blank
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #9260

    ŞARBON

    Şarbon, insanlarda ve hayvanlarda bilinen en eski infeksiyon hastalıklarından biridir. İnfekte hayvanlardan insanlara bulaşan hayvan kaynaklı bir infeksiyon hastalığıdır ve etkeni bacillus anthracis bakterisi olarak bilinmektedir.

    Şarbon hastalığı daha çok orta ve güney Amerika, güney ve doğu Avrupa, Asya ve Afrika’daki hayvanlarda bulunmaktadır. Şarbon bakterisi spor oluşturabilen bir bakteridir. Bakterinin spor formları ısı, soğuk, ultraviyole, kuruluk, yüksek ve düşük ph, kimyasal dezenfektanlara son derece dayanıklıdır. Sporların deriye bulaşması ile deri şarbonu, solunum yolu ile alınması ile akciğer şarbonu oluşur. Kontamine gıdaların alınımı ile sindirim sistemi şarbonu gelişir.

    Biyolojik savaş amaçlı mektupla gönderilenler bakterinin sporlarıdır. B.anthracis sporları deri, solunum ve gastrointestinal yolla alınabilir. Sporlar kısa sürede insanda canlı hale geçer, çoğalır ve toksin oluştururlar. İnfeksiyon insanlara infekte hayvanlardan direk veya indirek yolla bulaşmaktadır. Bulaşma endüstriyel, tarımsal veya laboratuvar kaynaklı olabilir.

    Endüstriyel kökenli şarbon, sporla kontamine kıl, yün, deri, post ve kemik gibi hayvansal maddelerin sanayide işlenmesi esnasında oluşur. Tarımsal kökenli şarbon, infekte hayvanlarla direk temas sonucu gelişir.Hayvancılıkla uğraşanlar kasap ve veteriner hekimler şarbon yönünden risk gruplarını oluşturmaktadır. İnfeksiyon sineklerle de mekanik olarak bulaşabilmektedir. İnsandan insana ve laboratuvarda bulaşma nadirdir. Dikkatsizlik sonucu infeksiyon gelişebilir. Şarbon hastalığı her yaş ve cinste görülebilir. Tarım kesiminde çalışan orta yaş grubunun bu infeksiyona daha sık yakalandığı gözlenmektedir.

    Doğa koşullarına çok dirençli olması, uzun süre canlı kalabilmesi, hava yoluyla kolayca bulaşabilmesi hızla ve ölümcül akciğer şarbonuna neden olabilmesi Şarbon’un NBC (Nükleer Biolojik Kimyasal) silahlar içinde sık kullanılan bir ajan haline gelmsine neden olmaktadır. Hemen her ülkede düşük oranda rastlanılan şarbon vakalarının sayısında artış görülmesi ve akciğer, barsak şarbonu gibi çok nadir görülen şarbon vakalarının aniden artması biyolojik saldırının ilk belirtilerinden biri olabilir. Belirtileri nelerdir? 3 çeşit Şarbon vardır ve hastaya nereden bulaştığına bağlıdır.

    İlki deri şarbonudur ve üçünün arasında enaz önemli olandır. Ciltte doku bozukluğu ile başgösterir ve nadiren ağrılıdır. Bununla beraber, eğer tedavi edilmezse enfeksiyon yayılabilir ve kan zehirlenmesine sebep olur bu da 20 vakada 1 ölümcül demektir. İkinci çeşidi bağırsak şarbonudur, zehirli et yeme yolu ile oluşur. Şiddetli gıda zehirlenmesi tarzında semptomlar gösterir, ateşten kan zehirlenmesine kadar belirtileri vardır. Ölümlere neden olur. Üçüncü çeşidi ise akciğer şarbonudur, sporlar nefes alma yolu ile hastaya geçer ve ciğerlere yerleşir. Bu hastalığın semptomları basit bir soğuk algınlığı ile aynıdır, ama solunum semptomları hızlı bir şekilde kötüleşir ve hasta genellikle 2 ile 6 gün arasında bir çeşit şoka girer. Ölümlere neden olur.

    Şarbon bulaşıcı mıdır?

