Oluşturulan forum yanıtları
- YazarYazılar
-
tweety
ÜyeBAL ARILARININ VÜCUT YAPILARI ve ARI AİLESİ
BAL ARISININ VÜCUT YAPISI
Balarıları hayvanlar aleminin eklembacaklılar grubunun, böcekler sınıfının,zar kanatlılar takımına aittir. Bu takım içerisinde arılar familyasının Apis cinsi ve Apis mellifera türü içerisinde yer alırlar. Ait oldukları tür içerisinde ekonomik değere sahip ırklar mevcuttur.
Hangi ırka sahip olursa olsun balarısı vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Başta gözler, duyargalar ve ağız parçaları bulunur. Baş, göğse ince oynak bir boyunla bağlıdır. Göğüs ve karnın dış kısmı segment denilen halkalardan oluşur.BAŞ:
Arılarda baş önden bakıldığında bir üçgeni andırır. Diğer vücut organlarında olduğu gibi segmentlerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Başta gözler, ağız parçaları ve anten bulunur.
Gözler; Bir çift bileşik göz ve üç adet basit gözden ibarettir. Bileşik gözler binlerce küçük üniteden oluşur ve her bir ünite bakılan cismin küçük bir kısmını görür ve görüntüler birleştirilerek görüntü tamamlanır. Basit gözler başın üst kısmında bulunur ve karanlıkta iş yaptığı sanılır.
Anten; Balarılarında koku, tat ve dokunma-hissetme duyularını algılayan bir çift anten bulunmaktadır. Başta bulunan hareketli duyu organlarıdır ve her birisi bir çift geniş sinirle beyne bağlıdır. Anten üzerinde sinirlerle bağlantılı kıllar ve küçük duyu algılama noktaları bulunur. Balarısı antenleri yardımıyla çevresinden mesajları alır ve hareketlerini yönlendirir. Antenlerdeki duyu algılama noktalarıyla tadı, rüzgar hızını ve atmosfer sıcaklığını algılayabilir.[size=medium][/size]tweety
ÜyeArıcılığın Ülke Ekonomisindeki Yeri ve Önemi
Türkiye dünya ballı bitkiler florasının 3/4’üne sahiptir. Zengin florası, uygun ekolojisi ve koloni varlığı bakımından büyük bir arıcılık potansiyeline sahiptir.
Arıcılık toprağa bağımlı bir tarım kolu olmadığı için topraksız ve az topraklı çiftçiler için tek başına bir geçim kaynağı olabilmektedir. Aynı zamanda en ucuz ve kolay istihdam oluşturan tek tarımsal faaliyettir.
Arıcılığın çevreye ve doğaya doğrudan veya dolaylı hiçbir zararlı etkisi yoktur. Hatta doğal denge için mutlak surette arılara ve dolayısıyla arıcılığa ihtiyaç vardır.
Bizde önemi henüz kavranamamış olmasına rağmen polen, propolis, balmumu, arı zehri, arı sütü gibi ürünler de bal dışında arıcılığın son derece değerli diğer ürünleri arasındadır. Ülkemizde 4 milyon adedi aşkın koloni bulunmaktadır ve ortalama 70 bin ton bal ve 3 800 ton balmumu üretilmektedir. Arıcılığın arı ürünleriyle milli ekonomiye katkısı yaklaşık 300 Trilyon Lira civarındadır. Arıcılığın polinasyon (tozlaşma) yolu ile ekonomiye katısı; diğer arıcılık ürünlerinin ekonomiye katkısının en az 10-12 katı olduğundan, 1,5–2 Katrilyon Lira civarındadır. Öte yandan 150 bin kişiye de istihdam imkanı sağlamaktadır.[size=medium][/size]tweety
ÜyeArıcılığın Tarım İşletmeleri ve Bitkisel Üretimdeki Yeri
Arıcılık tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde yan üretim dalı olarak yapılabilir. Bu yolla işletmenin kazancı artırılmış olur. Bunun yanında aslında, tarla ve bağ-bahçe ürünleri üreten işletmelerde bal arılarına ihtiyaç zaten vardır. Arılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için ihtiyaç duydukları tozlaşmayı en iyi ve en etkin biçimde sağlayarak ürün miktarı ve kalitesinde çok büyük artışlara neden olurlar.
