- Bu konu 5 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 16 yıl 1 ay önce
batuhan5432 tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 17 Aralık 2007: 10:01 #16881
batuhan5432ÜyeArkadaşlar 10 başlık olarak başlayıp büyütmek istediğimiz bir projemiz var.Hayvanları buzağı olarak almak istiyoruz (2 aylık Civarı)bu konuda yer problemimiz yok ama yem fiyatlarını azaltmak ve örnek rasyon konusunda sıkıntımız var.Bize yardımcı olabilirseniz ülkemiz bir yatırım daha kazanacak (şu an için küşük de olsa) saygılarımla, kolay gelsin ….
17 Aralık 2007: 12:16 #46027 btekin17Üyebu konuyu takipedecem benim de merak ettigim ve düşündügüm bir konu .
18 Aralık 2007: 14:49 #46086 batuhan5432Üyevay canına kimseden cevap yok arkadaşlar çok monoton bir site oluşturuyorsunuz bu davranışlarınızla fikirlerinizin işe yaraması gerekmez sadece sizin fikriniz olduğu için değer kazanırlar peki yine de teşekkür ederim
18 Aralık 2007: 15:06 #46087 Mehmet AKINÜyehocamız baslangıc ve büyütme için ideal rakamı 20 derdi.
yeminizin buyuk bolumunu kendiniz imal edebilirseniz ve hayvan secimlerinde dikkat edip, neyi nasıl yapacagınıza karar verirseniz basarılı olursunuz der hep.
öncelikle süt sıgırcılıgımı yoksa besimi, buna karar verin der.
sizin düşünceniz nedir peki?18 Aralık 2007: 21:14 #46106 Murat KUTAYÜyeBUZAĞI BESİ ÇEŞİTLERİ
BUZAĞI BESİ ÇEŞİTLERİ
Besi sonu canlı ağırlık dikkate alındığında buzağı besisi iki grup altında incelenir:
1. Kısa Süreli Buzağı Besisi: Besi sonu canlı ağırlığı 160 kg olana kadar sürdürülür.
2. Uzun Süreli Buzağı Besisi: Besi sonu canlı ağırlığı 180-200 kg olana kadar sürdürülür.
Buzağı besisinde hayvan materyali olarak daha çok etçi ve etçi-sütçü ırkların buzağılarından yararlanılır. Erkek buzağılar bu beside ana materyaldir. Fakat damızlık dişi buzağılardan da yararlanılır. Erkek buzağılar dişilere göre daha fazla canlı ağırlık artışı gösterirler ve yemden daha iyi yararlanırlar. Bu nedenle buzağı besisinde mecbur kalınmadıkça dişi buzağı kullanılmaz. Buzağı besisinde temel amaç açık pembe renkli sığır eti ihtiyacını karşılamaktır.
KISA SÜRELİ BUZAĞI BESİSİ;
Buzağıların 12-13 haftalık yaşlarda 160 kg canlı ağırlığa ulaştırılması amacıyla yapılır. Bu besi şeklinde sadece sıvı yemler kullanılır, kaba ve konsantre yemler kullanılmaz. Kısa süreli buzağı besisinde kullanılan yeme göre çeşitli metodlar uygulanır.1. Tam yağlı sütle buzağı besisi: Diğer buzağı besi metodlarına göre basit ve güvenli bir metod olmasına karşın, yağlı sütün pahalı olması ve 1 kg canlı ağırlık artışı için 10 kg’ın üzerinde süt gerekmesi nedeniyle ekonomik açıdan önemini kaybetmiştir.
2. Yağsız sütle buzağı besisi: Yağsız süt ucuz olmasına karşın enerji ve yağda eriyen vitaminler yönünden fakirdir. Şayet yağsız süt enerji (bitkisel yağ) ve yağda eriyen vitaminler yönünden desteklenirse çok başarılı sonuçlar elde edilir ve buzağılardan 1100-1200 gr günlük canlı ağırlık artışı elde edilebilir. Yağsız sütle besiye alınacak buzağılar doğumdan sonra bir hafta süreyle kolostrumla beslenir. 2. haftada yağlı süt+yağsız sütle beslenmeye devam edilir. 3. hafta yağlı süt yavaş yavaş azaltılarak tamamen yağsız süte geçilir.
