- Bu konu 12 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 15 yıl 1 ay önce
Mehmet AKIN tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 1 Kasım 2008: 16:07 #19459
dilaraÜye[size=medium]9 dil biliyor, üniversite mezunu bir kimya mühendisi.. Ama hurda toplayarak geçiniyor!
Çöpten bulduğu elbiseleri giyen, karnını da çöplerde bulduklarıyla doyuran tahsilli hurdacı, bisikletine monte ettiği kendi tasarımı 1 metrekarelik karavanında yatıp kalkıyor. Nizamoğlu, gece branda ile örttüğü evini gündüz hurda toplamak için kullanıyor.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan Ferhat Nizamoğlu, Bulgaristan’da doğup büyümüş. Dünyanın en iyi 70. üniversitesi olan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi’ni bitirmiş. Rusçayı anadili gibi konuşuyor. Bunun yanında Bulgarca, Sırpça, Makedonca, Slovence, Çekçe, Filipince, Polandca ve Almanca biliyor. 1989 yılında Türkiye’ye göç ederek Bursa’ya yerleşmiş. Bulgaristan pasaportu ile 48 yaşına kadar 42 ülke gezmiş.
Pek çok üst düzey görevlerde bulunmuş. Türkiye’de de resmîkurumlarda çevirmen olarak çalışmış. İki çocuğu bulunan Ferhat Nizamoğlu, 1994 yılında eşinden ayrılmış. O yıldan bu yana çocuklarıyla görüşme imkanı bulamamış. Kendini işe adayan kimya mühendisinin çöküş hikâyesi bir maden yatağını kiralamak için tüm mal varlığını satmasıyla başlamış. Talihsiz adam, turizmde de aradığını bulamayınca sokaklara düşmüş. Hurdacılıkla geçimini sağlamaya başlamış. Çöplerden bulduğu elbiseleri giyen Nizamoğlu, bisikletinin arkasına monte ettiği küçük karavanda yaşam mücadelesi veriyor.
Evi olmadığı için yağmurlu ve soğuk havalarda büyük sıkıntı çektiğini anlatan tahsilli hurdacı, her şeye rağmen hayattan ‘tat’ aldığını söylüyor. Hatta bir metrekarelik küçük karavanının içinde yakıtsız jeneratör projesi geliştirdiğini iddia ediyor. Projesini noterden onaylattığını belirten Nizamoğlu, hayalini şöyle dile getiriyor: “Hurdacılıktan kazandığım parayla bu jeneratörün bir bölümünü yaptım. İmkanım el vermediği için istediğim verimi alamadım. Şimdi bana şans versinler kuracağım santrallerle Fethiye’nin aydınlatmasını bedavaya getirebilirim.” [/size]
1 Kasım 2008: 16:13 #58846 Murat KUTAYÜyeyazık adama…okumakta işe yaramıyo artık anlaşılan..
2 Kasım 2008: 00:03 #589079 dil bilen insan tanımıyorum.Sallayıp duruyormuş işte ortada kalmış.
2 Kasım 2008: 15:42 #58942 dilaraÜyeYener DOĞAN wrote:9 dil bilen insan tanımıyorum.Sallayıp duruyormuş işte ortada kalmış.Adam yalan mı söyleyecek Allah Allah niye sallasın ki bütün belgelerle kanıtlamış adam röportaj yapanlara üni. diplomasını vb. hepsini göstermiş..ona bakarsan benim ağabeyim 13 dil biliyor;)
2 Kasım 2008: 15:45 #58943 dilaraÜye[size=x-large]işte hurdacı mühendis –>[/size]
2 Kasım 2008: 16:15 #58945 Mehmet AKINÜyebende 4. yabancı dili de ögrenmeye calısıyorum diye seviniyorum
Uğrasmayım hiç işe yaramıyorsaDil bilmek var birde tam anlamıyla
madem ona bakıyoruz ben arastırdımda dünyadaki tüm dilleri biliyorum ingilizce den tutta rucça ve çin dilinin de olduguna kadarAyrıca adam dillerinin faydalarınıda görmüş uzun yıllarca. ama insanoglunun herzamanki gibi ac gözlülük hastalıgına yakalanmıs ve tüm mal varlıgını bir maden yatagı almak için satmıs.
Ordaki dillerin bir kısmı bulgaristanda dogması nedeniyle birbirine yakın diller. ama cok farklı diller de ogrenmiş ki onlarında ekmegini yemiş sonucta.
Ne mühendisi oılduguda yazılmamıs diplomasını gosterdigi haberciler tarafındanşaka bir yana kötü bir durum işsiz kalmak, ama elindekileri de degerlendirmesini bileceksin bence.
2 Kasım 2008: 17:00 #58988Ağabeyim 13 dil biliyor diyorsan sende sallıyorsun
Gazetede yazan herşey doğru değildir biliyorsunuz.Bu haber asparagas arkadaşlar inanmıyorum.
2 Kasım 2008: 17:06 #58992 Mehmet AKINÜyeFatih Sultan Mehmet istanbulu Fet etmeden önce 20 yaşında tam 9 dili cok iyi derecede biliyordu.
birilerinin bu kadar dil bilmesi bence normal, az önceki mesajımda belirttigim gibi cok zıt diller de degiller, cogu birbirine benziyor zaten. ama işsiz kalmalarının nedenleri, yada bu kadar dil biliyorum ama issizim demelerinin arkasında bişeyler aramak gerek bence.
Adam onca yıl tercumanlık yapmıs, bir cok para kazanmıs. neden ozaman kimse sen bu kadar dil biliyorsun para kazanıyorsun demedikleri gibi.
simdi belirli sebeplerden dolayı işsiz diye sanki hayatı boyunca bu kadar dil ogrenmiş ama işsizmiş havası katmak sacma bence.
Habercilerin haber ugruna bazı seyleri on plana cıkarmak isteyişlerini anlayısla karsılıyorum.2 Kasım 2008: 22:17 #59136 canniballÜyeadam fatih olsa bi yerleri feth ederdi
bu arada dediğin gibi o dillerin 7-8 tanesi aynı zaten
ama ben bu adamı görmüştüm fethiyede deli sanmıştım
baksana bizim adamda ne cevherler varmış.
bende ayrıca adamın maden yatağı için herşeyini satmasına kızmadım.hayatta neden varız ki bi dahamı dünyaya geleceğiz.en azından adamın içinde kalmamış.takdire şayan bence2 Kasım 2008: 22:49 #59141Bu dillerin çoğu aynı zaten.Abartılmış 9 dil diye.şimdi azerbaycanlılarla anlaşabiliyorsam ben azerice de biliyor mu sayılıyorum?bu zaten aynı dil ailesinde değil mi?Bence abartılmış 9 dil diye.
Adama gelince;risk seviyormuş ne diyelim.Ben risk almam,adamın davranışını da eğer bekar ise ve sorumluluğu olan başka insanlar yok ise normal bir tutum olarak değerlendiriyorum.
3 Kasım 2008: 10:37 #59302 dilaraÜyeYener DOĞAN wrote:Ağabeyim 13 dil biliyor diyorsan sende sallıyorsunsadece gülüyorum
) ) )
Mehmetin hatırına ağzımı açmıyorum..3 Kasım 2008: 16:20 #59374Bende Mehmet’in hatırına çoğu şeye göz yumuyorum.Diyeceğimi dedim.O kadar…
3 Kasım 2008: 16:24 #59385 Mehmet AKINÜyehatırlarınız için teşekkür ederim. sonucta bir haber. daha fazla yoruma gerek yok diyorum sadece ve konuyu izninizle kilitliyorum
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.