- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 15 yıl 9 ay önce
Murat KUTAY tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 11 Nisan 2009: 14:18 #21065
Murat KUTAY
Üye865 kuzu soğuktan dondu
Kayseride 7 yetiştiriciye ait 865 kuzu, eksi 10 dereceyi bulan soğuk hava ve gıda yetersizliği sonucu telef oldu.
Kayseri’nin Akkışla ilçesinde 7 yetiştiriciye ait 865 kuzu, eksi 10 dereceyi bulan soğuk hava ve gıda yetersizliği sonucu telef oldu.Güneşli ilçesi Hasancı Köyü Kızılağıl mevkiinde yılda 2 kez meraları kiralayarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besicilerin 865 hayvanı bulundukları çadırda telef oldu. Besicilerden Mustafa Günay, her yıl 2 kez evlerinden ayrılarak 3 ay boyunca meralarda çadır kurduklarını söyledi. Oy kullanmak için tekrar beldeye gittiklerini ifade eden Günay, mera alanına döndüklerinde kuzularının 865’inin telef olduğunu gördüklerini dile getirdi. Devlet makamlarından yardım isteyen Günay, “Bu mera alanına geleli 17-18 gün oldu. Hergün kar ve yağmur yağıyor. Hava sıcaklığı eksi 10 dereceye kadar düşüyor. Hava şartları oldukça ağır. 7 aile ortak hayvancılık yapıyoruz. Toplam bin 200 küçükbaş hayvanımız var. Bunların yüzde 75’i telef oldu. Tek geçim kaynağımız hayvancılık. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ölen hayvanlarımızın bize maliyeti yaklaşık 300 bin TL’dir. Devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz.” dedi.
Kuzularının telef olduğuna üzülen Ayşe Temiz de çok miktarda borçlarının olduğunu dile getirdi. Telef olan hayvanlarının başında gözyaşlarını tutamayan Temiz, “Bizim gelirimiz sadece bu. Bir sürü borcumuz var. Borç günü geldiğinde herkes para isteyecek. Biz şimdi ne yapacağız. Havaların soğuk olması ve yetersiz beslenmeleri sebebiyle hayvanlarım telef oldu. Hükümetten yardım istiyorum.” diye konuştu.
Kayseri ili Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Yıldırım Yağan, hayvanları telef olan ailelerin yardıma ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Yağan, bu yörede hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu kaydederek, bölgede zor kış şartlarının yaşandığını ifade etti. Bu konuyla alakalı girişimlerde bulunacaklarının altını çizen Yağan, yetkililerin de bu çabaya cevap vermesini istedi.
http://www.gazetegida.com - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.