Giriş Yap

Oluşturulan forum yanıtları

15 yazı görüntüleniyor - 1,111 ile 1,125 arası (toplam 2,740)
  • Yazar
    Yazılar
  • yanıtla: yaz okulu derslerinde yardımcı olurmusnz? #48912
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    16 Haziran 2008 – 20 Haziran 2008 Ön Kayıt (5 iş günü)
    23 Haziran 2008 – 27 Haziran 2008 Kesin Kayıt (5 iş günü)
    30 Haziran 2008 – 15 Ağustos 2008 Yaz Öğretimi (7 Hafta)
    18 Ağustos 2008 – 20 Ağustos 2008 Yaz Öğretimi Sınavları (3 iş günü)

    2007-2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ ÖĞRETİMİ AKADEMİK TAKVİMİ içim yazılan tarihler bunlar.
    Ön kayıtlar 20 Haziran 2008 tarihinde sona ermiş. yani cuma gününden sonra istediginiz zaman fakülteyi arayıp yada oraya gidip ogrenebilirsiniz hangi derslerin acılacagını.

    Ders listesini alan biri eklerse iyi olur sanırım. Kendi sitelerine eklememişler listeleri cunku

    yanıtla: Selam #48911
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    16 Haziran 2008 – 20 Haziran 2008 Ön Kayıt (5 iş günü)
    23 Haziran 2008 – 27 Haziran 2008 Kesin Kayıt (5 iş günü)
    30 Haziran 2008 – 15 Ağustos 2008 Yaz Öğretimi (7 Hafta)
    18 Ağustos 2008 – 20 Ağustos 2008 Yaz Öğretimi Sınavları (3 iş günü)

    2007-2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ ÖĞRETİMİ AKADEMİK TAKVİMİ içim yazılan tarihler bunlar.
    Ön kayıtlar 20 Haziran 2008 tarihinde sona ermiş. yani cuma gününden sonra istediginiz zaman fakülteyi arayıp yada oraya gidip ogrenebilirsiniz hangi derslerin acılacagını.

    Ders listesini alan biri eklerse iyi olur sanırım. Kendi sitelerine eklememişler listeleri cunku

    yanıtla: Rabies (Kuduz) hastalığı #48728
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Köpeklerde Kuduz

    Köpeklerde Kuduz
    Her yıl birçok insan ve hayvan kudurmaktadır.

    Yurdumuzda kuduzun önemli bir sorun olarak gündeme gelmesinin nedenleri şu şekilde sıralabilir:

    * Ülkemizde yabani hayvan popülasyonu hakkında yeterli bilginin olmaması ve bunların ekolojik dağılımı hakkında yeterli araştırmaların yapılmaması
    * Ülkemizin coğrafik yapısı Halkın eğitim ve kültür seviyesinin düşük olması Sokak köpeği sorununun çözülmemiş olmasıdır.

    Etiyoloji
    Hastalığın etkeni Rhabdoviruslar grubunun lyssavirus alt grubundadır. Serolojik olarak tek tiptir fakat suşların virulens farklılıkları vardır. Virus morfolojik olarak tipik mermi şeklindedir. Etken; . Eter, kloroform ve asidik pH’ya duyarlıdır. . 56 C° de 45 saatte, 70 C° de birkaç dk’da inaktive olur. 37 C° de 5. günden itibaren enfeksiyözitesi tespit edilemez. . Toprak yüzeyinde 0-8 C° de 2 ay, kuru toprakta yaklaşık 1 metre derinlikte 5 hafta kadar enfeksiyözitesini kaybetmez. Hayvan kadavralarında 90 gün kadar bulunur. % 1-2 sodalı suda veya % 25’lik formolde süratle inaktive olur. Virus otoliz ve putrifikasyona karşı çok dayanıklıdır. Otolitik beyin dokusunda 7-10 gün canlı kalabilir. Patojen olan kuduz virusü Sokak virusüdür. Sokak virusünden tavşan beyinlerine yapılan pasajlar ile elde dilen viruse Fix virus denir. Sokak virusünün embriyolu tavuk yumurtası (ETY) pasajları ile elde edilen şekline Flury suşu ismi verilir. Fix virusü ve Flury suşu aşı suşlarıdır. Bulaşma: Bulaşma kuduz bir hayvanın ısırmasıyla veya hasta hayvanın salyasının deri üzerindeki açık bir yaraya temas etmesi ile olmaktadır. Ayrıca salyanın deride görülmeyecek kadar küçük çiziklere teması ilede hastalık meydana gelebilmektedir. Virus aerosol enfeksiyonla da bulaşabilir. Bu durum özellikle fazla miktarda enfekte yarasaların bulunduğu mağaralarda görülür. Enfeksiyonu başlatmak için gereken virus miktarı oldukça değişkendir ve sadece virus türünün virulensine değil aynı zamanda büyük ölçüde konakçının hassasiyetine bağlıdır.

