blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Tanışma Forumu
  4. anatomi dersinde nasıl başarılı olurum_?_
11 yazı görüntüleniyor - 1 ile 11 arası (toplam 11)
  • Yazar
    Yazılar
  • #18217

    Bir tane ineği olan köylünün birine bir gün sormuşlar:
    – İneğin ne kadar süt veriyor?
    Köylü cevap vermiş:
    – İneğim hiç süt vermez. Sütü ondan sizin almanız gerekir.

    Bu kısa öyküden de anlaşılabileceği gibi mutlu ve başarılı olmak için bir şeyler yapmak gerekir. Mutluluk ve başarı asla sizin ayağınıza gelmez. Sizin ona gitmeniz şarttır. Bu kural hayatta böyle olduğu gibi okul yaşamında böyledir.
    Derslerde özelliklede anatomide başarılı olmak isteyen bir öğrenci nelere dikkat etmelidir? Nasıl ders çalışmalıdır?
    en önemli şey zaman Zamanınızı Planlamadan Ders Çalışmayın Yoksa Zamanınız Yetmez…
    Ders Çalışma Planı Yapmanın Yolları
    1. Ders çalışmadan önce ilk yapmanız gereken şey “Ben neden ders çalışmalıyım?” “Neden okulda başarılı olmalıyım?” sorularına cevap bulmalısınız. Yani bir amaç, bir hedef belirlemelisiniz.
    2. Kendinizi tanımaya çalışın. Çünkü kendinizi ders çalışma alışkanlıkları ve öğrenme açısından ne kadar iyi tanırsanız çalışma düzeninizi buna göre en iyi şekilde planlayabilirsiniz.
    3. Çalışma planı hazırlarken hangi dersin hangi saatte çalışılacağı kararlaştırılmalıdır. Zor olan veya öğrenirken zorlanılan dersler için verimli çalışma saatleri ayrılmalıdır. Verimli çalışma saatleri, zihnin uyanık olduğu, konsantrasyonun en yüksek seviyede olduğu saatlerdir.
    Bu saatlerin ortak bir standardı yoktur. Her öğrencinin verimli çalışma saatleri farklı olabilir. Öğrenci eğer verimli çalışma saatini bilmiyorsa kendini izleyerek bunu tespit edebilir.
    Ancak uzmanların genel kanısı, verimli çalışma saatlerinin bedenin dinlenmiş ve dinç olduğu saatler olan sabah saatleri olduğu yönündedir.
    4. Çalışma planında her ders için bir çalışma zamanı ayrılmalıdır. Çalışma zamanının standardı yoktur. Her öğrenci, ön bilgisine, dersi anlamamış olmasına vb. birçok kritik durumu dikkate alarak hangi derse ne kadar zaman ayırması gerektiğini planlamalıdır.
    5. Çalışma planında, çalışma süreleri mümkün olduğunca aynı saatler olmalı. Böylece o saatte çalışma alışkanlığı kazanmış olursunuz.
    6. Çalışma planında yer alan dersler, okulda veya dershanedeki ders programına uygun olmalıdır. Örneğin, Pazartesi günü sabah saat 8:00-10:00 arası, okulda matematik dersi varsa çalışma planında Pazartesi öğlenden sonraya matematik dersi konmalıdır.
    7. Bilindiği gibi tekrar verimli çalışmanın vazgeçilmez bir parçasıdır. Yine bildiğiniz gibi tekrar sürekli değil, aralıklı yapıldığı takdirde daha verimli olur. Burada tekrarın çalışma prensibinden çıkan sonuç şudur: “Öğrenme aralıklı yapılmalıdır.” Bu nedenle çalışma planı hazırlarken dinlenme aralarına da yer verilmelidir. Ancak bu aralar çok uzun olmamalı. Uzun aralarda tekrar derse dönmek zor olabilir. İdeal ders çalışma şöyle olmalıdır. 40 dakika ders çalışma, 5 dakika tekrar, 10 dakika dinlenme, daha sonra diğer saatin çalışmasına geçilir, bu şekilde ders çalışmaya devam edilir. Ancak özellikle sayısal derslerde eğer problem çözülmesi gerekiyorsa çözülmeden ara verilmemelidir.
    8. Yapı ve işleyiş bakımından birbirine benzeyen iki ders üst üste çalışılmamalıdır. Örneğin fizik ve kimya dersleri üst süte çalışılmamalı. Eğer bu tür dersler üst üstte çalışılırsa bilgilerin birbirine karışması durumu meydana gelebilir. Bu derslere fizik, tarih, kimya şeklinde çalışma planında yer verilmelidir.
    9. Çalışma planında hep derse yer vermek zorunda değilsiniz. Arkadaşınıza, ailenize, sinemaya vb. birçok sosyal etkinliğe de çalışma planınızda yer verin. Bu ders dışı faaliyetleri planınıza mutlaka saati saatine yazın.