Sadece bu özellikleri ile bile tarım işletmelerinde arıcılığa yer verilebilir. Özellikle, etrafında zengin bitki örtüsü bulunan işletmelerde arıcılığa da yer verilmesi durumunda, hem arıcılık ürünleri sayesinde hem de bitkisel üretime etkisiyle işletmenin kazancını artırır[size=medium][/size]tweety
ÜyeArıcılığın Aile Ekonomisindeki Yeri
Arıcılık diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermaye ile yapılabilen ve kısa sürede kazanç sağlayan bir faaliyettir. Arıcılık yapmak için kapalı bir alan yapımına veya arazi satın alınmasına gerek yoktur. İyi planlandığı veya diğer arıcılarla işbirliği yapıldığı takdirde ikinci bir meslek olarak boş zamanlarda bile yapılabilir. Ayrıca aile fertlerinden herhangi birisinin kolaylıkla yapabileceği bir faaliyettir. Özellikle köylerde, değerlendirilemeyen işgücünün değerlendirilmesi mümkün kılınabilir. Bu şekliyle, aile ekonomisi için asıl veya ikincil bir gelir kaynağı olabilir.
Arıcılık yapmak için iki şey çok önemlidir. Birincisi bilgi, ikincisi ilgi. Yani arıcılık yapmak isteyen kişi arıcılık hakkında bilgi sahibi olacak ve arıcılığı iyi öğrenecek. Arıcılı öğrenilmeden, arıcılık yapılamaz. İkincisi de arı ile mutlaka ilgilenmek gereklidir. Sürekli takip etmek gereklidir. İlgilenmeden arıcılık yapılamaz. Çünkü arı, ömrü 35 gün gibi çok kısa olan bir varlıktır. [size=medium][/size]tweety
ÜyeARICILIĞIN EKONOMİYE KATKISI
Arıcılığın başta gelen ürünü bal ile (65.000 ton bal*8.000.000 TL= 520 Trilyon ) diğer ürünleri polen, balmumu, arı sütü gibi ürünlerle de en az 100 Trilyon ve ana arı, arılı kovan gibi canlı materyal ticareti ile 100 Trilyon olmak üzere milli ekonomiye katkısı toplam 720 Trilyon liradır.
Gelişmiş ülkelerdeki yapılan araştırmalar sonucu Arıcılığın Polinasyon yolu ile olan katkısı arı ürünlerinin gelirinin en az 10-12 katı olduğunun ortaya koymuştur. Buna göre Arıcılığın Türkiye ekonomisine 4-5 Katrilyon gibi önemli bir katkısı bulunmaktadır.
Öte yandan (40 bin aile* 5 kişi) 200 bin kişiye de istihdam sağlamaktadır.
Arı ürünleri bal,polen ve arı sütünün insan beslenmesinde ve insan sağlığındaki yeri ve önemi de tartışma götürmez bir gerçektir. Diğer arı ürünleri bal mumu, propolis, arı zehri de ilaç ve kozmetik sanayinde önemli hammadde kaynağıdır.Yıllar İtibari İle Türkiye’nin Bal İthalat ve İhracat Miktarları
YILLAR İHRACAT KG İTHALAT KG
1996 5 423 189 328 662
1997 8 456 954 376 396
1998 5 611 302 462 276
1999 5 305 624 289 779
2000 3 514 864 1 175 845
2001 4 328 025 324 728Yıllar İtibari İle Türkiye’nin Bal İhraç Ettiği Ülkeler ve Miktarları
ÜLKE 1996 1997 1998 1999 2000 2001
ALMANYA 4085709 6414400 3877505 3228591 1806666 2072496
S.ARABIS. 872585 1267200 1068367 1154268 1129008 1537636
HOLLANDA 33904 66480 59603 86726 144349 255907
BELC.-LUKS. 29168 69664 30658 81866 52297 80381
A.B.D 4800 204 2776 3057 16134 70739
FRANSA 79416 167736 154475 129180 103314 69619
K.K.T.C. 31395 36168 110610 126405 71765 47288Yıllar İtibari İle Türkiye’nin Bal İthal Ettiği Ülkeler ve Miktarları
ÜLKE 1996 1997 1998 1999 2000 2001
MEKSIKA 0 91000 113960 161280 260680 141518
CIN H. CUM. 10080 0 0 0 0 40000
ALMANYA 94213 66375 29214 50815 36152 25461
S.ARABISTAN 17208 0 0 0 79826 1334
INGILTERE 0 0 0 0 0 915
AVUSTURYA 1685 3242 49307 2514 2811 504
DİĞER ULKELER 0 21047 23067 0 2400 114929[size=medium][/size]tweety
ÜyeGenel olarak koloni başına bal veriminin düşük olmasının başlıca sebepleri:
1.Üreticilerimizin teknik bilgi eksikliği,
2.Arıcılarımızın ihtiyacı olan damızlık vasıfta ana arı üretiminin yetersizliği,
3. Arı hastalık, parazit ve zararlıları ile gereği gibi mücadele yapılamamasıdır[size=medium][/size]tweety
ÜyeÜLKEMİZ ARICILIĞININ MEVCUT DURUMU
Türkiye’de mevcut kovan sayıları, bal ve balmumu üretimlerinin son on yılına bir göz atıldığında eski tip kovan sayısının her geçen yıl belli oranlarda azaldığı, buna karşılık modern tip kovan sayısının giderek arttığı görülmektedir. Buna paralel olarak yine bal ve balmumu üretimlerinin de artış gösterdiği görülmektedir (Tablo 3).