    Örneğin tilkiler, kokarca ve çakallardan 100 kat daha duyarlıdırlar. Hamsterler, fare, kobay ve diğer kemiricilerden daha duyarlıdırlar. Ruminantlarda kuduza karşı oldukça hassastırlar. Fakat köpek ve insanlar nisbeten dayanıklıdırlar. Kuduz öncelikle evcil carnivor ve vahşi hayvanlarda (köpek, kedi, tilki, çakal, kurt, porsuk, sırtlan, kokarca, sincap ve kemirgenler) bunun yanında yarasalarda da görülmektedir. Hastalığın bulaşmasında etoburlar ve yarasalar rol alırlar. Kuduz epizootik olarak 3’e ayrılır. Urban Kuduzu (kedi, köpek) Silvatik Kuduz (tilki) Yarasa Kuduzu Kuduza yakalanmış otobur hayvanlar ısırma yeteneğinde olmadığı için bunlarda enfeksiyon zinciri devam etmez. Yarasalarda virusün tükrük bezine affinitesi sinir sistemine olan affinitesinden daha fazladır, birbaşka deyişle sialoadenit formu ensefalomyelit formundan daha şiddetlidir. Bu nedenledir ki yarasalar hastalık belirtileri göstermeden virusü saçabilirler, hatta yarasaların ensefalitik formu atlatabildikleri kaydedilmiştir.

    Doğada kuduzun yayılabilmesi için virusün tükrükde, dolayısı ile tükrük bezinde bulunması şarttır. Kuduz hayvanlarda virus salyada görüldükten en geç 10 gün içerisinde mutlaka ölürler. Bu kural yarasalar için geçerli değildir. Yarasaların bu özelliği kuduz virusünün yayılmasında en önemli etkendir.

    Patogenez
    Enfeksiyona neden olan suş, konağın genetik yapısı, iskelet kasında asetil kolin resöptörlerinin konsantrasyonu, inokulasyon miktarı, ısırılan bölgedeki sinirlerin innervasyon miktarı ve ısırılan bölgenin santral sinir sistemine yakınlığı kuduzda enfeksiyona duyarlılığı belirleyen faktörlerdir. Kuduz hayvanın ısırması ile salyadaki virus inokulasyonun derinliklerinde çizgili kas hücrelerinde çoğalır. Çoğalan viruslar asetil kolin resöptörlerinin aracılığı ile perifer sinirlere girerler ve sentripedal ilerleyerek spinal ganglionlara gelir, burada ganglionöritise neden olur. Virus perifer sinirlere girdikten sonra aşı ve immunoglobulin ile hastalığın durdurulması mümkün değildir. Oradan M.S. ve beyine geçer. Nöronların içine girerek çoğalır. Burada beyin kökünde, kornu ammoniste ve serebellumda etkili olur ve nonpurulent bir ensefalomiyelitise neden olur Daha sonra sentrifugal bir yayılma ile tükrük bezlerine ve bütün perifer sinirlere yayılır. Burada asiner hücrelerde çoğalarak sialoadenitis yapar ve bundan sonra salya ile virus saçmaya başlar.

