blank
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25946
    ImraHor
    Üye

    Almanya’nın kuzeyinde baş gösteren bir nevi bağırsak enfeksiyonu EHEC (Enterohämorrhagische Escherichiacoli) adlı bakteri can almaya devam ediyor. EHEC virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 9’a çıkarken hasta sayısı ise bini geçti. Ölü sayısının artmasından korkan uzmanlar hastalara antikor vermeye başladı.
    Almanya’nın özellikle kuzey bölgesinde yaklaşık 10 gündür etkili olan ölümcül bir nevi bağırsak enfeksiyonu EHEC virüsüne bağlı ölümler artmaya devam ediyor. Daha önce 5 olan ölü sayısı, 86, 84 ve 38 yaşlarında üçü Schleswig Holstein’de farklı hastanelerde ve biri 87 yaşında Hamburg Üniversite hastanesinde 89 yaşında ölen kadın ile birlikte 9’a çıktı.

    Hastaneye yatanların sayısı bini geçtiği gözlenirken, EHEC’e bağlı olarak gelişen ve kılcal damar kanaması sonucu anemi ve akut böbrek yetmezliğine sebep olan Hemolitik Üremik Sendrom’un dan (HÜS) dolayı da 150 kişinin hastanelerde yattığı bildirildi. Son alınan bilgilere göre Hamburg’da hasta sayısı 467’ye ve hastalığa bağlı olarak gelişen HUS sendromuna yakalananlar 91, Aşağı Saksonya’da 189- 42, Schleswig Holstein’de 248- 73, Bremen’de 54-28 ve Mecklenburg Vorpommernde ise 50 -14 şeklinde gelişti.

    Ölü sayısının artmasından korkan doktorlar son çare olarak vücuda giren yabancı maddelere karşı direnme gücü gösteren ve vücuttan çıkmasını sağlayan antikor vermeye başladı. Hastalığın daha çok böbrek yetmezliğine neden olduğunu ve hastaların belirli aralıklarla kanlarının diyaliz makinasında yıkanması gerektiğine işaret eden doktorlar antikorun en çok bunu önlemek için verildiğini belirttiler ve vatandaşları kan vermeye çağırdılar. Ellerindeki stokların en fazla bir hafta daha yetebileceğini belirten doktor ve hastane yetkilileri hastalığın devam etmesi ve gereken kan bağışı yapılmaması halinde zor günler yaşanabileceğine dikkat çektiler.

    EHEC’DEN TÜRK DÖNERCİLER DE NASİBİNİ ALDI

    Bu arada vatandaşların salatalık, domates ve marul gibi sebzelere karşı ilgisinin azalması başta Alman çiftçiler, manav hatta dönercileri bile vurmaya başladı. Satışların yüzde 90 oranında azaldığını belirten ve ellerindeki sebzeleri imha eden Alman çiftçilerle birlikte çoğu manavda hastalıktan etkilenmeye başladı. Manavlar şu sıralara sadece çilek ve kuşkonmaz türü sebze ve meyveleri satabildiklerini belirttiler.

    BSE (deli dana) kuş ve domuz gribi ve bozuk et derken bu kez de EHEC virüsü dönercileri tehdit etmeye başladı. Müşterilerin Almanya’da çoğunlukla salata ile birlikte ekmek arası ya da dürüm olarak satılan dönerlere Alman müşterilerin eskisi gibi ilgi göstermediğini belirtirken, bazı dönerciler satışların yüzde 20 oranında düştüğünü dile getiriyorlar.

    Berliner Tor U-Bahn istasyonunda Döner İmbiss sahibi Derviş Karaca, “Almanya’da döner salatalı ve soslu olarak tanındı ve müşteriler bu lezzete alıştı. Şu anda çoğu müşteri salatadan dolayı ya döner yemiyor ya da salatasız yiyor. Salatasız yediği zamanda eski lezzeti bulamıyor. Aynı şekilde ekmeğin içine konulan miktarda az olduğu için bunu et ile telafi etmeniz gerekiyor” dedi.

    Fuhlsbüttel U-Bahn İstasyonunda Faruk Karaman ise müşterilerin döner yerine daha çok patates kızartması gibi diğer kolay hazırlanan yiyecekleri ya da patatesli döner tercih ettiklerini belirterek, “Hastalık bizimle birlikte en fazla çoğu zaman salata yiyen vejetaryen müşterileri etkiledi” diye konuştu.

    Hamburg’un St Georg, Billstedt ve Altona semtlerinde Lades adlı mekanları bulunan Vadullah Başaran ise “Bize bu zamana kadar bir kişi hariç hiç bir şikayet olmadı Bizim aldığımız sebzelerin geldiği ülkeler tehlike oluşturmuyor” dedi.