3. Süt yerine geçen maddelerle (süt ikame yemi) buzağı besisi: Yağsız süt temin edilemezse, buzağı besisinde süt yerine geçebilen yem karmaları kullanılır. Bu karmaların besin maddeleri miktarları yönünden normal süte benzer olması sağlanmalıdır.
Süt ikame yemlerinin besin madde miktarları:
HP = % 17-23
HY = % 15-30
HS = % 7-2
Ham kül en çok = % 10
Ca = % 7
P = % 7
Mg = 0.15
Na = 0.25-0.7
süt tozu = % 25-60
FE = 30 mg/Kg
Cu = 4-15 mg/ kg
Vit.A = 8000 – 10000 IU
Vit.D = 1250 IU
Vit.E = 20 IU
Süt ikame yemleri
Süt ikame yemine protein kaynağı olarak soya küspesi unu gibi yemlerde katılabilir.
Süt ikame yemleri üretici firmanın tavsiyeleri uyarınca ya sıcak suda eritilip 39-40 °C civarında iken içirilir, yada ekşitilip soğuk olarak içirilir. İçirme işi emzikli kovalar, normal kovalar, suluklar, yada otomatik yemliklerden yararlanılarak yapılabilir.
Besi başlangıcında buzağılara, bir litresinde 150-180 gr süt ikamesi bulunan karışımdan 6 litre içirilir. Bu miktar gittikçe artırılır ve besi sonunda bir litresinde 200-250 gr süt ikamesi bulunan karışımdan 11-16 litre kadar içirilebilir.
UZUN SÜRELİ BUZAĞI BESİSİ:
Bu besi diğer besi şekillerine göre daha ekonomitir. Fakat et kalitesi daha düşüktür.Daha uzun süre beslenerek buzağıların besi sonu canlı ağırlıklarının 200 kg’ a çıkarılması amacıyla yapılır. Buda kullanılan yem materyaline göre; sıvı yemler ve sıvı yem + kesif yemler ile yapılır.
1. Sıvı yem ile yapılan uzun süreli besi: Buzağılar yağsız süt yada süt ikame yemiyle kısa süreli beside olduğu gibi 150 kg’a kadar beslenirler. Daha sonra hayvanların yağsız sütünün yada süt ikamesinin her litresine 70- 80 gr konsantre yem unu ilave edilir. böylece buzağılar günlük yaklaşık 1400 gr canlı ağırlık artışı sağlayarak 180 kg civarında kesime gönderilebilirler. Bu beside de et rengi soluk rektedir.
2. Sıvı yemler + kesif yemlerle yapılan uzun süreli buzağı besisi: Bu besi şeklinde sıvı yemler yanında buzağılara konsantre yemlerde verilir.
Konsantre yemler, buzağı 60-80 kg canlı ağırlığa ulaşınca alıştırılarak verilmeye başlanır. Yüz kg civarında 1-1.5 kg düzeyinde verilir. Daha sonra sıvı yemin miktarı azaltılırken konsantre yemin miktarı artırılır. Hayvan 180 kg canlı ağılığa ulaştığında verilen sıvı yemin miktarı yarı yarıya azalırken konsantre yem miktarı 4 kg’a kadar çıkarılabilir. Ayrıca 100-150g kuru ot verilmesi uygundur.
GENÇ SIĞIR BESİSİ
Genç sığır besisi gerek genç hayvanların besi performansının yüksek olması gerekse besi sonunda elde edilen etin kaliteli olması nedeniyle diğer besi şekillerine göre daha fazla tercih edilmektedir.
Genç sığırlar besiye 4-5 aylıktan sonra yani yaklaşık 125- 150 kg canlı ağırlığa ulaştıklarında alınırlar. 14-18 aylıkken yaklaşık 450-600 kg canlı ağırlığa ulaştıklarında kesime sevk edilirler.