    Salyada virus görüldükten sonra 2-5 gün içinde klinik belirtiler başlar ve en geç 10 gün içinde hayvan mutlaka ölür. İşte bu özellikten dolayı kuduzdan şüpheli hayvan 10 gün karantinaya alınır. Yani kuduzun tipik lezyonları ganglionöritis, nonpurulent ensefalomiyelitis ve sialoadenitisdir.

    Klinik Belirtiler
    Kuduzda, kuduz virusunun SSS’nin invaze etmesine bağlı olarak erken dönemde belirsiz bir ateşli hastalık tablosuna ilgili iştahsızlık, başağrısı, halsizlik, yorgunluk, ateş, gastrointestinal sistem bozuklukları, huy değişikiği görülür. İyileşen ısırık yarasında % 40 oranında kaşıntı vardır. 1. Sinirli formda – saldırgan kuduz 2. Selim formda – sakin kuduz olarak seyreder. Burada paralitik faz dominanttır. Hayvanlar normal davranışlarını kaybetmişlerdir. Ruminantlarda sık sık böğürmeler, melemeler, köpeklerde havlamalar görülür. Yutkunma güçlükleri , solunum ve dolaşım bozukluğu sonucu ölüm meydana gelir.

    Köpeklerde Kuduz
    Kuduzun kuluçka süresi ortalama 2-8 hafta kadardır. Kuluçka süresi, ısırılma olaylarında, ısırık yarasının beyine olan uzaklığı ile ilgili olarak değişiklik gösterir. (Kuluçka süresi en az 10-180 gün olabilir)

    İlk günlerde hayvanlar insanlardan kaçar. Hayvanların refleksleri artar, sese ve ışığa karşı irkilir ve sıçrarlar. Yabancı cisimlere karşı affinite göstermeye başlarlar. Gözün birinde myozis, diğerinde midriyazis şekillenir. (Anizofori). Beden ısısı hafif yükselir. Çok az su içebilir. Sık sık idrar yapar. Hafif yutkunma güçlüğü vardır ve bu yüzden ağzından gelen salya miktarı gittikçe artar. Bu devre 12-72 saat devam eder.

    Köpekte gittikçe artan bir huzursuzluk ve sinirlilik vardır. Hafif ses ve ışık karşısında aniden uyarılır ve heyecanlanır. Fotofobi oluşur. Bu devrede köpek, insanlara, hayvanlara veya hayali şeylere saldırmaya başlar. Hayvan sahibine itaat etmez ve evden uzaklaşır. Aşırı sinirli ve saldırgan durumdadır. Önüne çıkan her şeyi ısırmak ister ve hatta ısırılır. Larenks kaslarının paralizinden dolayı, havlama sesi boğuklaşır ve hayvan havlama sesinden çok uluma uluma sesi çıkarır. Farenks kaslarındaki spazmdan dolayı yutma güçleşir, hayvan salyasını yutamaz ve ağızdan bol miktarda salya gelir. Devrenin sonlarına doğru kaslarda koordinasyon bozukluğu ve hayvanda konvülziyonlar ortaya çıkar.

    Saldırganlık devresinin son döneminde hayvanda bitkinlik, alt çene kaslarının felcinden dolayı (N.Trigeminus’un felci) ağzını kapatamama, koordinasyon bozukluğu ve koma belirtileri görülür. Paraliz arka bacaklardan başlar ve tüm vücuda yayılır. Hayvan yattığı yerden kalkamaz ve ölür. Hayvanın ağzında iplik gibi salya akar (yutma kaslarının felci ve alt çenenin kapanamaması nedeniyle). Hayvanın ağzının açık kalması, hayvanın boğazına bir cisim takılmış gibi gözlenir ve gerek hayvan sahiplerinin gerekse veteriner hekimlerin hayvanın ağzına dokunmaları ellerinden virusu almalarına yol açabilmektedir ve önemli bir risk oluşturmaktadır.

    Önemli Not
    Kuduz şüpheli bir hayvan hiçbir zaman öldürülmez, on günlük karantina süresi beklenir.

    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    1) Tek tip lipid molekülünün çok hızlı olarak kendi uzun ekseni boyunca dönmesi hareketine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Rotation
    B) Fleksiyon
    C) Lateral difüzyon
    D) Flip-flop
    E) Pasif difüzyon
    2) Protoplazmanın bölümleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) Sitozol – organel
    B) Sitoplazma – nükleus
    C) Tonoplast – leukoplast
    D) Mitokondri – Peroksizom
    E) Lizozom – koful
    3) Karbonhidratların formülü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Cn(H2O)SUB>n
    B) CSUB>6HSUB>12O SUB>6
    C) CSUB>12H SUB>22O SUB>11
    D) CSUB>3H SUB>6OSUB>3
    E) C SUB>5H SUB>10O SUB>5
    4) Aşağıdakilerden hangisi, glukoz ve fruktozun dehidrasyonuyla oluşur?

    A) Selüloz
    B) Sakkaroz
    C) Maltoz
    D) Amilaz
    E) Galaktoz
    5) Aşağıdakilerden hangisi, insan vücudunda sindirilemeden atılır?

    A) Nişasta
    B) Glikojen
    C) Laktoz
    D) Selüloz
    E) Maltoz
    6) Hücrede teşekkül eden bazı salgı veya artık maddelerin veziküller halinde hücre dışına atılması olayı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Difüzyon
    B) Eksositoz
    C) Endositoz
    D) Pinositoz
    E) Osmos
    7) Aktif transportla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) Enzimler olmadan gerçekleşir
    B) Taşıyıcı moleküllere ihtiyaç yoktur
    C) ATP’ye ihtiyaç vardır
    D) Moleküller çok yoğun ortamdan az yoğun ortama taşınır
    E) Glukoz molekülleri aktif transportla taşınamaz
    8) Hücre yüzeyinde bulunan özel reseptör yardımıyla moleküllerin hücre içine alınması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Fagositoz
    B) Pinositoz
    C) Reseptör bağımlı endositoz
    D) Eksositoz
    E) Osmos
    9) Ekstrasellüler sinyaller etkileyeceği hedef hücrenin uzaklığına bağlı olarak aşağıdaki uyarı mekanizmalarından hangilerini göstermez?

    A) Eksokrin uyarı
    B) Endokrin uyarı
    C) Sinaptik uyarı
    D) Parakrin uyarı
    E) Otokrin uyarı
    10) Aşağıdaki hormonlardan hangisi, suda çözünmez?

    A) G proteini
    B) Guanil siklaz
    C) Tirozin kinaz
    D) Serin – treoin
    E) Steroid
    11) Hücrede geçen metabolik olaylar aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ototrof beslenme – heterotrof beslenme
    B) Fotosentez – kemosentez
    C) Oksidasyon – fermentasyon
    D) Anabolizma – katobolizma
    E) Enositoz – eksositoz – difüzyon – osmos
    12) CO2’nin redüklenerek besin maddesi yapılması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Fotosentez
    B) Kemosentez
    C) Karbonhidrat oksidasyonu
    D) Fermentasyon
    E) Protein oksidasyonu
    13) Mantarların çürümüş maddeler üzerindeki beslenmesi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Saprofit beslenme
    B) Parazit beslenme
    C) Ortak beslenme
    D) İnsektivor beslenme
    E) Kemosentez
    14) Amitoz bölünmeyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) Bir hücreden iki yavru hücre meydana gelir
    B) Nükleus uzar, nükleolusta değişiklik gözlenmez
    C) Nükleus zarı kaybolur
    D) Kromozomlar belirir
    E) Sentrioller iğ ipliklerini oluşturur
    15) Kromozomların ışık mikroskobunda görülebildiği evre aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Telofaz
    B) Anafaz
    C) Metafaz
    D) İnterfaz
    E) Profaz
    16) Nükleus zarının kaybolduğu an başlayan evre aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İnterfaz
    B) Profaz
    C) Metafaz
    D) Anafaz
    E) Telofaz
    17) Ökaryotik hücrede sentezlenen ve prosese uğramamış öncül mRNA molekülleri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) tRNA
    B) rRNA
    C)
    D) snRNA
    E) RNA primerleri
    18) DNA zincirindeki kalıtsal bilginin RNA polimeraz enzimi tarafından mRNA moleküllerine şifrelenerek yazılması aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Replikasyon
    B) Rekombinasyon
    C) Santral doğma
    D) Translasyon
    E) Transkripsiyon
    19) Aşağıdakilerden hangisi, DNA’nın klonlanması için kullanılan vektörlerden biri değildir?

