- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 15 yıl 6 ay önce
Murat KUTAY tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 7 Temmuz 2009: 12:55 #22798
Murat KUTAY
ÜyeÖzet
Bu çalışmada, yumurta tavukları rasyonunda kullanılan mısırın yerine katılan farklı oranlardaki sorgumun (sorgum = Sorghum
vulgare) serum glikoz, lipid, protein, glutatyon peroksidaz ve malondialdehit üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada 55 haftalık
Lohman ırkı yumurtacı tavuklar kullanılmıştır. Araştırma kontrol grubu ile birlikte rasyona %30 sorgum, %40 sorgum ve %50 sorgum
katılan 4 grup olarak yürütülmüştür. Rasyona %30 sorgum katılan grubunun toplam serum protein değeri kontrol ve %50 sorgum katılan
gruplardan önemli derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Yüzde 30 sorgum katılan grubun serum albumin seviyesi diğer
gruplardan önemli derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0.01). Kontrol grubuna göre %30 ve 40 sorgum katılan grubun globulin
seviyeleri önemli derecede yüksek bulunmuştur (P<0.05). Kolesterol seviyesi %30 sorgum grubunda en yüksek tespit edilirken, %40 ve
50 sorgum gruplarında en düşük tespit edilmiştir (P<0.01). Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyesi en düşük %30 sorgum grubunda,
en yüksek kontrol grubunda tespit edilmiştir.(P<0.05). En yüksek Ca %30 sorgum grubunda, en düşük ise %40 sorgum grubunda tespit
edilmiştir (P<0.05). Sorgum verilen gruplarda toplam antioksidan oranları ve Glutatyon peroksidaz (GPx) aktivitesindeki artışlar istatistik
olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05). Diğer taraftan Malondialdehit (MDA) seviyesindeki düşüşler %30 sorgum verilen grupta önemli
olurken (P<0.05), diğer gruplardaki düşüşler kontrol grubuna göre istatistik açıdan önemli bulunmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak,
yumurta tavukları rasyonuna katılan sorgum bazı serum parametrelerini olumlu yönde etkilediği ve antioksidan özellik göstererek lipit
peroksidasyonu düşürdüğü belirlenmiştir.
Anahtar sözcükler: Yumurta tavukları, Sorgum, Serum profili, Glutatyon peroksidaz, Malondialdehit - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.