Yıllar İtibari İle Türkiye’deki Kovan Sayıları, Bal ve Balmumu Üretim MiktarlarıYIL
KOVAN SAYISI BAL ÜRETİMİ
(TON) BALMUMU
ÜRETİMİ (TON)
ESKİ TİP MODERN TİP
1991 266 859 3 161 583 54 .655 2. 863
1992 250 656 3 289 672 60 .318 2. 916
1993 234 692 3 450 755 59 .207 3. 110
1994 219 236 3 567 352 54 .908 3. 353
1995 214 594 3 701 444 68 .620 3. 735
1996 207 140 3 747 578 62 .950 3. 235
1997 204 102 3 798 200 63 .319 3. 753
1998 193982 4.005.369 67.490 3. 324
1999 4.321.696 67.259 4. 073
2000 4.267.083 65.097 4.940
Bölgelere Göre Koloni Varlığı, Bal Ve Balmumu Üretimi İle Koloni Başına Ortalama Bal VerimiBölgeler Koloni Sayısı
(Adet) Bal Üretimi
(Ton) Balmumu Üretimi (Ton) Ort. Bal Verimi
(Kg/Koloni)
Karadeniz 1.083.693 20.690 2.165 19,09
Ege 852.535 8.103 512 9,50
Doğu Anadolu 512.671 7.428 348 14,48
Akdeniz 730.113 11.833 698 16,20
İç Anadolu 518.754 8.375 515 16,14
Marmara 377.488 6.114 308 16,19
Güneydoğu An. 191.829 1.954 394 10,18
T Ü R K İ Y E 4.267.083 65.097 4.940 15,26[size=medium][/size]tweety
ÜyeDÜNYADA ARICILIĞIN DURUMU
Ülkelerin Koloni Varlıkları, Koloni Başına Verimleri, Km2 ye Düşen Koloni Sayıları
SIRA
NO ÜLKE KOLONİ
1 ÇİN 6 400 33 0.67
2 ETİYOPYA 5 200 6 4.72
3 TÜRKİYE 4 300 16 5.00
4 ARJANTİN 2 767 25 0.65
5 A.B.D. 2 600 34 0.26
6 TANZANYA 2 450 10 2.59
7 KENYA 2 450 10 4.22
8 MEKSİKA 2 000 27 1.02
9 ALMANYA 2 000 6 5.60
10 İSPANYA 1 700 16 3.37
11 POLONYA 1 500 6 4.80
12 ORTA AFRİKA CUM. 1 340 8 2.15
13 YUNANİSTAN 1 200 11 9.09
14 İRAN 1 180 7 0.72
15 FRANSA 1 115 25 2.02
DÜNYA 52 510 21.5Ülkelerin Bal Üretim Miktarları.
SIRA
NO ÜLKE BAL
ÜRETİMİ (TON) SIRA
NO ÜLKE BAL
ÜRETİMİ (TON)
1 ÇİN 211 791 9 ETİYOPYA 32 000
2 A.B.D. 97 270 10 KANADA 30 000
3 ARJANTİN 70 000 11 FRANSA 28 000
4 TÜRKİYE 67 000 12 İSPANYA 28 000
5 UKRAYNA 55 000 13 AVUSTRALYA 25 000
6 MEKSİKA 53 000 14 KENYA 24 500
7 HİNDİSTAN 51 000 15 TANZANYA 24 000
8 RUSYA 48 000 DÜNYA 1 126 000[size=medium][/size]tweety
Üye[size=x-large]bende hoşgeldin ve hoşbulduk o zaman:Coucou03:[/size]
tweety
Üye[size=medium]merhaba sende aramıza hoşgeldin[/size]
- YazarYazılar