    A) Plazmid kökenli vektörler
    B) Bakteriyofaj vektörleri
    C) Maya
    D) Plazmatid vektörler
    E) Kosmid vektörler
    20) Saç teli, sperm gibi değişik dokulardan bile sonuç alma olanağı sağlayan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

    A) YAC’s
    B) PCR
    C) Southern Blot Hibridizasyonu
    D) Northern Blot Hibridizasyonu
    E) Dot Blot Hibridizasyonu
    21) Özdeş alellerin ortaya çıkardığı gamet topluluğu aşağıdaki genotiplerden hangisini oluşturur?

    A) Letal
    B) Dominant
    C) Resesif
    D) Heterozigot
    E) Homozigot
    22) Belli bir gen ya da gen topluluğunun herhangi bir derecede fakat kesinlikle fenotipik olarak belirmesi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Mutant tip
    B) Taşıyıcı
    C) Penetrans
    D) Ekspressivite
    E) Antisipasyon
    23) Hem anne hem de baba otozomal dominant kalıtım hastalığı oluşturan gen taşıyorsa çocukların hasta olma olasılığı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) %80’i hasta %20’si sağlam
    B) %50’si hasta %50’si sağlam
    C) %75’i hasta %25’i sağlam
    D) %25’i hasta %75’i sağlam
    E) %90’ı hasta
    24) X’e bağlı dominant kalıtımla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A) Bu kalıtımda hasta olan kadın, hastalığı hem kız hem de erkek çocuklarının yarısına verir
    B) Hastalık erkeklerde daha sık görülür
    C) Hasta olan erkek hastalığı çocuklarının tümüne verecektir
    D) Hasta olan babaysa erkek çocuklar normal olacaktır
    E) Kadınlarda iki X kromozomuna karşılık erkeklerde bir X bir de Y kromozomu bulunur
    25) Aşağıdaki kromozom çeşitlerinden hangisi insanda bulunmaz?

    A) Median kromozom
    B) Submetasentrik kromozom
    C) Akrosentrik kromozom
    D) Submedian kromozom
    E) Telosentrik kromozom
    26) Kısa kollarında satellit bulunan, en küçük ve akrosentrik kromozomlar aşağıdaki kromozom gruplarından hangisidir?

    A) A grubu
    B) D grubu
    C) E grubu
    D) G grubu
    E) B grubu
    27) Yabancı kimselerle evlilik yapmış birinci yeğen çocukları arasında yapılan evlilikler aşağıdaki evlilik çeşitlerinden hangisini tanımlar?

    A) Yarım yeğen evlilikleri
    B) Bir ileri ikinci yeğen evlilikleri
    C) Birinci yeğen evlilikleri
    D) Bir ileri birinci yeğen evlilikleri
    E) İkinci yeğen evlilikleri
    28) Aşağıdakilerden hangisi, gen frekanslarının değişmesine verilen addır?

    A) Mutasyon
    B) Genetik kayma
    C) Genetik bozukluk
    D) Başkalaşım
    E) Seleksiyon
    29) Aşağıdakilerden hangisi, aynı ırktan hayvanlar arasında yapılan çifleştirmelere dayalı yetiştirmedir?

    A) Melezleme
    B) Kombinasyon melezlemesi
    C) Kullanma melezlemesi
    D) Çevirme melezlemesi
    E) Saf yetiştirme
    30) Bir ailede otozomal resesif genlerle oluşturulan hastalık taşıyan bir çocuk doğmuşsa aynı anne babadan doğacak diğer çocukların aynı hastalıkla doğma olasılığı kaçtır?

