Türk Gıda Mevzuatı Tarihçesi
Anadolu Hitit devri ~3500 yıl önce ‘Komşunun Etini zehirleme’
Türk toplumunda ilk 1485 Fatih Sultan Mehmet tarafından
II. Beyazıt 1501 şehirlere yönelik İhtisap Kanunları getirmiş
Cumhuriyet dönemi (1930- 1593 ) ‘Umumi Hıfzısıhha Kanunu’; yetkili merci Sağlık Bakanlığı
1580 sayılı ‘Belediye Kanunu’ ile belediyeler- gıda kontrolü
1942 yılında ‘Gıda Nizamnamesi’
1952 yılında ‘Gıda Maddeleri Tüzüğü’
1972 Gıda İşleri Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na yetki
3161 – ‘Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’ bu G.M., Veteriner İşleri G.M., Zirai Mücadele ve Karantina G.M. ve Su Ürünleri G.M. kapatılarak ‘Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ oluşturulmuş,
Değişik mevzuat hükümleri ile;
Sağlık, Tarım, Ticaret, Sanayi, Gümrük ve Tekel, Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile Standartlar Enstitüsü, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları – yetki kargaşası
5179 sayılı (05.06.2004-25483) ‘Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair KHK’ nin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ülkemizde üretim, işleme, ihracat ve ithalat aşamalarında yürütülen tescil, mevzuat, denetim ve kontrol hizmetlerinde tek yetkili
Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz