- Bu konu 7 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 16 yıl 7 ay önce vtrnr_2006 tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 2 Haziran 2007: 14:46 #13412baybaytarÜye
[size=medium]Ülkemizin güzide memleketlerinde Hatay’ın uydudan görüntüsü bile güzel…
Tarihi boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan Hatay çok zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Hatay batı ile doğu kültürünün kesiştiği, birbirinden etkilendiği, toplumların kültür alışverişlerinde bulunduğu bir yerdedir. Bu durum, Hatay’ın coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır. Hatay, Anadolu ile Ortadoğu dolayısıyla Mezopotamya arasında bir köprü konumundadır. Hatay bir tek kuzeyden güneye-güneyden kuzeye giden anayolların geçtiği bir yer konumunda kalmamış, doğudan gelen ve tarihte İpek Yolu diye adlandırılan önemli ticaret yolunun da önemli bir kavşağı ve bir ticaret merkezi de olmuştur.
Hatay, Avrupa’yı Ortadoğu’ya bağlayan E-91 karayolu üzerinde olması nedeniyle ilimiz çok sayıda yabancının giriş-çıkış yaptığı önemli sınır kapısı durumundadır. Sınır kapılarından giriş yapan yabancıların büyük bir kısmı ilimizde konaklama tesislerinde konaklamaktadır. Avrupa ve diğer ülkelerden gelen yabancılar tarihi ve kültürel yerlere yoğun bir ilgi göstermekte, tarihi kalıntıları ve ören yerlerini gezmektedirler. Hatay Arkeoloji Müzesi ve St. Pierre Kilisesi yabancıların en çok ilgi gösterdikleri yerdir. Bunun dışında Çevlik’teki Seleukeia Pierria (Çevlik) ören yeri, Vespasianus – Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Habib-i Neccar Camii, St.Simeon Manastırı, Aççana ören yeri en çok ziyaret edilen yerlerdir.
Ilıman iklime sahip bulunan Hatay’da yılın 4-5 ayında denize girmek mümkündür. İlimizde, deniz ve yaylalar doğal güzellikleri ile yan yanadır. Antakya’nın Harbiye beldesi doğal güzellikleri, şelâlesi, enfes yemekleri ile yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğrar. Harbiye, Antakya’lıların özellikle bahar ve yaz aylarında gittikleri en önemli belli başlı piknik ve eğlence yeridir. Harbiye beldemiz her biri 300 – 500 kişilik salonları bulunan ünlü Restaurantları ile yıllardır yerli yabancı konukların damak zevklerine hitap ettikleri tarihi mekanlar olarak bilinmektedir.
Ayrıca;yöre halkı yazın sıcak günlerinde serinlemek için; Samandağ’da Teknepınar, Belen’de Güzelyayla, Atik, Nergislik, Dörtyol’da Kuzuculu, Kırıkhan’da Alan yaylalarına, Samandağ ve Çevlik plajları, İskenderun-Arsuz, Gülcihan, Erzin-Burnaz plajlarına giderler. Cilvegözü Sınır Kapısının yakınında bulunan Yenişehir gölü de başta Reyhanlı ile Antakya’lıların eğlenmeye ve gezmeye gittikleri doğal güzelliklerle dolu bir başka yerdir.
İlimiz Hatay mutfağı yemek, meze ve tatlı çeşitleri olarak ülkemizde ve Doğu Akdeniz’de en geniş çeşide ve lezzet bakımından en tercih edilir geleneksel tatlara sahiptir.
Bölge illerimizde ve Halep, Laskiye gibi Suriye şehirlerinde yapılan tüm kebap ve etli çeşitleri Hatay mutfağında yapıldığı gibi kendine mahsus kağıt kebap, oruk, dövme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı gibi… çeşitleri de vardır. Mezelerden humus, zahter salatası, acılı mezeleri sayabiliriz. Tatlılardan; künefe, peynirli irmik helvası ve kabak tatlısı sadece Hatay mutfağına mahsus olarak ün yapmıştır.
[/size]4 Haziran 2007: 15:07 #35384baybaytarÜye
Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden olan Antakya, bütün dinleri, kültürleri bir arada barındıran bir şehirdir.
Birçok çağa, savaşa, olaya karşı dimdik ayakta kalarak direnen Antakya, bu kültür mozaiği içinde bugünlere kadar gelerek kendini kanıtlamıştır.
Eski çağlarda dünyanın ikinci büyük şehri unvanına sahip olan Antakya, şu anda da kendi çapında gelişmiş bir şehir konumundadır.
Eski tarihlerden günümüze kadar gelen tarihi eserler, Asi Nehri, sokaklar ve caddeler dile gelse, o eski Antakya’yı harika bir şekilde dillendirirdi. Müslümanların, Hıristiyanların, Yahudilerin ve başka dinlere, mezheplere mensup insanların bir arada yaşayarak, hiçbir prokovasyona yenik düşmeden bugünlere kadar barış, kardeşlik ve huzur içinde gelmesi, dünyada verilecek en güzel örneklerden birisidir. Çağlar içinde korunan bu çizgiyle Antakya, tarihteki en güzel yerini almıştır.6 Haziran 2007: 15:27 #35437baybaytarÜye
Bu cami ile bir kilise sırt sırtadır ve çocukluğum bu caminin avlusunda geçmiştir.
6 Haziran 2007: 15:29 #35438baybaytarÜye[size=x-large]BAZI ŞEYLER ANLATILMAZ YAŞANIR
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/4/41/AntakyaCarsi.JPG/800px-AntakyaCarsi.JPG[/img]
[/size]15 Haziran 2007: 08:13 #35584tierarztÜyegitmek isterim..arkadaslar bikac kez gittiler.. baya güselmiş.. insallah nasip olursa gitmeyi düsünüormm..
19 Haziran 2007: 14:24 #35662baybaytarÜye24 Haziran 2007: 13:54 #35757veterinerixÜyefakülteyi orda okudum bu yönden şanslıyım bıraz kucuk ve çok rahat bi şehir bırazda sıcak olmasa, 2000 yıldan daha fazla tarihi geçmişi var ve şehrin altında höyüklerden geçilimiyor tabi üstünde yerleşimyerleri malum kentleşme sonucu toprakta kalmıs.çok kral yemekleri var yemek konusunda antakyanın üstüne tanımam.
21 Şubat 2008: 09:41 #47573vtrnr_2006Üyeslm mıllet bende yenıyım sıteden ve hatayı gordum ama fazla degıl bu yaz ınsallah daha ıyı gezıcegımn herkese slmlar….
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.