kurum Tarım Bakanlığına bağlı enstitülerdir. İlginç olan, bu enstitülerin 1985’ten itibaren sayı ve etkinliklerinin azaltılmasıdır. Bölge hayvancılığı için doğru adres fakülteler değil, bu enstitülerdir.
Diğer taraftan, bu ülkede hayvancılığın geldiği nokta hepimizce malumdur ve son bir yılda yüz binlerce kişi hayvancılığı terk etmiştir. Hayvancılığın muhtemelen IMF ve Dünya Bankası talimatlarıyla geriletildiği ülkemizde yeni veteriner fakültelerinin açılmasında hiçbir gerekçe ve mantık kalmamıştır.
Hayvancılığımızın yok olmaması, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların engellenmesi, yediğimiz hayvansal gıdaların gıdaların daha güvenilir, evimizdeki hayvanların daha sağlıklı olması için veteriner fakültelerinde eğitim kalitesinin artmasını kesin şart olarak görmekte ve yeni fakültelerin açılmasını bu eğitimin kalitesine vurulmuş bir darbe olarak kabul etmekteyiz.[/size]
29 Ağustos 2007: 13:52 #38510veterinerix
Üyezaten mesleğimizdeki boşluklar yeterince sorun olurken vet-hekımler açıkta gezerken daha fazla çogaltılmaya çalısılmasının anlamı ne??? olanları iyileştirin ihtiyaç varsa açın zaten yeterince üniversite mezunu açıkta gezerken 15 tane daha üni açıldı,, yuksek okulları birleştirip gece kondu gibi yeni üniversiteler açtılar,, lab yok malzeme yok uygulama yok ödenek yok kalifiye eleman yetişmez tabi,,mahvettiler bu ülkeyi
neden tıp fakülteleri artırılmıyor ??
neden eczacılık fak artırılmıyor ??30 Ağustos 2007: 08:59 #38532Mahmut BABUR
Üye[size=x-large]haklısın ama ileride vet hkmlere çok ihtiyaç olacagı söleniyor bunun için yapılmış olamasmı[/size]
30 Ağustos 2007: 14:58 #38669veterinerix
Üyeevet çok ihtiyaç var bunda hemfikiriz ,, hazırdakilere istihtam yaratılamıyor alınmıyor..yenilerini açmanın mantığı ne
30 Ağustos 2007: 15:11 #38672dilara
Üye[size=x-small]şu anda yokluk ve olanaksızlıklar içinde veteriner olmaya çalışıyoruz.bence yeni üni. açmak için para harcanacağına,bizim üni.lerin daha iyi eğitim vermesi için kullanılması gerekir.[/size]
30 Ağustos 2007: 20:25 #38698Hippiater
ÜyeAçılan yeni fakülteler okullara daha yetersiz öğrencilerin girmesinden başka birşey olmayacaktır.
Zaten Vet. Fak birkaçı dışında puanları malum içler acısı
Her ne kadar fakülte açılırsa açılsın kalite arttırılmadıkça yine ve yeniden üst düzey kademelere Ankara başta olmka üzere İstanbul Bursa dışındaki herhangi bir fak. işe alınması zor olcak
Çünkü eğitimleri çok yetersiz bize göre
Bu nu ben demiyorum büyük şirketler bunların farkında22 Mart 2008: 02:04 #47937baytar11
Üyeslm arkadşlar ben afyonkocatepe ünv. son sınıf öğrencisiyim ve Dilara’ya sonuna kadar katılıyorum. bence de açılmasının hiç mantığı yok zaten ülkemiz vahim bir durum içerisinde ve eğitimin çıtası git gide düşmekte bu durumda yani fakülte açmanın hiç bir espirisi yok önemli olan mezunlara iş imkanı sağladıktan sonra şayet ihtiyaç devam eder ise bu yeni üniversite veya fakülte açışı gündeme gelmeli ve bir alternatif olarak düşünülmelidir bence. ama gel de anlat… kimi rant, kimi oy, kimi de para peşinde… ülkem insanı kimin umrunda??? her gün yeni bir gündeme adım atmakta ve kafamız bulandırımakta, yapılacağı vaad edilen hiç bir şeyin sonunda aslında öyle olmadığı ve altnda bir takım güçlerin varlığı ve rant kavgalarının sonucu olarak doğmuş olduğunun anlaşıldığı ülkemizde ne yeni fakülteye ne de yeni tek bir üniversiteye dahi ihtiyaç vardır!!! olması gereken istihdam alanlarının açılması, yerli sermayenin ülke içinde yatırım yaparak iş imkanı sağlandıktan sonra bu tür girişimlerde bulunulmalıdır…
25 Ağustos 2008: 10:32 #50884dilara
Üyeevet,öncelikle önemli olan mezunlara iş imkanı sağlamak..
25 Ağustos 2008: 21:25 #50921Ben devlete güvenmediğimden bu fakülteyi tercih ettim,kendi işimi kendim yapmak istediğim için.Devlet anca başıma sıkıntı verir.Mesleğimi seviyorum,istedikleri kadar fakülte açsınlar,mezunlar iyi olmadıktan sonra,profesyonelce çalışmadıklarında,işini iyi yapmadıklarında zaten halk onları tercih etmeyecek…Kazanan her zaman profesyonellerdir.Bu arada benimde görüşüm açılmaması yönünde,arkadaşlara katılıyorum.