    A) %75 hasta %25 sağlam
    B) %50 hasta %50 sağlam
    C) %25 hasta %75 sağlam
    D) %10 hasta %90 sağlam
    E) %15 hasta %85 sağlam

    1 A
    2 B
    3 A
    4 B
    5 D
    6 B
    7 C
    8 C
    9 A
    10 E
    11 D
    12 B
    13 A
    14 A
    15 E
    16 C
    17 D
    18 E
    19 D
    20 B
    21 E
    22 C
    23 C
    24 B
    25 E
    26 D
    27 E
    28 E
    29 E
    30 C

    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Yarış usul nizamına ve yarış dürüstlüğüne aykırı hareket eden At Sahibi, Antrenör, Jokey, Jokey Yamağı, Seyisler ve Sair Hizmetliler 6132 sayılı At Yarışları hakkındaki Kanunun 4.ncü maddesine istinaden cezalandırılır.

    Adı geçen kanunun 8.nci maddesine dayanılarak hazırlanan ve yürürlükte olan At yarışları Tüzüğü, yarışlarda uyulması gereken kuralları anlatır.

    Bu kurallara uymayanlar hakkında Komiserler Kurulu tarafından hangi hallerde hangi cezaların verileceği adı geçen tüzüğün 118.nci maddesinden 151.nci maddesine kadar tek tek yazılmıştır.

    At Sahibi, Antrenör, Jokey, Jokey Yamağı, Seyisler ve Sair Hizmetlileri için 6 haftaya kadar sair icralarından men ve 1000 T.L.‘ya kadar para cezaları Komiserler Kurulunun yetkisindedir. Bunu aşan cezalar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu tarafından verilir.

    yanıtla: Atlara vergi yükü #48714
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    At yarışları yüksek vergiler nedeniyle tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. TJK Başkanı Tamer, vergilerin indirilmemesi durumunda yarışların durabileceğini söyledi.

    Senelik 3 milyar dolar hasılatı olan ve ortalama 30 bin kişiye istihdam sağlayan at yarışları sektörü ödediği yüksek vergiler nedeniyle tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Yüksek vergiler dışında, Spor Toto `nun İddaa oyununa da pazar kaptıran at yarışı oyunlarına ilgi yüzde 4-5 azaldı. Kayıt dışı bahis oyunları da at yarışlarını olumsuz etkiliyor . İddaa `nın daha az vergi ödediğini bu yüzden haksız rekabet olduğunu ve yüksek vergilerin kişileri kayıtdışına yönlendirdiğini ileri süren Türkiye Jokey Klübü (TJK )Başkanı Umur Tamer , vergi indirimine gidilmemesi durumunda 2006`da sektörün faaliyetini durdurma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

    Şans oyunları vergilerinin yeniden düzenlemesi gerektiğini belirten Umur Tamer , İddaa `nın vergilerinin yukarı çekilmesini istemediklerini, at yarışlarının varlığını sürdürebilmesi için vergilerin indirilmesi gerektiğini ifade ediyor. TJK `nın 2006`ya 7 milyon YTL civarında bir nakitle gireceğini belirten Tamer , bütçenin yüzde 14 gerisinde olduklarını, şubat ikramiyesini ve çalışanların maaşlarını ödeyemeyecek durumda olacaklarını vurguluyor. Şu anda 100 YTL `lik bir bahisten yüzde 68.6 oranında vergi alındığını belirten Tamer , 7 hipodrom, 5 aşım merkezi, 2 hara, 2 bin bayi ve 2 bin 70 çalışanı yönetmeye çalıştıklarını kaydediyor. Dünyada en fazla kesintinin yüzde 30`la Arjantin `de olduğunu belirten Tamer , Avrupa `da ise vergilerin yüzde 20`lerde olduğunu dile getiriyor.