    Ben Burada Ders Çalışmak İstemiyorum
    Çalışma Ortamınızı Düzenleyin
    1. Ders çalışmak için kendinize evde bir ortam oluşturmaya özen gösterin. Maddi imkânlarınız ölçüsünde kendinize ait bir çalışma odası evde edinmeye çalışın.
    2. Derslerinize sessiz bir ortamda ve mutlaka masa üzerinde çalışın.
    3. Çalışma odanızda dikkatinizi dağıtacak poster, zamanınızı çalacak televizyon, bilgisayar gibi düşmanlardan uzak durmaya çalışın. Bunları ders çalışma sonrasında kendinize ödül olarak verin.
    4. Çalışma ortamınızın ışığı, ısısı, gürültüsü derse olan dikkatinizi dağıtmayacak oranda ayarlanmış olmalıdır.
    5. Ders çalışmak için odanızda ayırdığınız masada sadece ders çalışın. Eğer bu masanızda yemek yerseniz daha sonra ders çalışmak isterseniz inanınki çok acıkacaksınız.
    6. Çalışma masanızda ders çalışırken ihtiyacınız olacak olan kalem, kitap, açacak gibi malzemeler hazır beklesin. Ders çalışırken bunları almak için masanın başından kalkarsanız bir daha o masaya oturamayabilirsiz.

    Ders Denilen Bu Şeye Nasıl Çalışmalıyım?
    7. Ders çalışmaya kendinizi psikolojik yönden hazırlayamadıysanız sakın ders çalışmayın. Örneğin sevgilinizle kavga etmişseniz, ilk önce sevgilinizle olan probleminizi çözün. Eğer bu problemi çözmezseniz ders esnasında durmadan onu düşünürsünüz. Bir de bakmışsınız ders sonrasında onun göz renginden başka hiçbir şey hatırlamıyorsunuz.
    8. Çalışacağınız konu bitmeden hemen dersten kalkmayın. Kendinizi şöyle motive edin: “Hadi 10 dakika daha çalışmadan sakın kalkma sen bunu yaparsın.”
    9. Ders çalışma sırasında kendinize sizi derse karşı motive edecek olan küçük ödüller koyun. Örneğin: “35 soru çözünce şu sulu portakalı alıp zevkle yiyeceğim.” gibi.
    10. Her şeyi hemen öğrenmeye çalışmayın. Öğrenmeyi aralıklarla yapmaya özen gösterin. Bu aralarda dinlenebilir, müzik dinleyebilir, gezinti yapabilirsiniz.
    11. Sözel derslere çalışırken ana düşünceleri anlatan paragraflar, kelimeler tespit edilerek renkli kalemle çizilmelidir.
    12. Derse girmeden önce mutlaka derse çalışarak hazırlıklı gidin. Anlayamadığınız yerleri öğretmene sormak için not alın. Ders sırasında öğretmene bu soruları sorun. Göreceksiniz dersi daha kolay anlayacak ve öğreneceksiniz.
    13. Televizyon karşısında yatarak kesinlikle ders çalışmayın. Kendinizi uyumuş halde bulabilirsiniz.
    14. Not tutma alışkanlığı edinmeye özen gösterin. Derslerde mutlaka düzenli not tutun. Ders çalışırken de bu özelliğinizden faydalanmayı unutmayın.
    15. Ders çalışırken kesinlikle ezberlemeye çalışmayın. Konuyu anlamaya çalışın, problemin çözüm yollarını öğrenmeye çalışın.
    16. Okula giderken kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin.
    17. Sınıfta dersi iyi dinleyin. Etkin dinleme yollarını mutlaka öğrenin. Ders sırasında arkadaşınızla uğraşmayın, tüm dikkatinizi öğretmene ve anlattıklarına vermeye çalışın. Anlamadığınız yeri mutlaka sorun.
    18. Öğretmen tahtaya bir şeyler yazmışsa, anlatırken bir konu üzerinde çok duruyorsa, ses tonu artıyorsa bunu yazılıda soracaktır.
    19. Derse devamsızlık yapmamaya çalışın. Eğer devamsızlık yapmışsanız o eksik konunuzu arkadaşınızdan veya öğretmeninizden mutlaka öğrenin.
    20. Derslerinize mutlaka günü gününe çalışın. Daha sonra çalışırım diye düşünürseniz konuların biriktiğini, kaygı ve korku yaşadığınızı görürsünüz.
    21. Günlük, haftalık ve aylık periyotlarla mutlaka genel tekrarlar yapın. Unutmayın, unutmayı önlemenin en etkili yolu tekrar yapmaktır.

    #54682

    Anatomi…
    Haftanın ilk dersiydi! Kabus gibi bir başlangıç oldu cidden.
    Sonra dedim “Ya bu deveyi güdeceksin ya da bu diyardan gideceksin!”

    Anatomi dersinde devamsızlık yapmamaya çalışın. Hele uygulamaları sakın kaçırmayın derim.