3 Eylül 2008: 05:55 #51927lacrimale
Üye“Sorunlar Devam Ederken Yeni Fakülte Açılır Mı?
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Genel Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Türkiye’de 17 veteriner fakültesi olduğunu ve 7497 öğrencinin buralarda eğitim gördüğünü belirterek, “Mevcut Veteriner Fakültelerimizin altyapı sorunları devam ediyor. Durum böyleyken yeni veteriner hekimliği fakülteleri açmak ülke çıkarlarına ve AB kriterlerine ters düşer “dedi.Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas DÖKMETAŞ’ın üniversite bünyesinde veteriner fakültesi açma düşüncesinin yer alması üzerine Dr. Alkan, kendisine bir mektup göndererek bu düşüncesinden vazgeçmesini istedi ve nedenlerini de açıkladı. Alkan mektubunda özetle şu bilgileri verdi:
“…Ülkemizde 17 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerde 7497 öğrenci eğitim görmektedir. Mevcut Veteriner Fakültelerimizin altyapı sorunları devam etmektedir. Yeterli öğretim elemanı sağlanmadan, yeterli laboratuar, uygulama sahası koşulları oluşmadan, en önemlisi AB Kriterlerinin uygulanmaya başlandığı ülkemizde Avrupa Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE)’nin öngördüğü koşullar yerine getirilmeden yeni Veteriner Fakülteleri açılması Ülkemizin çıkarlarına ve AB Kriterlerine ters düşmektedir.
Bu 17 Veteriner Fakültesi’ne yılda ortalama 1300 öğrenci alınırken, nüfusu 82 milyon olan Almanya’da 5 Veteriner Fakültesi bulunmakta ve bunlara yılda 1000 öğrenci alınmaktadır. Ayrıca nüfusu bize yakın olan İngiltere’de 6, Fransa’da 4, İtalya’da 12 ve İspanya’da 10 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Avrupa’da en fazla Veteriner Fakültesi ülkemizde bulunmaktadır.
Avrupa Birliği uyum sürecinde Türkiye’de 4 Veteriner Fakültesi, EAEVE tarafından değerlendirilmiş ve bu 4 Fakültenin değerlendirme raporunda Türkiye’deki Veteriner Fakültesi sayısı fazlalığı vurgulanmıştır. EAEVE’ nin değerlendirme sürecinde Veteriner Fakülteleri için istenen asgari standartlar ağır şartlar gerektirmektedir. Bu kadar pahalı olan Veteriner Hekimlik eğitiminin başarılı olabilmesi için Türkiye’deki mevcut fakültelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Asgari şartları yerine getiremeyen fakültelerin AB üyesi olduktan sonra kapatılması EAEVE koşullarına göre zorunlu olacaktır.
Artan Veteriner Fakülteleri sayısı ile birlikte, 1995 yılından sonra fakülte kontenjanlarında da aşırı bir artış olmuştur. Artan fakülte sayısı ve kontenjanlarının aksine fakültelere ayrılan pay azalmış ve gerekli altyapı çalışmalarını, laboratuar koşullarını sağlayamayan fakültelerde bunlara bağlı olarak yeterli eğitim verilememiş ve kaliteli insan gücü yetiştirmede yetersiz kalınmıştır. Bunun sonucu, üniversitelerimiz, ilkelerine ve ülkemizin çıkarlarına ters düşmüştür.
Bu nedenlerle Türkiye’de şu anda eğitim-öğretim yapan 17 Veteriner Fakültesi bulunurken, ciddi yatırımlar gerektiren Veteriner Fakültelerinin yenilerinin açılması, yeni kurulan üniversitelerde Veteriner Fakültelerinin yer alması ve bazı üniversitelerde de ikinci Veteriner Fakültesi açılması girişimlerinin durdurulması ve mevcut Veteriner Fakültelerinin olanaklarının artırılarak, eğitim kalitelerinin AB standartlarına yükseltilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verilerek nitelikli Veteriner Hekim yetiştirilmesi, ülkemiz çıkarları için son derece yararlı olacaktır.”
3 Eylül 2008: 08:49 #51982dilara
Üyeistanbul marmara üni. ve ankara gazi üni.de de veteriner fakülteleri açılacakmış..?
8 Eylül 2008: 06:17 #52427lacrimale
ÜyeBence iş imkanı değil mevcut koşulları düzenlemek.yenilerini açmak yerine mevcyt veteriner fakülterine kaynak sağlanarak daha iyi veteriner hekim yetiştirmek gerekir.çünkü ülke ekonomisinin buyuk çogunluk tarım ve hayvancılığa dayanan bir ülkede iyi veteriner hekimlere daima ihtiyaç duyulmuştur ve duyulmaya devam etmektedir.
Prof. Dr. Tamer DODURKA’ nın yeni veteriner fakultelerinin açılmaması için hazırlamış oldugu çok güzel bir slayt.ilginize
İNDİR8 Eylül 2008: 08:16 #52435dilara
Üyeçok güzel bir slayt hazırlanmış..
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.