Genç sığır besisinin temel ilkeleri:
Vücudun bileşimi: Hayvanlar yaşlandıkça vücudun yapı taşları olan besin maddelerinin miktarlarında değişme olur. Hayvanlar yaşlandıkça vücuttaki yağ miktarı artar. Buna karşın protein miktarı değişmezken su miktarı azalır.
Genç hayvanlarda görülen canlı ağırlık artışı büyük ölçüde kas, kemik ve iç organların büyümesi şeklinde olurken, yaşlı hayvanlarda daha çok yağ depolanması şeklinde olur. Ayrıca hayvanların yaşları ilerleyip canlı ağırlıkları arttıkça yaşama payı ihtiyaçları ve buna bağlı olarakta her birim ağırlık artışı için ihtiyaç duydukları besin maddesi miktarıda artar (Yağ depolanması için daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyulur).
Beslenme düzeyinin canlı ağırlık artışı üzerine etkisi: Irk ve cinsiyete bağlı olarak besideki genç sığırlarda 1000-1500 g/gün canlı ağırlık artışı beklenir. Canlı ağırlığı 300 kg’dan daha az olan sığırların rumenleri yeterince gelişmemiş olduğundan istenen canlı ağırlık artışının kaba yemler kullanılarak elde edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu dönemde hayvanların, sindirilme dereceleri daha yüksek konsantre yemlerle beslenmeleri uygun olur. Kısacası besinin çeşitli dönemlerinde hayvanların besin maddeleri ihtiyaçları da gözönüne alınıp farklı yemleme programları uygulanarak optimum düzeyde canlı ağırlık artışı ve 1 kg canlı ağırlık artışı için mümkün olduğunca az yem tüketilmesi sağlanmaya çalışılır.
Yapılan çalışmalar; genç erkek sığırlardan en fazla günlük canlı ağırlık artışının 300-400 kg ağırlıkta oldukları devrede elde edildiğini göstermiştir. 300 kg’ın altındaki ve 400 kg’ın üzerindeki ağırlıkta günlük canlı ağırlık artışı daha düşük düzeyde olmuştur. Bu durum besideki hayvanlara rasyon hazırlamada gözönünde bulundurulmalıdır.
Besideki genç sığırların besin maddeleri ihtiyacı; Genç hayvanların besin maddeleri ihtiyacı gelişme durumları ırk, büyüklük, besinin yoğunluğu gibi çeşitli faktörler tarafından etkilenir. Besideki hayvanların besin maddeleri ihtiyaçlarının belirlenmesi besi hayvanları için rasyon hazırlama bilgisi bölümünde bahsedilecektir.
GENÇ ERKEK SIĞIRLARDA BESİ METODLARI
Uygulanacak besi metodunun belirlenmeside en önemli rolü işletmede bulunan yemler oynar. Yem yanında hayvanın ırkı, cinsiyeti, yaşı ve pazar şartlarıda göz önünde bulundurulur.Besi metodları şöyle sıralanabilir:
1. Entansif besi: Elde edilmek istenen kesim ağırlığına en kısa sürede ulaşmak amacıyla konsantre yemlarle yapılan besi metodudur. İşletmenin imkanlarına göre konsantre yemler yanında saman, mısır silajı, fermantasyon yan ürünleri, şeker pancarı posası gibi kaliteli yada düşük kaliteli kaba yemlerde kullanılır. Bu şekilde hayvanlardan genetik kapasitelerinin imkan verdiği nisbette mümkün olduğunca fazla günlük canlı ağırlık artışı elde edilebilir. 450-550 kg canlı ağırlıkta kesime sevk edilir.
2. Yarı entansif besi: Merası olan işletmelerde besinin ekonomik olması amacıyla besideki hayvanlar meraya çıkarılır. Ayrıca konsantre yemlerle yoğun şekilde beslenmeye devam edilirler.
3. Ekstansif besi: Besinin yaygın bir şekilde uygulanmasıdır. Besiye alınan hayvanlar merada ya da ahırda 600-700 g/gün canlı ağırlık artışı elde edilecek şekilde beslenirler. Bu dönemde mümkün olduğunca meradan yararlanılarak besinin ucuza gelmesi sağlanmaya çalışılır. Mera yoksa hayvanlar ahırda silaj, kuru ot ve bir miktar konsantre yem ile günlük 600-700 gr canlı ağırlık artışı sağlayacak şekilde 300-350 kg canlı ağırlık kazanıncaya kadar beslenirler. Sonra iki üç ay süreyle entansif besiye alınıp kesime sevk edilirler.
KASTRE EDİLMİŞ GENÇ SIĞIR BESİSİ
Genç sığırlar bakımları ile ilgili bazı zorlukları önlemek amacıyla kastre edilirler. Özellikle mera besisinde uygulanan bir besi metodudur. Kastre edilmiş hayvanlara göre % 10 daha az günlük canlı ağırlık artışı ve besi sonu canlı ağırlığı sağlar. Bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarı daha yüksek olur.
DÜVE BESİSİ :
Damızlık dışı düğelerle yapılır. genç erkek sığırlardan % 10-20 daha az günlük canlı ağırlık artışı gösterirler. Şayet merada yapılırsa ekonomik yönden başarılı olur.
BUZAĞI BÜYÜTME PROGRAMLARIHangi tip işletme olursa olsun, işletmelere özel bir buzağı büyütme programı hazırlanmış ve uygulanıyor olması gerekir. Buzağı büyütme programı hazırlarken dikkat edilecek konular ise belirlidir. her şeyden önce entansif işletmeler için buzğaı bakımı konusunda eğitim almış ve gözlem yeteneği olan bir işinin bu işle görevlendirilmesi gerekir. Ancak her işletme için esas alınan temel kabuller işletmeye göre değişim göstermemekte ve temel noktaları içermektedir. 1. Süt içirme programı 2. Kaba ve kesif yem tüketimi 3. Buzağı gelişim özellikleri
Buzağılar doğaları gereği kaba yemleri tüketmeye yönelik olarak programlanmışlardır. Süt içirme belirli dönem için gereksinimlerini karşılayan en önemli gıda niteliğini korusa da kaba ve kesif ymeler kullanılmadan bu amaç gerçekleştirilemez. Buzağıların doğumdan sonraki sindirim sistemleri tekmideli sindirim sistemine benzemekte olup doğumdan sonraki bu özel dönemde sadece sıvı ile beslenebilmektedir. Bu dönemde kullanılabilecek asıl besin kaynağı süt olmakla birlikte süt yerine geçen protein değeri yüksek Yağsız sütle besleme, Peynir suyu, Süt ikame yemleri gibi. diğer bazı ikamelerinde maddelerin kullanımı mümkündür. Buzağılara içirilmesi gereken süt miktarı konusundas yapılan çalışmalarda bir buzağının büyüme döneminde en az 100 Litre süt içmesi gerektiği bundan fazlasının ise işletmenin süt satış fiyatı ve besleme programı ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır.
Süt içirme programı Verilecek süt miktarı, buzağının canlılığına, sütün yağ düzeyine ve buzağının doğum ağırlığına bağlıdır. Buzağılara içirilecek süt miktarı konusunda ise genel kabul canlı ağırlığının %10 kadar günlük süt içmesi, gerektiği yönündedir. Diğer bir deyişle kural olarak her 10–12 kg doğumda vücut ağırlığı için günde 1 kg süt verilir. Bu kural, fgüvenilir bir yol olup buzağılar sütten kesilene kadar bu kriter esas alınarak beslenebilir. Buzağılara verilecek süt miktarı en az doğum ağırlığının % 8‘i, en fazla % 10’u olmalıdır. Bu miktar soğuk mevsimler verilen mikatrın %10 kadar artırılarak buzağının soğukla mücadelesi için yardımcı olunmalıdır.
İçirilecek süt miktarı Bir bzuağı en az 100 litre süt içmelidir. 140 literedn bnaşlayıp 360 kg ma kadar kullanılan süt içrtme programları mevcuttur. Bundan sonraki miktar yetiştricinin sütü pazarlama koşullarına göre değişmektedir. 225 kg, 250 kg, 325 kgkg en çok kullanılan süt miktarıdır. İşletme kendi koşullarına göre bunlardan birini seçip buzağıları için süt içirme programını yapabilir.