    Hayır. Enfeksiyon hastalığıdır ama bulaşıcı değildir. Enfeksiyon hastalığı vücutta yayılır ve ilerler, bulaşıcı hastalık ise insandan insana yayılır. Hastalık bulaşıcı olmadığı için sadece sporlara direk olarak maruz kalanlarda hastalık riski olabilir.

    Ne kadar öldürücüdür?

    1993’te bildirilen tahminler, 100 kg’lık bir spor bulutunun rüzgarla Washington DC’ye bırakılması halinde 130.000 ile 3 milyon arası ölüme yol açacağı doğrultusundadır.

    Maruz kalmak daima enfeksiyon anlamına mı gelmektedir?

    Şarbon sporlarına maruz kalmak demek mutlaka enfeksiyon oluşturacağınız anlamına gelmez.. Sporların bir çoğu uykudadır ve tehdit oluşturmaz. Ek olarak sadece yeterli miktarlarda sporların tohumlanmasıyla ve yeterli miktarda zararlı bakteri bırakılmasıyla enfeksiyon oluşacaktır. Az miktarlardaki bakteriler vücuttaki bağışıklık sistemi sayesinde yok edilebilir. Enfeksiyon oluşması için yaklaşık olarak 10.000 civarında spor gerekmektedir. Şarbon sporlarının ciğerlere yerleşmesiyle ve enfeksiyon oluşursa 10 kişiden 9’u ölür.

    Şarbon tedavi edilebilir mi?

    Şarbon hastalarına antibiyotik verilerek hastalık iyileştirilebilir. Bununla beraber bağırsak ve solunum enfeksiyonunda derhal antibiyotik verilmezse iyileşme şansı son derece düşüktür.

    Aşısı var mıdır?

    Şarbona karşı aşı vardır, ama et kurumu çalışanları ve hastalıkla ilgilenen laboratuvr bilim adamları gibi yüksek riskte bulunmayanlara tavsiye edilmemektedir,

    Yapımı kolay mıdır?

    Büyük miktarlarda şarbon sporları kültürü karmaşık bir görevdir ama kesinlikle ulusların kapasitelerinin de üzerinde değildir

    Şarbon nasıl durdurulur?

    Şarbon sporları sessiz, kokusuz ve görünmezdir. Kimse hastalığa maruz kaldığının farkına varamaz ve enfeksiyon semptomları yakalandıktan en erken günler sonrasına kadar ortaya çıkmayacaktır.

    İnsanların kendilerini koruyabilecekleri bir takım önlemler var mıdır?

    Gaz maskeleri

    Gaz maskeleri yakın bir zamana kadar raflarda doluydu fakat biyolojik saldırı karşısında değerleri tartışılabilir. Laboratuvarlarda araştırmacılar organizmanın girmemesi için kendilerini özel kıyafetler içinde saklıyorlar. Gaz maskesinin etkili olması ancak maske ile yüz arasında hiçbir açıklık kalmaması ile sağlanabilir ki bunu da başarmak pek mümkün değildir. Ufacık bir aralık organizmanın içeri girmesini sağlar. Ve, elbette saldırıya karşı bir uyarı olmadığından veya birtanesinin bile ilerlediğine dair bir belirti bulunmadığından, maskeler günde 24 saat boyunca takılmalıdır.

    Antibiyotikler

    Antibiyotiklerin şarbonun birçok çeşidine karşı etkili olduğunun kanıtlanabildiği düşünülmektedir. Akciğer şarbonuna yakalandığı tespit edilen hastalara çok yüksek dozlarda verilmektedir. Eğer başarılı olursa sporlardan kalan en ufak bir tohum bile kalması riskine karşı.uygulama 60 gün boyunca sürdürülür. Benzer sistemde uygulama şarbona maruz kalmış fakat hastalanmamış kişilere de uygulanmalıdır. Bununla beraber, önleyici antibiyotiklerin genel nüfusta kullanımının kolay bir çözüm olduğu söylenemez. Şarbona ne zaman maruz kalınacağını kimsenin bilmediği gibi, terorist tehdidinin ne olacağının anlaşılması süresince antibiyotikler yüksek dozlara nazaran alınabilir

    #34988
    sahra
    Üye

    arkadaşım resimler çok net çıkmış kaliteyi göstermiş adamlar..
    birde yara olmasa.. ellerinize sağlık..

    #34998

    Afiyet olsun arkadaşım:flowers:

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.