    Günü gününe çalışmanız gerek. Ben şahsen ilk sene anatomiye çalıştığım kadar ÖSS’de çalışsaydım garanti derece yapardım

    Not tutun. Renkli kalemler mi kullanırsınız, oraya buraya pos-it mi yapıştırırsınız bilemem ama kitap haricinde kendinizin çıkardığı notlar da olsun elinizde. Hem çalışmak kolay olur hem de bilginin kalıcılığı artar.

    Uygulamalarda çizim yapın. Ne görüyorsanız çizin. Çok şahane bir resim olması gerekmiyor tabii ki kasmayın. Yeter ki gözle teması artrın ve kavramayı kolaylaştırın.

    Latince terimler yüzünden canınız çok sıkılır ilk zamanlarda. Ancak daha sonra alışıyorsunuz sakın gözünüz korkmasın.

    Ha bir de eğer imkan ve izin varsa diseksiyonları kendiniz yapın. Atlastan baka baka daha kolay öğreniliyor. Şurası önemli mi, burası alınacak mı derken bir bakmışsınız ki çoktan aklınızda kalmış, öğrenmişsiniz zaten
    Şimdilik bu kadar

    #54690
    dilara
    Üye

    uygar tavsiyelerin için teşekkürler:)

    1.sınıflar dikkatle okusunlar, onları en çok zorlayacak ders budur:D

    #55424

    valla kemiklerden başladık bile bayağı karıştı şu an için böyleyse sonrasını düşünemiyorum kemiklerle her an çalışma imkanımız da yok hocalar bol bol tekrar yapın dediler fakat nasıl olcak 3 boyut olmadan biraz zor olmaz mı?kitapta anlatıyo ama 2 boyutlu ne nerde neresi nere diye 2 saat aramak da biraz uğraştırıyor açıkcası,özellikle hayvanların kemikleri arasındaki farklar bayağı karışık umarım hallederiz

    #55426

    yurtta mısın evde misin bilmiyorum ama ben yurttayken bile başardım bunu
    kasaba, lokantaya vb bir yere git ve orada kendini tanıt kemik istiyorum de
    her çeşitten birer tane al. hatta olabiliyorsa büyük küçük ruminant sus ayrı ayrı al. hayvan nevilerine göre farklar çok sık sorulan sorulardır sınavda. bunları ayırt etmen daha kolay olur.
    aldığın ya da bulduğun kemikleri, aşure kazanı büyüklüğündeki bir kaba kireç tozlu su doldurup içine bir iki kaşık çamaşır suyu damlatıp kaynat. etlerinden arınsınlar iyice. sonra bırak kurusun. istiyorsan vernikleyip sakla dilersen kuru kullan. ama yurttaysan verniklemeni tavsiye ederim. böylece o hasret çektiğin üç boyutlu çalışma ortamına kavuşmuş olursun

    #55479
    dilara
    Üye

    #56299
    C@NER
    Üye

    Her şeyden önce dersi sorgulamamak ve sevmek gereklidir bence…

    #56365

    kuzucan eğer hocanız hala ismail türkmenoğlu ise iyi futbol oynamak anatomiden geçmek için birinci kural olmalı. yok ben anlamam dersen o işten çok çalışman lazım

    #62220
    ImraHor
    Üye

    ey gidi anatomi görelim bakalım sen mi büyüksün ben mi:D

    #75215

    Yil 2000, yer Bursa. Ilk ders Anatomi ve sinifta kimseyi tanimiyorum, merhabalastigim bir iki kisi disinda. Ali Hoca (Prof.Dr.Ali BAHADIR) derse girdi, elinde kocaman bir humerusla. (O zaman ne oldugundan bile haberimiz yok tabii, kemikten baska birsey diyemiyoruz.) Anlatti da anlatti, o anlattikca ben korktum, o, kemigin orasini burasini elleyerek elledigi yerlerin isimlerini söylerken ben artik baska seyler düsünüyordum: “Eyvah. Adam neyce konusuyor? Bu fakülte nasil bitecek? Ben daha konusulanlari anlamiyorum.”

    Dersin sonunda Ali Hoca aynen sunu söyledi: “Biliyorum, hic biriniz birsey anlamadiniz. Ama 1 ay sonra bunlari ana diliniz gibi biliyor olacaksiniz, korkmayin…”

    Öyle mi oldu gercekten? Evet, gercekten öyle oldu.

    Kisacasi, korkmayin, derslere ve uygulamalara girin ve kitaplarinizi iyi okuyun.

    #78043

    benimde ilk dersim anatomi idi.

    bence o dersi ilk ders olarak koymamalılar çünkü inanılmaz tırsıyor insan

    ismini unuttum ama soyadı tıpırdamaz olan çok cana yakın bir hocamız var oda ilk olarak sanırım scapulayı anlatmıştı.tabi herkeste olduğu gibi bizde ilk dersten birşey anlamadık

    yanlız arkadaşlar size tavsiye

    anatomiyi sular seller gibi bilin yoksa bu fakülte bitmez çünkü neredeyseher derste karşınıza çıkacak 2-3-4 sınıfta dediklerimi daha iyi anlarsınız

11 yazı görüntüleniyor - 1 ile 11 arası (toplam 11)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.