Sütün sınırlı verilmesi Fazla sütle beslenen buzağıların yeterli miktarda kuru yem alamama riski vardır. Kontrollü miktarda sütle beslenen buzağılarda ağırlık artışı daha ziyade buzağı besleme yemi tüketiminin artmasından sonra oluşmaktadır. Buzağılara verilen süt taze, temiz olmalıdır. Sütün sıcaklığı 38°C’ye çıkarılabilir. Nispeten yaşlı buzağılar için sütü ısıtmak gerekmeyebilir. Kan damarlarındaki yırtılmadan oluşan kanlı süt, emniyetle buzağılara verilebilir. Ancak vücut sıcaklığı da artmış hasta hayvanlardan alınan sütler hastalık etmenleri ile bulaşıklık rsiki taşıdığı için buzağı beslemede kullanılmamalıdır.
Buzağıya içirilecek sütün özellikleri Buzağıya içirilecek süt gerektiği şekilde içirilmezse buzağıda rahatsızlıklara yok açacaktır. Süt ile aşırı besleme, sindirim bozuklukları ve ishale yol açar. Buzağılar içebilecekleri süt ile beslenmektedir. Sütün kalite ve miktarında yapılacak ani değişiklikler sindirim rahatsızlıklarına yol açar. Sindirim bozukluklarından kaçınmak için her öğünde verilen süt ölçülmeli veya ölçekli kaplarda tekniğine dikka edecek şekilde verilmelidir. Eğer süt daha fazla yağlı ise (% 5.5) daha az yağı sütte (%3.5) ikame edilmelidir. Böyle bir işlem bir kısım ılık su; 3.5 kısım yüksek yağlı süt karışımıyla sağlanabilir. Böylece sindirim bozuklukları ve ishal önlenir. Daha az yağ ihtiva eden sütlerin fazla yağlı süt yerine kullanımı halinde sindirim bozuklukları oluşmaz.
Mastitis ve antibiyotik tedavisi görmüş ineklerin sütünün içirilmesi Süte ilişkin kanuni standartları sağlamayan sütlerin çoğu, buzağı beslemesinde kullanılabilir. Aşikar bir biçimde genel görünüşü anormal olan süt, vücut ısısı yüksek halde hayvanların sütü ve antibiyotikle tedavisinden sonra alınan ilk süt içirilmemelidir. Mastitisli süt veya mastitis tedavisi görmüş ineklerin sütü eğer buzağılar hemen süt içmeden hemen sonra en azından yarım saat ferdi bölmeye alınarak diğerlerinden ayrılıyorsa kullanılabilir. Mastitisli süt ile beslenen buzağıların birbirlerini emmesi sonucu Mastitisi rudimanter meme başı aracılığıyla mastitis bulaştırır ve mastitis problemine yol açar. Mastitisli süt tüketen buzağılar mastitise yol açan organizmaları barsak yoluyla geçirmezler.
Antibiyotik tedavisi görmüş ineklerin sütü, o ilaç için öngörülen süre zarfında satışa sunulamaz. Antibiyotik ihtiva eden süt veya süt ikame yemleriyle beslenen buzağılar içerdikleri antibiyotik vücutta elimine edilene kadar kesilmez.Esasında antibiyotikli sütlerin buzağı büyütmede kullanılmaması, buzğıların antibiyotiğe karşı direnç kazanmalrı ve hasta olduklarında kullanılan antibiyotiklerin etksiz kalması riski taşıdığından fazla önerilmemelidir.