    #99608

    ALMANYA’DA E.coli KRİZİ

    Bakanlığımız, Almanya’da ortaya çıkan Escherichia coli (E.coli) krizi ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmektedir.
    Esherichia coli (E.coli), insan ve memeli hayvanların doğal bağırsak florasında bulunan bir bakteri türü olup, halk arasında koli basili olarak bilinmektedir. Normalde bağırsakta yaşayan bir bakteri türü olması nedeniyle, E.coli ‘nin gıdalarda ve çevrede bulunması, o gıdaya veya çevreye dışkı bulaşı (fekal bulaşı) olabileceğinin bir belirtisidir.
    Bağırsak florasında doğal olarak bulunan E. coli, bulunduğu organizmada normalde hastalık yapmaz. Ancak, başka bir ortama geçmesi halinde, E. coli bir hastalık etkeni olabilir. Yani, aynı organizmada başka bir organa geçmesi halinde (idrar yolu enfeksiyonu ile mesaneye geçmek gibi) veya başka bir konak organizmanın bağırsağına geçmesi halinde hastalık etkeni olabilir.
    E. coli türü içinde farklı özelliklere sahip olan, “suş” olarak adlandırılan çeşitli tipler vardır. E. coli’nin patojenik (hastalık yapan) suşları, başta ishale yol açan enfeksiyonlar olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, septisemi gibi çeşitli hastalıklara neden olabilmektedirler.
    İshale yol açan patojenik E.coli suşları, oluşturdukları hastalık farklılıklarına göre çeşitli gruplara ayrılmakta olup, bunlardan biri Enterohemorajik E. coli (EHEC)’dir. Almanya’da ortaya çıkan krize neden olan “Shiga toksin üreten E.coli” (STEC), orta şiddette bağırsak hastalıklarından şiddetli böbrek komplikasyonlarına kadar ciddi sonuçlar doğurabilen EHEC tipidir.

    EHEC Semptomları nelerdir?
    Bütün bireylerde enfeksiyon görülme olasılığı olmakla birlikte, özellikle 5 yaş altı çocuklar ve yaşlılar risk gruplarını oluşturur. İnkübasyon dönemi 1-8 gün arasında değişmekle birlikte, tipik olarak 3-5 gündür. Hastalığın semptomları genellikle karın krampları, kanlı ishal, bazen kusma ve düşük dereceli ateştir. Genellikle hastalık orta şiddette seyrederek 1-3 gün içinde sona erer. Ancak, EHEC’in çeşitli suşları bazı hastalarda Hemorajik Kolitis, Hemolitik Üremik Sendrom (HUS) ya da Trombotik Trombositopenik Purpura (TTP) gibi ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

    EHEC bulaşma kaynakları nelerdir?
    EHEC’e bağlı enfeksiyonlar temel olarak EHEC ile bulaşı olan gıda yada su ve hayvanlarla temas nedeni ile oluşur. İnsandan insana yakın temas ile de bulaşı söz konusu olabilir. Çiğ süt, pişmemiş dana eti, iyi yıkanmamış taze meyve ve sebzeler (ıspanak, marul, kıvırcık, hıyar, domates, vb.), pastörize edilmemiş elma suyu gibi gıdalar önemli bulaşı kaynakları arasındadır.

    Nasıl Korunulur?
    • Gıdaların en az 70 oC’de en az 2 dakika pişirilmesi EHEC’in ölmesi için yeterlidir.
    • Sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir.
    • Çapraz kontaminasyondan kaçınılmalıdır. (örneğin; çiğ gıdalar ile pişmiş ürünler birbirinden ayrı tutulmalıdır, yıkanmış ve yıkanmamış gıdalar karıştırılmamalıdır, çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak, kesme tahtası, tabak, kaşık, çatal vb. malzemeler iyice yıkanmadan tekrar kullanılmamalıdır)
    • Tuvalet ve banyo kullanımından sonra / çocuk bezinin değiştirilmesinden sonra / gıdaların hazırlanmasından önce / gıdaların yenilmesinden önce / çiftlik hayvanlarıyla temas ettikten sonra / evcil hayvanların dışkılarıyla temas ettikten sonra eller mutlaka iyice yıkanmalı ve kişisel hijyene dikkat edilmelidir.

    Yakın tarihlerde Almanya’yı ziyaret eden vatandaşlarımızın ishal veya kanlı ishal rahatsızlıkları olması halinde, hastanelere başvurmaları önemle tavsiye edilir.

    #99957
    C@NER
    Üye

    “…EHEC virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 9’a çıkarken” Virus mu ? ! :S

    #99961
    vet-tan
    Üye
    C@NER wrote:
    “…EHEC virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 9’a çıkarken” Virus mu ? ! :S

    haklısın kardeşim.EHEC VİRÜS DEĞİLDİR.Ama görüyoruz ki medyatik isimlendrme herkesi etkilemiş.EHEC(Enterohemarojenik E.Coli) bağırsak patojeni bir bakteridir…

    #99982
    ImraHor
    Üye

    hiç farketmemiştim ben de ya güzel tespit gerçekten

    #101338

    Bunu farketmekte ne var, göze ilk ilisen o haberde…

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.