    Vergiler yüzde 40`lara inmeli

    Günde ortalama 1 milyon kişinin at yarışı oynadığını belirten Umur Tamer , günlük ortalama cironun 3-3.5 milyon YTL civarında olduğunu belirtiyor. Tamer , `Sektörde 3 bin at sahibi, 8 bin seyis, 700 jokey, 500 jokey yamağı, bin 100 antrenör çalışıyor. Bunun yanında 8 bin ganyan bayi var ortalama her bayide 3-4 kişi çalışıyor. TJK `nın ise 2 bin 70 kişilik personeli var. Tüm bunların yanında; veteriner, ilaç satıcısı, nakliyeci, at yetiştirici, tekstil gibi yan sektörler de dahil edildiğinde, 200 bin kişi bu sektörden geçiniyor` diyor. Tamer , sektörün üzerindeki vergi yükünü azaltacak bir yasa tasarısının Meclis `te beklediğini, bu tasarı ile vergilerin yüzde 40-45 seviyesine düşmesini istediklerini söylüyor. Tasarı ile sektörü ivme kazanacağını belirten Tamer , önümüzdeki yıl Meclis `te tüm şans oyunlarını aynı vergi bazına oturtacak bir komisyon kurulacağını kaydediyor.

    At sahipleri zarar ediyor

    İngiliz ve Arap olmak üzere iki tür at olduğunu söyleyen Tamer , yarışçılığın yüzde 55`inin İngiliz atıyla gerçekleştiğini ifade ediyor. Tamer , `Arap atında en büyük yetiştirici Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM ). Ortalama bir Arap atının fiyatı 120 bin YTL civarında. Dünyada Arap atından daha değerli olan İngiliz atı Türkiye `de değerini bulamadı`. Atçılığın dünya standartlarına gelmesi için İngiliz atına yatırım yapılmalı` diyor. Bir İngiliz atının fiyatı 10 milyon dolarla 100 milyon dolar arasında değişiyor. Türkiye `de 250 tane özel hara olduğunu dile getiren Tamer , İngiliz atlarının buralarda yetiştirildiğini belirtiyor. Sektörün içinde bulunduğu durumda at sahiplerinin zarar ettiğini söyleyen Tamer , bu yüzden kimsenin bu alana yatırım yapmak istemediğini vurguluyor.

    At yarışlarını ve atçılığı tanıtmak amacıyla yaklaşık 2 ay önce reklam kampanyasına başlayan TJK , bu yıl için reklama 3 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış. Tamer , tanıtımın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ifade ediyor. At konulu resim ve heykel yarışmalar yaptıklarını söyleyen Tamer , `Son yıllarda atın etrafındaki insanları biraraya getirmeye çalışyoruz. Mesela binicilik. Onlarla birlikte yarışmalar düzenliyoruz. 2006`da amatör binicilerin katılacağı centilmen yarışları düzenleyeceğiz` dedi.

    yanıtla: Selamun Aleyküm #48548
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Aleykum Selam İsmail Bey, inşallah sizleride aramızda görmekten mutluluk duyarız.

    yanıtla: TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ #48628
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Teşekkürler notlar için güzel bilgiler, seneye lazım olucak baya bi banada :D

    yanıtla: selam arkadaşlar #48610
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    merhabalar, aramıza hoşgeldiniz

    yanıtla: KİMSEYE MESAJ YOLLIYAMIYORUM #48601
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Özel mesaj sistemini bir süreligine kapatmıstık üyeler için.
    Şimdi tekrar açıyorum.

    yanıtla: KİMSEYE MESAJ YOLLIYAMIYORUM #48598
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    ilgileniyorum. bu mesaj attıgınız bolum neresi acaba, ozel bi yer varmı onu merak ediyorumda

    yanıtla: BUZAĞI RESİMLERİ #48591
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Resimler gercektende cok tatlı hocam :D Ellerinize sağlık.
    Teşekkürler

    yanıtla: atatürk üniversitesi #48580
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Başınız sağolsun arkadaşlar.
    Dualarımı arkadasın ve sevenleri için başsaglıgı dileyerek okuyorum

    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    hocam bu güzel calısmaların için teşekkürler.
    Ekledigin tüm konular begenilerek inceleniyor

    yanıtla: merhaba #48495
    blankMehmet AKIN
    Katılımcı

    Merhabalar Derya hanım, sizleri aramızda görmek güzel.
    Sanırım hangi mevki de oldugunuzuda belirtirseniz daha hızlı Veteriner hekim bulmuş olursunuz.

15 yazı görüntüleniyor - 1,111 ile 1,125 arası (toplam 2,740)