Süt içirme süresi Buzağıların ruminant hale gelmesi için bir an önce sütten kesilip kesif yemem başlamsı istenir. Bu nedenle mümkün olduğunca erken süttten kesmeye çalışmak hedeflenir. Ancak bu süre buzağının gereksinimi almasına da yeterli uzunlukta olmalıdır. Düzgüneş (1967) 20 hafta ile 8 haftad arasında değişen tam yağlı sütle buzağıların beslenmesi programlarını kullanımı bildirmektedir. Ancak bugün 10 haftadan daha uzun süre sütle besleme buzağının rumen geliişmini geciktirebilmektedir.Ancak buzağıların erken sütten kesilebilemsi buzğaı başlangıç ve buzağı büyütme yemlerinin kullanımı konusu önem arz etmektedir.
Buzağılara süt içirme şekliBuzağıların süt içme programı hazırlandıktan sonra süt içirme şekline karar vermek gerekir. Buzağıların doğasında annesini emem güdüsü vardır ve emme rafleksi ile doğmuştur. Ancak modern yetiştricilik koışulları ana ile bzuağının ilk 24 saatte ayrılması gerektiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle buzğıpnın annesini emmesi olanğı ortadan kalkmaktadır. Bunu yerine geçecek işçiliği kolay ve sağlıklı metotların kullanılması gerekmektedir.
Emzikli kovalar ve ağzı açık kovalar bu amaçla en çok kullanılan malzemelerdir. Emzikli kovalar veya biberonda emziklerim temiliinde yaşanan problem hastalık rsikini artırdığı için işçiliğe dayalı çalışmada problem yaratabilmektedir. Bu nedenle ağzı açık kovalarda süt içrme iş kolaylığı ve temizlkte daha az problem olması nedeniyle yaygın kullanılan metoddur. Ancak kovadan süt içmenin öğretilmesi gerekir.
Buzağıya süt içmenin öğretilmesi;
1)öncelikle buzağı kontorl altına alınır, Buzağının kontrol altına alınması, kişinin alışkanlığına bağlı olsada buzağıyı aşırı strese sokacak zorlamaya müsade edilmemelidir.
2) Buzağı zaten ağzına parmak verildiğinde emme özelliğindedir. Elinizi süte batırıp buzğının ağzına verildiğinde buzağı emmeye başlayacaktır.
3) Buzağı parmağı emmeye başladığına doğası gereği başını annesini emr pozisyonda tutmaya çalışcaktır. Yavaş yavaş elin kovanın içine doğru inidirlmesi ile başı aşağı doğru iken emerken içmeyi öğrenmesi sağlanır.
4) Ancak buzağı içme başladığında el bir süre daha buğaının ağzında tutulursa buzağı emerken içmeye başlayacak ve alışacaktır. Bunu 1–2 gün her süt içrmede yapılması süt içmenin öğretilmesi için yeterli olacaktır. Daha sonra buzağı sütü ağzına emerek çekmeye başlayınca parmaklar çekilir.
Buzağı başlangıç ve buzağı büyütme yemleri Buzağıların rumen gelişmesinin uyarılması bakteri ve protozooların arttırılması için kuru yem alımı mümkün olduğunca erken başlamalıdır. 3–4 günlük yaştan itibaren iyi kaliteli buzağı başlatma yemi buzağıların önünde hazır bulunmalıdır. Gereğinden fazla süt ya da süt ikame yem alan buzağıların buzağı başlatma yemi tüketim miktarı azdır. Yüksek düzeyde sindirilebilir buzağı başlatma yemlerinin verilmesi rumen mikroflorasını ve rumen dokusunu uyarır. Resim 1’de sadece süt ve kaba yem ve süt+kaba yem ve buzağı büyütme yemleri kullanışlarak büyütülen 1 aylık buzğının rumeninin gelişim verilmektedir. Süt+kaba yem Süt+kaba yem+buzğaı büyüme yemi
Farklı besleme koşulları bir işletenin sonuçtaki sürüsüün performöansı üzerinde etkli olacğından buzağı büyütme döneminde uygun metod kullanılması büyük fark oluşturmaktadır. Buzağıların beslenmesinde kesif yem kullanımı gelişme üzerinde çok önemli etkiye sahip olup Resimde görülen iki buzğaıda 6 aylık yaşta olup iri yapılı olan günde 1 kg kesif yem ilavesi ile beslenmiş küçük yapılı olan ise sütle besleme ve merada büyütülmüşttür. Bu resim buzağı yetiştirmede süt+kesif yem ve kaba yemn dengeli bir şekilde gerekeli koşullarda sağlanması gerekliliğine çok iyi bir örnek teşkil etmektedir.
Ruminant olmayı sağlayan rumendeki mikroorganizmalar kaba ve kesif yem tüketimi ile hızla çoğalır ve fermantasyon esnasında uçucu yağ asitleri(asitik, propiyonik, bütirik asit) üretir. Bu asitler ise rumen papilla gelişimini teşvik eder. Rumende papilla gelişimi ise buzğının bir an önce ergin yapıya geçişi anlmaı taşımaktadır. Buzağılar sütten kesilmeden önce mutlaka rumen mikroorganizmaların gelişmiş olmaıs gerekir. Buzağıların sütten kesilmeden önce 100 kg’lık vücut ağırlığı için en az 1 kg buzağı başlatma yemi tüketmeleri sağlanmalıdır. Eğer uygun bir bakım ve besleme takip edilirse 4 aylık yaşta tam ergin bir hayvan ölçüsünde rumen fonksiyonu gösterebilirler. Çeşitli buzağı büyütme yemleri olmakla birlikte bunların kullanıdğı ham madde kalitesi ve çeşitliliği buzağı başlatma ve büyütme yemlerinde performansı değiştrebilmektedir. Buzğılarda canlı ığrlık bakım ve besleme koşullarına göre sütten kesime kadar olan dönemde 120 gram ile 568 gram arasında değişmektedir. Buzağı büyütme programı buzağının sütten kesimdeki performansı üzerine doğrudan etkili olmaktadır.
Buzağılarda hastalıklara direncin artırılması Buzağılarda annenin aşılaması ve hastalıklta kjoruma aşıların veteriner hekimlerce dzenli olarak uygulanması buzğı kayıplarını en aza indirmede büyükmavantaj teşkişl eder. Ancak sürü idaresi yeterli olmadığı veya gerekli özen gösterilmez ise bu aşılama programalarına karşın buzağı kayıplara yüksek boyutlara ulaşır. Buzağıların doğumlarından sonra ilk 24 saatte strese maruz kalması hastalık rsikini artırmaktadır. Özellikle yüksek sıcaklık bu dönemde buzağı serum immunoglobulin düzeyini azaltmakta ve stres hormonu adrenalini yükselterek hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Bu nedenle doğum bölmesi ve hemen doğum sırasında ve doğumdan sonraki 3 gün buzağı bakım ve barındırma koşullarına özel itina göstermek buzağıların direncini artırmada büyük önem taşır. Tüm bu konuların dışında bir diğer önemli konuda buzağıların barındırılması konusudur. Buzağılar havadar kuru ve hastalık etmenlerinden uzak bir ortamda barındırılmalıdır. Bu nednele son yıllarda buzağı kulübeleri geniş kullanım alanı bulmakta ise de barınak temininde asıl konu temiz havadar ve kuru ortam teminidir. Buzağı büyütme konusu sığır yetiştiriciliğinde işletmenin karlılığı ve sürdürülebilirliğinde temel noktayı teşkil etmektedir. Hangi alanında olursa olsun sığır yetiştriciliği konularında faaliyet gösteren bir işletme materyal temini konusunda darboğazlara düşmemek için buzğı yetiştirme konusuna özel önem vermek zorundadır. Et üretimi için materyal olacak buzağı ile damızlık olarak kullanılması düşünülen buzağıların bakım ve idaresinde farklılık olmalıdır. Başarılı bir buzağı büyütme programı ancak, tüm bu konuların birlikte ele alınması ile uygulanabileceği unutulmaması gereken en önemli noktayı teşkil etmektedir.
22 Aralık 2007: 18:53 #46209 batuhan5432ÜyeArkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim faydalı olduğuna inandığım bilgilerle İnşaallah yakın zamanda hayvan beslemeye başlayacağım.Sağlıcakla kalın kolay gelsin hepinize…
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.